用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否幫小學生取得好成績?
go

應否幫小學生取得好成績?   [複製鏈接]

其實一直都有掙扎, 雖然已經過左呢個階段, 就係: 究竟應否幫小朋友在小學階段取得好成績.

經驗話我知: 小朋友係可以透過早教及其他幫助, 在小學階段取得好成績的.  這個好成績, 與補習無關, 也未必關讀邊間幼稚園事, 而是靠家長跟緊一些.

點解咁問? 因為覺得小朋友的自信心, 某程度上同佢是否取得好成績有關. 見過一直保持好成績的小朋友, 細細個已經會有要求, 識得在學業上緊張, 因為唔想成績跌返落去, 所以唔會懶散.

但同時, 佢地好似燃燒緊未來的青春咁, 有時見到都覺得佢地辛苦. 一個階段的成功, 如果係建基於透支將來, 對成長未必係好事, 因為佢地總會有乏力的一日.

大家點睇?

洋蔥頭媽咪  成績好通常會比較有自信,但培養孩子自學能力及良好學習態度先係最重要  發表於 17-3-15 00:21
   8    0    0    0

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

我都明白呢種感受。

不過「唔跌得落去」,好多小朋友會扭曲成「我唔失敗得」而唔係「我要 keep 住呢個成績來證明自己實力」。我見前者嘅學生唔少,佢地年年月月積聚嘅壓力,唔比大人少。

我覺得既然由父母決定,不如同仔女講,等佢地都有一半人生話事權。同佢地講:如果依家小學我地努力讀書,將來讀中學就會輕鬆d,因為你根基打得好過其他人,但係可能你呢幾年會讀得比較辛苦。如果我地依家輕輕鬆鬆過小學,將來中學多好多野讀,有機會因為其他同學小學已經準備好中學,你可能會追得辛苦。

咁樣黎等一家人一齊行量,我建議就劃個表出來,列出好處壞處,咁樣父母同仔女都清楚風險同回報,等埋有時間冷靜思考,公平討論,唔會「父母咩都話曬事,有佢講冇我講」。

palmchristy 發表於 17-3-14 16:44
其實一直都有掙扎, 雖然已經過左呢個階段, 就係: 究竟應否幫小朋友在小學階段取得好成績.

經驗話我知: 小 ...
我既諗法係, 只要唔會令小朋友增加太多壓力, 我認為可以.

我自己到依家都無俾小朋友去補習, 只係安排小朋友參加佢地有興趣既興趣班(對升學完全無幫助).

想"谷"成績都只係買多幾本課外補充叫佢地做吓

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

學業成績係重要,小朋友係全職學生,讀書係佢的主要工作。

但追求呢個目標,唔應該係以透支,或者用晒佢所有時間谷恒佢去達到。我女無補習,但我唔反對人地補,但真係要有針對性。

jc2009    發表於 17-3-22 12:31

回覆 palmchristy 的帖子

我會從旁協助,  但目的不是要孩子跑前很多, 保持中間位置即可

升到中學, 又是另一階段

little_yolky  如果只係中間位置就收貨,直頭叫佢自己跑啦。  發表於 17-3-14 17:26

palmchristy 發表於 17-3-14 16:44

經驗話我知: 小 ...
我又覺得小朋友有無自信心同佢係咪好成績無必然關係喎。

我大女小一成績都係一般, 不過佢對學業好緊張, 好努力, 因為我同佢講讀書要靠佢自己, 阿媽我唔得閑, 阿爸又只會教錯佢, 見佢努力, 我又會勁讚佢(原來呢個年代, 小朋友自己努力溫書做功課, 係好神奇既事), 所以, 佢又更加上心。呢個我覺得係性格既問題。至於佢既自信, 係由佢興趣班比賽得獎攞返嚟既, 同學業又無乜關係。

細女仲勁, 讀書唔多掂, 但自信心爆晒棚, 不過, 佢就真係間唔中要跟下, 唔係就真係可以錯得好離譜。但就算係錯得好離譜, 甚至唔合格, 佢都仲係咁有自信, 有時我真係好佩服佢既。呢D都應該又係性格問題。

hkpapa852 發表於 17-3-14 17:10

我自己到依家都無俾小朋友去補習, 只係安排小朋 ...
原來我又谷過你, 我有俾佢補英語會話。

進步比成功更令人成長,小學六年,我計劃慢慢進步到畢業之後自己飛,因為父母幫助而由頭帶到尾,到放手時佢係向下跌定向上飛,冇人知
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 如果只係中間位置就收貨,直頭叫佢自己跑啦。

有時, 保持中間都唔係好容易

greentea000  咪係,其他人都會自己/被逼發力嘛!  發表於 17-3-14 21:56
MrBeast   學如迹水行舟...  發表於 17-3-14 18:24

我見身邊某些谷谷例子,做到父母要求,會收到手指公和稱讚,起初子女係好受,亦受谷,正因為咁,如你所說,較有自信,但隨著成長,有自己主見,就開始反抗。所以我會覺得,這套only works if everything 順風順水。

on the other hand,若子女學習上遇到困難,父母有責任去幫。要子女成材,我念父母的involvement 對大部分家庭來說是絕對需要,有些人會選擇學業,有些就選擇處事態度和解難行先,當然後者亦有risk of 小朋友變hea 和缺乏目標

MrBeast 發表於 17-3-14 17:43
我見身邊某些谷谷例子,做到父母要求,會收到手指公和稱讚,起初子女係好受,亦受谷,正因為咁,如你所說, ...
係, 小朋友成長開始反抗真係好麻煩, 我果個無端端變得好黏身, 要我幫手佢學習同溫習。阿妹已經煩得我要死, 仲要同阿妹睇書, 真係邊有咁多時間理佢。

即時將個波丟咗俾C6, 但係, 我都係見C6揸住本常識書問佢問題佢答, 同佢自己溫都唔知有乜分別, 但佢就係都要黏住我哋, 反判期真係好奇怪, 唔知佢諗乜。

MrBeast  變得好黏身?唔通係江湖傳聞的「反反叛期」  發表於 17-3-14 18:21

1998Ruby1998 發表於 17-3-14 17:08
我都明白呢種感受。

不過「唔跌得落去」,好多小朋友會扭曲成「我唔失敗得」而唔係「我要 keep 住呢個成績 ...

不過「唔跌得落去」,好多小朋友會扭曲成「我唔失敗得」

呢件事係會發生, 而且發展落去, 會好令人擔心.

至於劃表分析討論, 似乎高小係最後階段做呢樣野. 一到中學, 個回應相信係: 知啦, 你好煩!

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

hkpapa852 發表於 17-3-14 17:10

我自己到依家都無俾小朋友去補習, 只係安排小朋 ...

無補習好勁. 唔知有幾多父母做得到.

MC1128 發表於 17-3-14 17:20

我會從旁協助,  但目的不是要孩子跑前很多, 保持中間位置即可

師姐, 到中學要向你請教吓.

little_yolky 發表於 17-3-14 17:25
我又覺得小朋友有無自信心同佢係咪好成績無必然關係喎。

我大女小一成績都係一般, 不過佢對學業好緊張, 好 ...

咁兩姐妹一定係有啲其他野做得好好, 並得到認同.

little_yolky  係呀。  發表於 17-3-15 08:59

palmchristy 發表於 17-3-14 18:05
師姐, 到中學要向你請教吓.
中學好多嘢玩, 另一個世界

學業上放手, 但不是對個孩子的教養放手。

其實, 家庭組合我們有點相似

回覆樓主:

我會建議盡量讓孩子正正常常、自自然然地讀書。正常作息、正常課外活動。不為測驗考測而讀書。

回覆 little_yolky 的帖子

反叛得咁sweet,我希望我女青春期都係咁就好啦!

little_yolky  吓!唔係掛。  發表於 17-3-15 09:01

問題係好多家長自己接受唔到仔女成績唔係最好,主動上刀山下火海,一分都不能少既唔係仔女。
‹ 上一主題|下一主題