用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否幫小學生取得好成績?
樓主: palmchristy
go

應否幫小學生取得好成績?   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 17-3-18 21:33
個d研究係咁講,睇過就算,唔通因為佢咁講,特登將小朋友成績控制到呢d名次咩,都係順其自然架啦 ...
moral of the story 是除非小朋友本身天生perfectionist,父母唔好太執著個一兩分去迫子女考第一

palmchristy 發表於 17-3-18 17:32
乜野來的?

大致係考第十名的學生, 將來成就好過第一和第尾。約考第十, 原來以成就來說係最好。

Google 下有多D介绍。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

palmchristy 發表於 17-3-18 17:33
正面思維. 即係乜野?

positive thinking, 即樂觀, 由各種情況下也找到可喜的地方, 值得欣賞的地方。對世界充滿希望。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Yanamami 發表於 17-3-17 19:26
呢个我唔同意……阿妹好有小聰明,有記性,善溝通社交,十分貪玩,非常不順攤(有主見),不受擺佈,極之頂心 ...
我阿細同你阿細最大既分別, 就係佢唔會頂心杉, 佢好nice, 咀巴好甜, 氹得人好開心..........不過, 就無乜目標, 只求升班, 無做好時間管理咁.............

palmchristy 發表於 17-3-16 19:59
重點係講緊成績, 唔係自信. 如果係自信, 答案應該係肯定的.

"我會思考有咩能力係對佢終身有裨益既"  ...

"對佢終身有裨益既"

呢個問題我好想講, 不過今天先得閒回覆...

人既終點一樣, 所以重要係過程...

如果同意"快樂" 係重點, 咁個人覺得 "知足" 先會快樂...

有朋友感嘆講: 人如果無信仰, 點會知足?!

另有名人金句, 佢話: 人要快樂先要自由, 要有自由先要勇氣!

以上係幾有道理既...

跟著, 就係D 搵食SOFT SKILL... 語文能力好!

仲有一樣就係人望!

有眼見, 有D 人幾叻都好, 但係同人相處唔得, 孤獨村村長, 或者有D 就算事業成功, 家庭也不美滿.

又人D 人, 大家知佢能力OK, 但熱心盡力, 圈子中好多人會主動幫佢, 無論職場的人圈子...

呢類人眼見有唔少係教會泡大既 (當然教會泡大唔等於一定人望好), 耳濡目染, 飽受鍛鍊...

有信仰, 勇氣, 語文能力高, 有人望.... 其他都係碎料...

retriever 發表於 17-3-22 08:28
"對佢終身有裨益既"

呢個問題我好想講, 不過今天先得閒回覆...
雖然我有帶小朋友返教會, 不過, 又唔一定要有信仰至知足既, 古聖賢都有教, 知足者, 貧亦樂。所以要多讀古書, 入面有好多寶, 幾千年既聰明人寫落既聰明話喎, 全世界得我哋有架咋 (承機宣傳下先)

little_yolky 發表於 17-3-22 09:30
雖然我有帶小朋友返教會, 不過, 又唔一定要有信仰至知足既, 古聖賢都有教, 知足者, 貧亦樂。所以要多讀古書 ...

唔係傳教...

對信仰既認知, 一係為用既一套價值觀, 二係為支持呢套價值觀既權威背後既神學...

平時好人好姐係無問題既, 當人生低潮仍然堅信果套價值觀帶來希望...  對大多數人, 不易!

little_yolky 發表於 17-3-22 09:30
雖然我有帶小朋友返教會, 不過, 又唔一定要有信仰至知足既, 古聖賢都有教, 知足者, 貧亦樂。所以要多讀古書 ...
聖賢都講好多野, 旨在呃愚民忠於帝王喎...

little_yolky  呃人就唔係聖賢啦,你可能無搞清楚聖賢既說話。  發表於 17-3-22 12:40
MASAYA  叫孔子出黎講兩句   發表於 17-3-22 12:13

回覆 IloveJJ 的帖子

以我對壓力一詞嘅理解,我唔認為有人係可以完全冇壓力。
壓力其實唔一定係 negative,人係一定要有適當嘅壓力才會成長。

就好似泥膠倒模一樣,太大力會變型,太細力會不成型。

我冇認真研究,但我聽講座講的「第10名理論」,我收到的意思是考中上的人,壓力最細,係最快樂的人。

IloveJJ 發表於 17-3-22 12:08
我都唔係話negative。不過,我真係覺得無壓力喎!我成日都好滿足,又無野擔心,又無野驚做唔嚟,攪唔掂,咁 ...
適當壓力係動力,過度壓力係平時大家講既壓力
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

山海兒女 發表於 17-3-22 11:53
我冇認真研究,但我聽講座講的「第10名理論」,我收到的意思是考中上的人,壓力最細,係最快樂的人。 ...

如果個學生本身能力是中間,拚盡才上到中上呢?咁樣亦非快樂。
家長掌握學生學習能力,和承受壓力的能力,來給予適當期望,小朋友可以愉快嘅機會大些。
但好像唔少父母的期望超過咗仔女能力。

October.  小學父母對仔女學業滿腔熱情好投入,到咗中學熱情就慢慢減退,有時係好無奈,到時就會調節期望.   發表於 17-3-22 12:41

IloveJJ 發表於 17-3-22 12:29
即係我無動力?
我意思係冇過度壓力呀...
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 IloveJJ 的帖子

Good,「適當壓力係動力」
你又點會冇動力,冇動力就唔會上EK向各前輩學習啦

只係力度適當,就唔會覺得佢存在。

wan_sosin 發表於 17-3-22 12:18

如果個學生本身能力是中間,拚盡才上到中上呢?咁樣亦非快 ...
其實我點睇考第10係top, 唔係中上..........

我覺得, 如果個學生能力係中間, 「自己」拼盡上到中上, 佢係可以從個過程獲得成功感, 即快樂。不過, 要佢自己同佢父母認同佢中上既位置, 同埋佢既付出。

有陣時, 小朋友壓力真係唔關父母事, 我真係無俾壓力阿女, 我同佢班主任都好滿意, 但佢俾好大壓力自己, 真係唔關我事既。

wan_sosin 發表於 17-3-22 12:18

如果個學生本身能力是中間,拚盡才上到中上呢?咁樣亦非快 ...
「望子成龍,望女成鳳」人之常情,無可厚非。
但我會經常提醒自己,知足常樂

共勉之

little_yolky 發表於 17-3-22 12:47
其實我點睇考第10係top, 唔係中上..........

我覺得, 如果個學生能力係中間, 「自己」拼盡上到中 ...
我睇過係講班第十,但唔同班既第十落差好大... 所以其實都係睇過就算啦,冇謂執著呢d...
‹ 上一主題|下一主題