用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫書做功課唔集中, 睇電視好集中, 算唔算專注力不足 ...
go

溫書做功課唔集中, 睇電視好集中, 算唔算專注力不足 [複製鏈接]

溫書做功課唔集中, 睇電視好集中, 算唔算專注力不足 thx
   2    0    0    0

回覆樓主:

絕對不能用樓主你一句說話就可以作判斷,你不如先問問學校老師。

看電視不計

呢個情況好多人都有,讀書/工作唔專心,打機/睇電視就好專心。

我阿媽同老師都懷疑過我專注力不足,醫生問左幾個問題:

讀書成績有冇排尾三?  冇,中下。
係咪所有科目都考得差?  唔係。
睇電視/打機/睇書/興趣專唔專心? 好專心。

結果醫生話咁樣我唔似係專注力不足,只不過係比其他人弱,訓練下就得。

不過當然,單憑你一句話,真係唔可以做判斷,都唔好上網睇症狀然後自行斷症,可以問下學校老師。

再唔係,可以試一試呢個方法(醫生講話呢個可以大概測試到,我唔知得唔得,不過可以一試),100-200 拼圖如果唔可以一口氣拼完,有機會專注力弱但係問題唔算大,如果中間遊雲、坐唔定,就可能係專注力不足。

little_yolky  100-200併圖一口氣拼完我都做唔到啦  發表於 17-3-17 10:28

1998Ruby1998 發表於 17-3-16 18:29
呢個情況好多人都有,讀書/工作唔專心,打機/睇電視就好專心。

我阿媽同老師都懷疑過我專注力不足,醫生 ...

唔明,請詳述
唔可以一口氣砌完,大多原因咪就係雲遊和坐唔定囉!
咁點分弱但問題不大或不足呀?

如小朋友又冇雲遊又坐得定但一口氣都砌唔完,我覺得問題仲大,應該係智力問題喎!

little_yolky  乜你咁講架,唔鐘意砌圖咪砌唔到囉。  發表於 17-3-17 10:29

回覆 Tintin926 的帖子

Sorry,我講得唔夠清楚。

有一類小朋友會好專心一口氣完成。

有一 d 小朋友砌到半路,覺得悶/tedious task,但係抖一陣會隔硬強迫自己繼續砌埋佢,呢種係專注力比較弱,弱不能等於不足,問題唔大,只係需要訓練、歷練一下。
但係有一 d 就每砌兩砌就食濟左咁,唔願繼續落去,就算抖夠都會搵 d 藉口(食野、飲水、去廁所),dum 波鐘,或者對住拼圖遊雲冇行動,要人軟硬兼施、半推半鬧先可以完成到。如果係咁,好大機會係專注力不足。

希望解釋得清楚啦。

1998Ruby1998 發表於 17-3-16 18:29

其實現在有些科學化D嘅方法去測專注力,例如播放一些不同間隔和次數的聲音,然後要測試嘅小朋友去數有幾多下。
用成績來衡量都唔太可以作準,見過有例子是因為個小朋友聰明,所以點都差唔到底,上到中學課程深先開始現形。
如你所講,有些人只是專注力弱,嚴重些是不足,但另有一類是專注力失調。
人腦好複雜好奇妙。

醒目開學勳章

邊有人咁斷症?

回覆 bobbob 的帖子

公立醫院醫生 (雖然斷症方法離奇,但係好彩佢咁講,唔係的話阿媽真係會踩過火)
不過我都知我唔係專注力不足,我對鍾意嘅野可以對成日,廢寢忘食,不過就唔係讀書呢方面而已,但係知道依家香港學生生命超過一半奉獻左畀讀書,而且科技產品好容易會令小朋友腦部持續興奮,需要更多腦刺激,書本相比之下唔係咁能夠刺激大腦,所以先會畀人感覺專注唔到,同埋成晚對住咁多功課,仔女唔攰,父母都攰。

從補習得知,初小學生專注力大概 20-40 分鐘,高小就 30-60 分鐘,所以我中間一定要畀佢地「落地」10 分鐘(我都要抖氣

1998Ruby1998 發表於 17-3-17 01:20

公立醫院醫生 (雖然斷症方法離奇,但係好彩佢咁講,唔係的話阿媽真係會踩過火)

小學通常兩至三堂才有小息,轉堂唔比傾偈,走出位當然更不可,即是最少要持續一至一個半小時的專注,有幾多個小朋友真正做到?跟住學生自然會開始做些不同小動作,老師就開始鬧學生曳,唔留心上堂,周而復此,係個課室困獸鬥。
你當年睇嗰個可能只係普通兒科醫生,並非精神科醫生或真正專業評估,我仔當年一見就三個醫生,我聽到佢哋細細聲商量,有兩個似乎意見不一,最後當然高級嘅話事。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-3-17 01:20

係咪睇精神科?普通科斷唔到症,even見cp/ep都要起碼幾個鐘臨床觀察先可以斷症,唔係單單問埋啲咁layman嘅問題就可以。

醒目開學勳章 王國長老

有懷疑係搵專家做評估, 單純用睇電視好專心係唔會準.

有邊個小朋友鍾意死咕咕咁對住功課幾個鐘, 就算係你都頂唔順喇.

做評估係有一份問卷要由學校老師填埋課堂表演, 家長亦都有一份長到你都覺得悶既問卷要做, 再由 CP/EP 對住小朋友做評估, 終合三方面既資料先可以出報告.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

wan_sosin 發表於 17-3-16 16:17
絕對不能用樓主你一句說話就可以作判斷,你不如先問問學校老師。
我都好confuse, 我成日覺得阿細專注力有問題(佢真係可以做功課發呆, 溫書遊魂於天際之間), 家長日問班主任學校既情況, 佢又話佢有遊魂, 但情況正常, 個個小朋友都係咁, 佢識得回魂, 所以我都好困擾。

IloveJJ 發表於 17-3-16 23:42
樓主,如果你有懷疑,建議你借本有關專注力既書嚟睇。我當年都有咁既懷疑,借咗本書睇,就清楚明白有咩分 ...
可以推薦係咩書嗎 ? thx

印象中小朋友attention span = age x 1 min,以現今小學課程和功課量,若積埋返屋企做,真是不會足夠。

Joking aside ,應該有些行為量表自己作初步評估,googke 下

IloveJJ 發表於 17-3-16 23:42
樓主,如果你有懷疑,建議你借本有關專注力既書嚟睇。我當年都有咁既懷疑,借咗本書睇,就清楚明白有咩分 ...
請問你仲記得書名嗎?

little_yolky 發表於 17-3-17 10:36
我都好confuse, 我成日覺得阿細專注力有問題(佢真係可以做功課發呆, 溫書遊魂於天際之間), 家長日問班主任 ...

有無寫句子但抄漏個字,或抄抄下抄咗第二度?
有無唔記得今日要做嘅事情?
經常遺失東西?
同佢連續講3,4個指令,佢唔能夠記得到,做咗第一個,唔記得第二個?或做做下唔知做乜走去做第二樣野。
經常碰碰撞撞,整跌東西。
以上只係觀察個大概,都要見專業人仕去斷定。

wan_sosin 發表於 17-3-17 10:50
有無寫句子但抄漏個字,或抄抄下抄咗第二度?
有無唔記得今日要做嘅事情?
經常遺失東西?
有無寫句子但抄漏個字,或抄抄下抄咗第二度?<====成日抄英文生字抄漏字母, 但中文唔會
有無唔記得今日要做嘅事情?<===========無, 佢雖然上堂遊魂, 但老師交待所有嘢都會記得, whatsapp谷入面其他媽咪既問題佢全部答到
經常遺失東西?<==========無
同佢連續講3,4個指令,佢唔能夠記得到,做咗第一個,唔記得第二個?或做做下唔知做乜走去做第二樣野。<========會記得指令, 但亦會做做下去咗玩, 不過佢仍然係記得指令
經常碰碰撞撞,整跌東西。<=========無

little_yolky 發表於 17-3-17 10:36
我都好confuse, 我成日覺得阿細專注力有問題(佢真係可以做功課發呆, 溫書遊魂於天際之間), 家長日問班主任 ...

有些小朋友不是不能專心,只係容易分心,我仔就係這類,所以當攞走容易令佢分心嘅東西,無野干擾佢,佢就無大問題。佢睇書要在家睇,出街就睇唔到,唔會比佢平時打機,佢温書屋企要靜晒,好在得一個,否則另一個一定會嘈到佢。
所以家長在未有專業判斷前,都可以自己留心下小朋友,那些方面對小朋友有幫助,介紹你睇一本書"分心就該這樣教"

little_yolky  多謝。即叫C6去買先。  發表於 17-3-17 11:12
‹ 上一主題|下一主題