用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文的「不供詞填充」
樓主: IloveJJ
go

英文的「不供詞填充」  

回覆 IloveJJ 的帖子

不一定填prepositions, 會混合 phrasal verbs, articles等等

小學考 Open Cloze Passage 應該得兩種,一個係填 preposition (有時候係 phrasal verb 嘅前置詞) 或 articles,一個要填詞語。前者咩年級都會出現,只要溫熟 rules 就應該可以攞滿分,難度唔高。後者比較少學校會出,而且通常都係高年級。呢個冇得溫,要靠平日多睇書,生字難度唔高,課文有課文冇都有機會(睇學校),通常賽後檢討就會發現呢 d 字全部都識,但係當時就記唔起。

通常考得 Open Vocab Cloze,學校一定好非常重視英語水平,同埋會透過呢一 part 去認出邊 d 學生英文能力高,值得栽培。

IloveJJ 發表於 17-3-15 09:36
大家仔女有無考呢樣野?幾年級開始考?唔知應該點溫呢?
我P1已經有,中英文都有。P1係當加分題出,2題,佔10分,比例算大,閱讀多既分分鐘靠呢10分沖前10個位。
P2開始當難度題出,隨年級增長既短文,P5、P6仲出過中間漏空成句既要自己睇上文下理連接返,頭幾名既係爭呢10分。

唔會出好深既字,不過絕大多數係課本、工作紙無出現過既字。

一般都無特別溫,都係做課外練習、操卷、閱讀中執字粒。後尾發現個規律,例如課本教職業名稱teacher、doctor、author......咁就自己執下其他職業名稱student、dentist、writer、housekeeper、lawyer......咁,拎幾分。

邊類?

一年級都有喎。。。

IloveJJ 發表於 17-3-16 09:21
我哋今次先第一次喳,以往係出返課本vocab嗰種,今次係考運用英文既,要填啲of, in, at嗰啲。你哋又係邊種 ...
如果只係填of, in at, 咁, 同之前考填 preposition都無分別, 分別只係題目無講明係填preposition啫。

IloveJJ 發表於 17-3-16 09:21
我哋今次先第一次喳,以往係出返課本vocab嗰種,今次係考運用英文既,要填啲of, in, at嗰啲。你哋又係邊種 ...

你幾年級?

IloveJJ 發表於 17-3-16 09:39
係囉!第一次無寫明,我仔完全唔知佢想考乜?佢仲舉手問老師係咪印漏咗!
好彩佢而家大個仔識問,俾著以前, ...

人地唔講明係 preposition 你地就唔知填乜?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-3-16 13:44
人地唔講明係 preposition 你地就唔知填乜?
小朋友細, 無見過題型, 有時一驚, 就唔識轉彎而已。你知啦, 好多小學老師有model answer, 小朋友估唔到老師個標準答案想佢哋填乜丫嘛。

MrBeast  傳統教學框框問題   發表於 17-3-17 07:34

小一下學期,考reader冇供詞

little_yolky 發表於 17-3-16 15:14
小朋友細, 無見過題型, 有時一驚, 就唔識轉彎而已。你知啦, 好多小學老師有model answer, 小朋友估 ...

都小四.… , 其實 preposition 無乜彎轉,代表語感不足。

little_yolky  Local school丫嘛,我果兩個都可能會驚一驚。  發表於 17-3-17 09:19

shadeslayer 發表於 17-3-16 20:17

都小四.… , 其實 preposition 無乜彎轉,代表語感不足 ...
我都有叫小朋友「use the force」,暫時未見到效果