用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基 vs 李國寶很難決擇!
go

培基 vs 李國寶很難決擇!  

論成績大家都是B2A - 1C , 地點兩間車程要約一小時。 語境李國寶較優, 培基有宗教氣紛, 很難決擇啊!

very simple
let your child make decision

HamoBaby 發表於 17-3-17 14:22
論成績大家都是B2A - 1C , 地點兩間車程要約一小時。 語境李國寶較優, 培基有宗教氣紛, 很難決擇啊!
...

......

啱嘅, 今晚會同佢坐底傾吓

elbar  煩   發表於 17-3-17 19:29

培基今年應該好多band 1 生入,如果你小朋友係同band , 應該考慮

manchester 發表於 17-3-17 17:04
培基今年應該好多band 1 生入,如果你小朋友係同band , 應該考慮
小朋友是band 1的, 請問知不知道通識用中文考定英文考DSE會較好?

回覆 HamoBaby 的帖子

中文

kwokyk 發表於 17-3-18 10:47
回覆 HamoBaby 的帖子

中文
謝謝你的回覆

manchester 發表於 17-3-17 17:04
坦白說……大多數Band one生不會諗培基。

請教培基優點, 為何B1會選此校

HamoBaby 發表於 17-3-17 14:22
...
李國寶成績會好少少, 不過, 你將兩校優缺點列出, 俾小朋友自己考慮。

培基小朋友好乖,純樸,學校老師好認真

唔好介意我問个問题, 其实培基名声不錯, 老師认真又有愛心, 也吸引了不少B1生報考, 但DSE成绩似乎还未好特出, 是什么原因呢?

我都希望它有好表现, 有heart 的教育组織, 值得我地大力支持

twhkleung 發表於 17-11-9 11:52
唔好介意我問个問题, 其实培基名声不錯, 老師认真又有愛心, 也吸引了不少B1生報考, 但DSE成绩似乎还未好特 ...
因為佢係沙田區, B1位充足, 過去又學額過剩, B1學生其實唔一定會揀佢的, 佢有咁既DSE成績都叫可以了, 唔可以同主力收B1既學校比。

little_yolky 發表於 17-11-9 12:37
因為佢係沙田區, B1位充足, 過去又學額過剩, B1學生其實唔一定會揀佢的, 佢有咁既DSE成績都叫可以了, 唔可 ...

請問培基dse 成績係邊到睇到呢?聽講座,校長講得唔係好清楚

417bbs 發表於 17-11-15 07:16
請問培基dse 成績係邊到睇到呢?聽講座,校長講得唔係好清楚

可以係培基 Home Page (首頁), 根據以下步驟就會見到

News & Announcements >> More >> Academic Year >>  2016-17 : 12 Jul 2017  Report on the HKDSE Results (2017)  http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=983&mid=123

13 Jul 2016  Report on the HKDSE Results (2016)  http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=924&mid=123

15 Jul 2015  Report on the HKDSE Results (2015)  http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=852&mid=123

16 Jul 2014  Report on the HKDSE Results (2014)  http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=779&mid=123

16 Jul 2013  HKDSE Examination Results 2013  http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=692&mid=123

417bbs 發表於 17-11-15 07:16

"校長講得唔係好清楚" ----- 嗯! 因為2017年呢一年DSE成績失手咗少少, 比過去幾年遜息啲啲, 叫校長點樣清楚講及演繹好呢?

培基係一間非常好嘅中學, 只係舊年DSE成績偶有失手, 近年培基收生質素愈來愈好, 都收好多B1及B2頭學生, 聽過校長 Peter 講野幾次, 感覺佢好有 heart 對學生關愛, 我及阿女到今日仲好記得佢講 叫我哋家長做仔女嘅 "扶手", 係扶住仔女行, 從旁支持引導行, 唔係要拖住佢格梗強行父母嘅路. 我女依家久唔久都會同我講我角色係佢 "扶手", 暗喻我唔好強迫佢做佢唔鍾意嘅野

twhkleung 發表於 17-11-9 11:52
唔好介意我問个問题, 其实培基名声不錯, 老師认真又有愛心, 也吸引了不少B1生報考, 但DSE成绩似乎还未好特 ...

當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, 縱有點名氣 (其實唔算高), 都唔會吸引到太多沙田區B1生去入讀, 外區人就更少

所以不要高估培基既收生水平..... 應該只係同NPL, LKP差不多 (可能更差)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

培基是一間不錯的學校,老師都好有心機教。不過揀佢嘅學生大部份介乎 1C- 2A .  band 2 生較多,沙田區band 1位充足,除非是邊緣人,否則都唔會揀佢先。

hkpapa852 發表於 17-11-15 09:05
當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, 縱有點名氣 (其實唔算高), 都唔會吸引到太多沙田 ...
會唔會NPL同LKP收生成績會高D? 不過如果考慮埋宗教, 就一定係培基先。