用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂朗誦節對小一interview 有冇幫助? ...
go

校際音樂朗誦節對小一interview 有冇幫助?

K2 或 k3 參加校際,小提琴或中英文朗誦,會唔會有幫助?

幫親友問

1. 無用
2. K2 參加唔到, 有年齡限制;K3 比賽時應該都交唔切,而且重點是交來都無用

引用:1.+無用2.+K2+參加唔到,+有年齡限制;K3+比

原帖由 pamelaywy 於 17-03-16 發表
1. 無用
2. K2 參加唔到, 有年齡限制;K3 比賽時應該都交唔切,而且重點是交來都無用 ...
原來如此,我仲以為尼D,可以訓練下小朋友既自信,有膽量去表演。understand .

訓練自信和膽量係有用,可能幫到小朋友interview的表現。但對考學校,interview會唔會加分,難講。

addoilcc 發表於 17-4-1 11:17
k2參加校際音樂節,有分紙/獎都無用?
想請教only
k 2報名時夠五歲?
個人項目最低年齡係五歲

想獎項對考小學有幫助,睇怕都要一鳴驚人的獎,例如五歲得樂器六級第一名(真係有人得過)

LeeCC 發表於 17-4-1 11:33
k 2報名時夠五歲?
個人項目最低年齡係五歲

新例來的?我識好多4 歲都有參加過,起碼前幾年是。

titibaby 發表於 17-4-1 22:09
新例來的?我識好多4 歲都有參加過,起碼前幾年是。
是幾年前一位家長告訴我,所以我小朋友當時都係過五歲才參加校際,不知是否舊例
佢話未夠五歲只可以參加學校團體組,我無詳細考究,因為我見聲樂個人項目最細又真系五至六歲組

LeeCC 發表於 17-4-2 07:02
是幾年前一位家長告訴我,所以我小朋友當時都係過五歲才參加校際,不知是否舊例
佢話未夠五歲只可以參加學 ...

唱歌有分年齡,有些樂器會說明要小學。但熱門的小提琴和鋼琴都沒有年齡限制。只是協奏曲組說明要中學或小學

titibaby 發表於 17-4-2 09:39
唱歌有分年齡,有些樂器會說明要小學。但熱門的小提琴和鋼琴都沒有年齡限制。只是協奏曲組說明要中學或小 ...
朗誦有年齡限制嗎?

LeeCC 發表於 17-4-2 13:46
朗誦有年齡限制嗎?

應該有,全部組都分齡

titibaby 發表於 17-4-2 13:51
應該有,全部組都分齡
好似分年級
唔知有無幼稚園組

引用:Quote:titibaby+發表於+17-4-2+13:51+應該

原帖由 LeeCC 於 17-04-02 發表
好似分年級
唔知有無幼稚園組
有幼稚園組的。雖然表格要求五歳,但仍然可以參加的。

醒目開學勳章 王國長老

叩門時有cert有獎就有用

Wonderlady 發表於 17-3-15 23:04
K2 或 k3 參加校際,小提琴或中英文朗誦,會唔會有幫助?

幫親友問

K3參加,攞到honour對叩門有幫助,仔仔音樂honour, 英文朗誦季軍,普通話B級(B級冇用可以收埋),叩門成功,但叩門的cert只能當入場卷,主要睇面試表現