用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提 vs 跑馬地聖保祿中學 (跨區)
樓主: 6853849
go

赤提 vs 跑馬地聖保祿中學 (跨區)

SPSS嘅校長唔喺修女,仲係一位男校長喎!聽聞曾任SPCS副校長多年。其實以修女學校嚟講,聖保祿修院D修女真係唔算傳統囉!

KK07 發表於 17-3-20 13:36
SPSS嘅校長唔喺修女,仲係一位男校長喎!聽聞曾任SPCS副校長多年。其實以修女學校嚟講,聖保祿修院D修女真 ...

近年唔 sure.
我當年讀 spss, 覺得 sister 好傳統 and 嚴。。。

其實2間最大不同一定係功課和測考量! Spss係呢方面一定勝出(有補習中心導師話簡直灣仔區最多功課的中學)。但是呢樣野其實也是令一樣好處,因為多功課測考,個小朋友就少D機會沉迷電子產品、學壞和拍拖。

cmchang0927 發表於 17-3-20 14:11
其實2間最大不同一定係功課和測考量! Spss係呢方面一定勝出(有補習中心導師話簡直灣仔區最多功課的中學)。 ...

咁又未必唔會沉迷喎~

cmchang0927 發表於 17-3-20 14:11
其實2間最大不同一定係功課和測考量! Spss係呢方面一定勝出(有補習中心導師話簡直灣仔區最多功課的中學)。 ...

用功課同測考令到囡囡好忙,唔代表唔會揾機會去做其他野啊!去補習、自修室做功課都可以有好多野發生/萌芽 其實match 囡囡性格先最重要,fit in 唔到間學校既教學模式會事倍功半。

回覆 Lindytiger 的帖子

哈哈!其實因為我女去左一間好自由的中學,比起小學階段反叛左。所以我有時會諗如果係spss,會唔會因為大部分時間用哂來做功課和温習而服從D呢?

cmchang0927 發表於 17-3-20 16:06

哈哈!其實因為我女去左一間好自由的中學,比起小學階段反叛左。所以我有時會諗如 ...

SPSS, 據朋友講,唔到你唔服從~

回覆 mcl203 的帖子

如果你朋友的女是自由派小學上去,可能唔慣了。。。
其實自己小學都係冇中學部咁嚴的。。
但係有人幫手教女,係咪可以冇咁勞氣呢?

cmchang0927 發表於 17-3-20 16:18

如果你朋友的女是自由派小學上去,可能唔慣了。。。
投訴既係來自佢父母呢...果位小朋友已經唔會投訴了
是否自由派小學...你2間都係好熟吓 ~~~

你又啱哦
呻個D通常係阿媽,D女都冇所謂了。。

係架,不過其實真係要MATCH學生架.佢地中一下學期已經好獨立..先律呢樣野...我見大部份家長都好嚴....反而覺得自己太淋善TIM...佢地既紀律係好DETAIL,亦成日叫學生有事吾好話人,自己要有責任....功課....好難講,叻人未話少LOR..哈哈..阿囡已練到放學做左8,9成功課啦....點睇??

ydoris 發表於 17-3-20 18:23

係架,不過其實真係要MATCH學生架.佢地中一下學期已經好獨立..先律呢樣野...我見大部份 ...
我覆樓主都講左睇法啦...風格岩就岩囉...有得諗咪諗吓囉...無乜睇法 ~~~

ydoris  agree  發表於 17-3-21 08:04

cmchang0927 發表於 17-3-20 16:06

哈哈!其實因為我女去左一間好自由的中學,比起小學階段反叛左。所以我有時會諗如 ...

我可以答你,睇性格。大家都曾經年輕過,有時家長越唔比去做,細路就越想去做。初中可能尚會聽家長講,但到高中好大可能已經唔會再聽喇!到高中先開始學反叛咪仲大件事。你囡囡可能係學校已經慢慢學會獨立,有自己既想法呢!

係。。其實佢係從小都較獨立和有主見,只是小學階段被抑壓着。現在到了自由的環境,好像被釋放了一樣。。mouth:" />不過讓她知道我的底線後,她就盡量不踩界。。。唯有大家也適應吓這段反叛期。。

cmchang0927 發表於 17-3-21 00:10

係。。其實佢係從小都較獨立和有主見,只是小學階段被抑壓着。現在到了自由的環境 ...

你呢個case 其實係咪已經代表揀左合適囡囡既學校比佢呢?如果當初你揀左間自由度較小,終日要為功課、測考而忙既學校,你覺得佢會好好合作配合,定會大力反抗呢?青春期既細路真係唔易攪啊!

KK07 發表於 17-3-20 13:36
SPSS嘅校長唔喺修女,仲係一位男校長喎!聽聞曾任SPCS副校長多年。其實以修女學校嚟講,聖保祿修院D修女真 ...

校長上面既supervisor 都係sister 啊!

KK07  Supervisor 管幾間學校,日常行政不太參與  發表於 17-3-21 13:13

Lindytiger 發表於 17-3-21 10:57
校長上面既supervisor 都係sister 啊!

我當年讀,嚴既都唔係sister

cmchang0927 發表於 17-3-21 00:10

係。。其實佢係從小都較獨立和有主見,只是小學階段被抑壓着。現在到了自由的環境 ...

可能,又未必係反叛既,只係你囡囡間中學學生本身既格,慢慢不自覺培養出黎,凡事有自己主見啫~

我們兩間都中意, 但較心儀跑保。 但最後會選赤提入學,原因是作為父母可全身投入出外工作。  請問這個想法是否正確呢?   謝謝!

回覆 6853849 的帖子

其實到左中學,父母如果放心也可以全身投入工作。我識好多spss moms也有上班的,因為中學都應該自己做功課和温習了。