用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2017-18 協恩交流區
樓主: 123onebaby
go

2017-18 協恩交流區  

我想問吓大家係咪都係外來生? 係咪都係band 1a 成績?  其實如果又冇體育又冇音樂, 係咪好難考到?

即係如果冇體育又冇音樂, 成績又未去到級頭, 就真係諗都唔洗諗啦.

123onebaby 發表於 17-4-6 16:11
Sorry ar 我覺得可以咁講啦

成績好應該最重要.

chanwendy 發表於 17-4-6 16:10
即係如果冇體育又冇音樂, 成績又未去到級頭, 就真係諗都唔洗諗啦.

咁睇你邊間小學啦。如果係APS, KTS, SFA, TSL都可能唔駛級頭

BallBallMaMa 發表於 17-4-10 17:59
咁睇你邊間小學啦。如果係APS, KTS, SFA, TSL都可能唔駛級頭
聽聞今年只係收咗兩個APS,最後有一個俾DGS call左waiting,得1個入。
另外,想問返放學時間係幾點?

小豬脾 發表於 17-4-11 09:26
聽聞今年只係收咗兩個APS,最後有一個俾DGS call左waiting,得1個入。
另外,想問返放學時間係幾點?
...

近幾年都收少左APS, 一來以往收左又走左去,二來留喺度嘅又唔係特別標青。
看來啓思小學仲收得多過APS。

回覆 BallBallMaMa 的帖子

正常幾點返學和放學?

peggy  8:10 - 15:50  發表於 17-4-12 00:07

BallBallMaMa 發表於 17-4-11 11:05
近幾年都收少左APS, 一來以往收左又走左去,二來留喺度嘅又唔係特別標青。
看來啓思小學仲收得多過APS。

路過! 收得APS 應該係有其他東西,不一定是成績行頭,有好幾個成績勁的又不收,所以收得咁少!

DiamondHill 發表於 17-4-12 10:42
路過! 收得APS 應該係有其他東西,不一定是成績行頭,有好幾個成績勁的又不收,所以收得咁少!
...
收KTS多APS,KTS 兩間都好勁!

Sophie0804 發表於 17-4-7 21:34
成績好應該最重要.
我朋友女女一線津小, 級十名內, 有唱歌、跳舞獎, 仲係wait緊.........

little_yolky 發表於 17-4-20 16:33
我朋友女女一線津小, 級十名內, 有唱歌、跳舞獎, 仲係wait緊.........

我識人考30名內,有校隊但沒有獎、都有offer. 睇您讀邊間小學

little_yolky  體育校隊?  發表於 17-4-21 08:55

chanwendy 發表於 17-4-6 11:45
我想問吓大家係咪都係外來生? 係咪都係band 1a 成績?  其實如果又冇體育又冇音樂, 係咪好難考到? ...

我地係外來生,請多多指教!(emoji)

回覆 123onebaby 的帖子

外語與樂器都是自由選擇,不過近年很多學生都有在學校學西班牙文和法文。你囡囡玩運動應該會很忙,可再看看時間和興趣再作決定。

cykkk 發表於 17-4-24 03:16
回覆 123onebaby 的帖子

外語與樂器都是自由選擇,不過近年很多學生都有在學校學西班牙文和法文。你囡囡玩 ...

如果不是校隊,鋼琴可以當樂器嗎?謝謝

醒目開學勳章

evayanyan 發表於 17-4-24 07:13
如果不是校隊,鋼琴可以當樂器嗎?謝謝
S1音樂考試會考樂器,不是運動校隊,不可以用琴當樂器

peggy 發表於 17-4-24 12:21
S1音樂考試會考樂器,不是運動校隊,不可以用琴當樂器

明白,謝謝您