用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區校網驚險回憶錄
go

荃灣區校網驚險回憶錄 [複製鏈接]

上年小朋友升小一,屬荃灣區校網,心儀馬灣基慧。自行,甲一,乙一:馬基,乙二荃官,乙三海官

結果派到第8志願:東華三院黃士心。

即刻四出扣門:馬基,海官,亨澤,青澤,世德,主恩。

馬基:好多人見,可能有超300人,見完,阿女話見得幾好,但我係好擔心,因為實在太多競爭者

海官:又係好多人,應該都超過300

亨澤:應該少過200,副校對我小朋友超有興趣,感覺應該大機會。

青澤:無得見

世德:撞期無去

主恩:少過200人, 感覺唔適合阿女

7月頭,亨澤打黎收阿女,當時老婆喊出黎,因為佢幾鍾意間學校,我當然都高興,臨上適應班前一日,馬基打黎話有位,問我會唔會考慮,我即刻應承。當下個感覺似中咗六合彩。

係到同大家分享,希望各家長唔好咁大壓力,千萬唔好派得差,而係小朋友面前喊。

9    0    0    0

想問係咪通常只得好少時間可以考慮?如果話過兩三日先覆佢,學校會唔會等?要我即刻係電話度答佢,好困難。因為同一時間,變化太大。我估我會先想上完亨澤適應班,睇下是否適合,然後再接受馬基個offer。

回覆 se6b03 的帖子

通常叫你第二日馬上來註冊, 因為大家都好清楚個遊戲, 叩門學生好大可能有其它offer在手, 學校都費是煩, 你唔讀大把人等住讀.
我上年都叩到某津校, 校長好鐘意我囡見完馬上取錄, 最遲要我明天去註冊, 個主任仲好坦白咁同我講,如果你仲有其它考慮的現在就放棄佢間學校, 因為好多人爭住讀, 結果我第二日打俾佢講我不去註冊了, 因當時我又其它offer.  

要即日答接唔接受,第二日就要去註冊了。
都合理,無謂拖人,其他父母都期待緊扣門消息。

回覆:荃灣區校網驚險回憶錄

樓主本身最中意馬基,早已排好次序,易揀好多。

Fivedragon 發表於 17-3-16 13:28
要即日答接唔接受,第二日就要去註冊了。
都合理,無謂拖人,其他父母都期待緊扣門消息。 ...

感覺上好似好趕。係咪要即刻返去原先學校拎返注冊證先可以再去新校注冊?今日打黎,天注冊。咁都要時間通知舊校想放棄,然後叫人比返注冊證。如果舊校做野效率慢,趕唔切比返注冊證你,咁新校比唔比後補注冊證呢?

請問馬基interview in 乜野?鍾意邊類學生?名幼?活潑or 成績好?

se6b03 發表於 17-3-16 13:40
感覺上好似好趕。係咪要即刻返去原先學校拎返注冊證先可以再去新校注冊?今日打黎,明天注冊。咁都要時間 ...
感覺上係趕。
我係即刻打去校務處,話想轉校,之後就去攞,黃士心同亨澤都好快俾番註冊証,一啲都唔慢,所以放心。

se6b03  多謝解答。  發表於 17-3-16 14:47

msyoyolam 發表於 17-3-16 13:50
請問馬基interview in 乜野?鍾意邊類學生?名幼?活潑or 成績好?
我係第二個post 答你in 咩野
感覺上鍾意乖而活潑既學生。
唔係名幼。
成績好,幼稚園頭三名成績,有參加公開試。

回覆樓主:

乙部咁選,好明顯係冇做功課,派到第八志願都偷笑了。

davywm    發表於 17-3-17 16:32

pcy307 發表於 17-3-16 15:27
乙部咁選,好明顯係冇做功課,派到第八志願都偷笑了。
因為荃灣其他學校興趣不大,同埋都相信會派到去青衣,果然派到去黃士心。

Fivedragon 發表於 17-3-16 15:32
因為荃灣其他學校興趣不大,同埋都相信會派到去青衣,果然派到去黃士心。 ...

乙部派位, 第二志願打後 ,係首先要知道有冇機會派得到,先再睇間學校你有冇興趣, 否則只係浪費機會。

pcy307 發表於 17-3-16 15:36
乙部派位, 第二志願打後 ,係首先要知道有冇機會派得到,先再睇間學校你有冇興趣, 否則只係浪費機會。
...
所以第二,第三我咁填,大家唔好學,因為派唔到馬基,我會傾向兩荃官小,再之後傾向青衣既小學,如果派青衣個幾間,第二三志願都實入咁濟,所以填兩官小先。

回覆 se6b03 的帖子

我去過3間取回註冊証, 通常學校都好好, 馬上俾番個証你, 不過都最好預先打俾學校講明情況穩陣d

Fivedragon 發表於 17-3-16 14:38
我係第二個post 答你in 咩野
感覺上鍾意乖而活潑既學生。
唔係名幼。

你間幼稚園有排成績架?!

eeyorepigpig 發表於 17-3-16 16:28
你間幼稚園有排成績架?!
佢無排名,但會有成績獎三位,大家知咩事la

幾年前我小朋叩門, 是看圖講故事, 問下日常同家人做什麼,
例如食飯同爸媽傾什麼咁 !
(當時未轉校長)

馬基上年不是只IN 111嗎???
自行馬基收300左右表,
如果是IN111無埋由有300人IN喎 ????

請問點解感覺青衣主恩唔適合妳的囡囡及為何不扣荃灣浸信會聯會小學?另馬基有校車往返荃灣嗎?先謝謝:>

Fivedragon 發表於 17-3-16 11:53
上年小朋友升小一,屬荃灣區校網,心儀馬灣基慧。自行,甲一,乙一:馬基,乙二荃官,乙三海官
恭喜哂, 真的如坐過山車

subb 發表於 17-3-17 09:26
幾年前我小朋叩門, 是看圖講故事, 問下日常同家人做什麼,
例如食飯同爸媽傾什麼咁 !
(當時未轉校長)
110扣門都可以,所以會有一部份青衣學生去咗馬基
‹ 上一主題|下一主題