用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?
go

小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?  

小兒疑小喜愛閱讀,由k3開始我發現他可自行閱讀英文書,我就由他自己讀,從此没有跟他伴讀英文書,只伴讀中文書。
但上小一後,他開始看chapter book,問題就開始,發現原來他有很多字都唔,我想教他,他又嫌我煩。
我開始選一些較淺的書给他看,但他又不喜歡內容不夠精彩。見他看Narnia看得津津有味,但又發現他有很多
Vocab唔識,我應否阻止嗎?

JC_mami 發表於 17-3-17 10:20
小兒疑小喜愛閱讀,由k3開始我發現他可自行閱讀英文書,我就由他自己讀,從此没有跟他伴讀英文書,只伴讀中 ...
為什麼要阻止他, 讓他自行閱讀就係等佢學習點估, 平時測考閱讀理解都唔係隻隻字識, 呢個時候, 就睇下邊個小朋友估得快, 估得準了。

不過, 我不會放棄伴讀。因為他會閱讀以後, 佢可以看他喜歡的書, 但伴讀則是我選擇一些我想佢識既書, 可能會深一些, 這樣就可以雙管齊下了。

回覆 JC_mami 的帖子

其實可能佢係明,只不過唔識解釋你聽姐

bobbob  x2  發表於 17-3-17 11:44

little_yolky 發表於 17-3-17 10:23
為什麼要阻止他, 讓他自行閱讀就係等佢學習點估, 平時測考閱讀理解都唔係隻隻字識, 呢個時候, 就睇下邊個小 ...
可能係我貪心,一路有伴讀中文書,因為覺得中文難學。上小一學後,中文成績比英文好,中文機乎不用温習。
但英文,尤其文法,有點糊塗。以為他那麼愛看英文書。
文法應該有點sense。
最近開始迫佢讀英文書給我聽,佢就十萬個唔願意,話我好阻住佢。唉!

我開始選一些較淺的書给他看,但他又不喜歡內容不夠精彩。

能分辨到內容精唔精彩,即係明啦。

little_yolky  我都係咁覺得。  發表於 17-3-17 10:37

JC_mami 發表於 17-3-17 10:33
可能係我貪心,一路有伴讀中文書,因為覺得中文難學。上小一學後,中文成績比英文好,中文機乎不用温習。
...
小學英文tenses好易搞, 記性好就得, 你唔好搞住佢睇書。

不過, 都建議俾D audio book佢聽, 同埋要佢講, 模仿個CD, 可以練習下語音同listening, 當然, 如果有老外補一下緊係最好。多睇書初小生英文文法係會糊塗, 因為故事書成日用past tense, 但學校答卷、作文要用present tense。唔駛理佢, 做下練習就得。

唔好迫佢, 但唔好俾佢咁大膽話媽咪煩阻住佢。如果你想佢讀, 你咪買啱程度既oxford reading trees囉, 因為短, 佢都應該願意既。我細女英文差D, 我就一人讀一頁。又好似英文教科書入面有D dialogue, 我都同細女一齊讀, 佢讀到死下死下咁, 我就叫佢俾D戲我(當然我自己亦交足戲), 大家讀下讀下都幾開心, 又可以當溫書。

回覆 little_yolky 的帖子

我試下,謝謝你的意見。

judy 發表於 17-3-17 10:33
能分辨到內容精唔精彩,即係明啦。
講開樓主話睇書同文法既關係, 又記起前排阿細做worksheet, 有一句應該用goes, 因為教緊present tense, 但佢話係went, 不過其實係佢啱D喎, 但學校未教past tense丫嘛, 咁即係唔係model answer, 即係錯啦, 我都唔知點答佢好。即係同一句同一個答案, 二年班就錯, 三年班就啱。呢個case近來都試過幾次了。

little_yolky 發表於 17-3-17 10:44
小學英文tenses好易搞, 記性好就得, 你唔好搞住佢睇書。

不過, 都建議俾D audio book佢聽, 同埋要佢講, 模 ...
有没好audio book介紹,謝謝

JC_mami 發表於 17-3-17 11:05
有没好audio book介紹,謝謝

我兩個鐘意睇usborne出版社, 佢哋有分level, 見有D網友鐘意商務套黑白猫, 但我女女嚟講太深了。另外, oxford reading trees如果你買正版, 都有CD的, 都可以聽。另外, 之前有訂story box雜誌, 其中有個長故仔係有CD的, 依家就訂adventure box。

講開樓主話睇書同文法既關係, 又記起前排阿細做worksheet, 有一句應該用goes, 因為教緊present tense, 但佢話係went, 不過其實係佢啱D喎, 但學校未教past tense丫嘛, 咁即係唔係model answer, 即係錯啦, 我都唔知點答佢好。即係同一句同一個答案, 二年班就錯, 三年班就啱。呢個case近來都試過幾次了。

阿仔間學校少呢類問題。除了中文指定課文詞話外,其他的答對就啱。

阿仔間小一都考past tense了。

難嘅,要對全句或全段都能理解,有咁上下嘅邏輯才能應付。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-3-17 10:50
講開樓主話睇書同文法既關係, 又記起前排阿細做worksheet, 有一句應該用goes, 因為教緊present tense, 但佢 ...
如果用went係啱即係用goes係錯,無乜可能2個tenses都啱,即係出錯卷啦

bobbob 發表於 17-3-17 11:43
如果用went係啱即係用goes係錯,無乜可能2個tenses都啱,即係出錯卷啦
因為係寫已發生既故事, 所以應該用went。但係小二學生未學went, 只教咗present tense, 所以一定係寫goes。

little_yolky 發表於 17-3-17 12:06
因為係寫已發生既故事, 所以應該用went。但係小二學生未學went, 只教咗present tense, 所以一定係寫goes。 ...
那是老師的問題,若出題至要答過去式,學生答了正確的答案還要說錯是不應該的。如要學生答現在式,為什麼不直接出一些必須是答現在式的問題呢?

little_yolky 發表於 17-3-17 10:50
講開樓主話睇書同文法既關係, 又記起前排阿細做worksheet, 有一句應該用goes, 因為教緊present tense, 但佢 ...
其實我都是閱讀派的支持者,而且從他的中文成績都看到成果,所以對他的英文有更高期望,以為看書多,自然會識,最近考試 comphension的成績退步了,所以很糾結是否應該給他操練一下。

MrBeast  細心睇下教主話幾時先見到成效先再決定  發表於 17-3-17 15:01

JC_mami 發表於 17-3-17 13:19
其實我都是閱讀派的支持者,而且從他的中文成績都看到成果,所以對他的英文有更高期望,以為看書多,自然會 ...
我個人認為唔做無問題, 要做少少也可以, 不過做時順帶要教教答題技巧。但練習不要多。

回覆 JC_mami 的帖子

閱讀係長期,佢埋伏 10 年都可能未必現型到,家長可能就心急想睇成果,但係冇考慮過「睇書」係自在「浸」,有 d 似釀酒咁,有些酒要存放 10 年以上先可以試到最好飲嘅味道,心急只會換來苦澀。同埋一次半次考試唔可以用來做「退步」嘅證明。
睇書睇得多,未必代表「識做卷」,睇考試篇章唔等於作答到。只不過係做閱讀理解果陣,佢唔會糾結於詞語,睇得輕鬆,容易明白上文下理,作答果陣比其他人更優勝。

你可以畀仔仔考試/測驗前做 1-2 份 comprehension,唔需要多,自在畀佢拿捏到 comprehension 嘅感覺同技巧,就當好似排話劇咁,臨上演之前點都要喺台上練一練走位,感覺下個台幾大,未必需要喺台上練成出話劇 N 次,但至少要感受下。

JC_mami 發表於 17-3-17 13:19
其實我都是閱讀派的支持者,而且從他的中文成績都看到成果,所以對他的英文有更高期望,以為看書多,自然會 ...
不要以為睇得書多或者語文底子好成績就一定好。好之餘還要懂得答題。阿仔有幸攞過一份帶有答案嘅師兄試卷。蓋了答案俾他做,有幾條出現了一個現象,答案原來要有兩部份才攞到滿分,師兄答了A,有一分;阿仔同一條答了B,有一分。將答案俾佢睇咗之後開竅,自此會按分數或長度寫答案,起碼冇咁易失分。睇書之餘適當做啲練習係需要嘅。還有,睇書效果出現時間個個唔同,等得嘅話高中DSE一定有成果,要備戰呈分試嘅就要做啲練習。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

小一的男孩子總是粗心大意,總喜歡憑感覺,最近都強迫佢讀英文書给我聽。聽完大家的意見,我估都要開始做少少練習。

October.  強迫讀出來?係我都覺係受折磨,咁閱讀仲邊有樂趣可言?  發表於 17-3-17 18:23