用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否幫小學生取得好成績?
樓主: palmchristy
go

應否幫小學生取得好成績?   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 17-3-17 10:34
最基本:自理、自律、自學,然後就係懂分辨是非、有同理心、有上進心、有幽默感 ...
前三樣較易達到, 分辨是非都還好, 但最後三樣相當難, 尤其最後一樣。

little_yolky 發表於 17-3-17 10:58
前三樣較易達到, 分辨是非都還好, 但最後三樣相當難, 尤其最後一樣。
前三樣真係唔難,但好易忽略,以前都講過,我老婆見到有個band1生 (認得校服) 同個長輩食麥當勞,自己雙手打緊機,要個長輩餵佢食野,咩世界,後三樣有就較好,冇都有其他特性既,我講我想法啫,其他人可以唔同見解
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 17-3-17 10:57
除咗綜合能力我未見到以外, 阿細有齊你全部講既特徵, 可惜佢係唔肯專心溫書呢, 叫佢學校功課堂做多D功課,  ...

即係聰明女。

其實我漏左一樣, 要有「正面思維」。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-3-17 12:10
即係聰明女。

其實我漏左一樣, 要有「正面思維」。
佢好正面的, 天跌落嚟轉個身又好開心了, 好容易諗到開心嘢。不過, 如果佢可以做到一個讀書好既聰明女就最好了, 佢依家最大既問題係好易分心, 同埋時間分配唔識分輕重。唉!

MASAYA 發表於 17-3-17 10:34
最基本:自理、自律、自學,然後就係懂分辨是非、有同理心、有上進心、有幽默感 ...
贊成。
還想在此基礎上再加上解難能力,抗壓能力,良好的社交能力,以及保持好奇心,有一顆善良豁達包容的心。

palmchristy    發表於 17-3-18 17:37

IloveJJ 發表於 17-3-16 23:37
無錯,要平衡返,所以我都好少讚細仔,唔想佢太驕傲,又唔想佢咁緊張。
...
咁又唔係喎, 兩個我都成日搵位讚架, 好似細仔, 我就唔會讚佢成績好, 會讚佢好忍耐, 咁乖忍住唔駛媽咪陪, 自己玩, 等媽咪可以多D時間教哥哥功課。哥哥高年班, 功課深D, 所以媽咪幫佢多D, 細佬真係錫哥哥.............等等, 其餘自己作。

little_yolky 發表於 17-3-17 12:17
佢好正面的, 天跌落嚟轉個身又好開心了, 好容易諗到開心嘢。不過, 如果佢可以做到一個讀書好既聰明女就最好 ...

咁就完美… 但我想, 尤其在小學, 某程度上係兩者不可兼得。

little_yolky  可能我太貪心。  發表於 17-3-17 13:35
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MASAYA 發表於 17-3-17 11:14
前三樣真係唔難,但好易忽略,以前都講過,我老婆見到有個band1生 (認得校服) 同個長輩食麥當勞,自己雙手 ...

如果收窄D, 考慮將來社會職場需要甚樣的人?

little_yolky 發表於 17-3-17 12:22
咁又唔係喎, 兩個我都成日搵位讚架, 好似細仔, 我就唔會讚佢成績好, 會讚佢好忍耐, 咁乖忍住唔駛媽咪陪, 自 ...

對, positive reinforcement. 讚要得其所就可以了。

想做好D為原動力好過怕輸為原動力。

shadeslayer 發表於 17-3-17 13:04
咁就完美… 但我想, 尤其在小學, 某程度上係兩者不可兼得。
真係好難兩者兼得, 家姐讀書自覺自律, 人見人愛, 專心到不得了, 但就成日郁D唔開心, 自己俾自己壓力, 近來唔知係咪青春期, 荷爾蒙分泌有問題, 越嚟越嚴重。

little_yolky 發表於 17-3-17 13:38
真係好難兩者兼得, 家姐讀書自覺自律, 人見人愛, 專心到不得了, 但就成日郁D唔開心, 自己俾自己壓力, 近來 ...

小聰明, 有獨立思考, 有創意, 樂觀, 善溝通社交的人自然無咁聽話, 無咁專注學業。佢地識分配時間玩, 就是不分配時間科科温熟佢。

父母只有睇開D。

little_yolky  激到嘔血不過我都睇化咗。  發表於 17-3-17 14:04
little_yolky  佢地識分配時間玩, 就是不分配時間科科温熟佢<=====exactly!!!!!!!!!!!  發表於 17-3-17 14:04

palmchristy 發表於 17-3-16 18:37
除左父母要求, 都要睇埋同學仔.

一班成三十個同學, 總會有啲熟人. 雖然同學之間未必會直接比較, 但同學大 ...
其實,人邊個會完全冇壓力?
成績好要保持好成績,會有壓力。成績唔好會因爲與人比較而有壓力。家長有壓力,老師也有壓力。
其實要敎導的是,小朋友要接受每個人也不一樣,每個人也有自己的長處,自己的短處。
家長自己首先要以身作則,不要下下與人比較(知易行難),搵一間適合自己小朋友的學校,發掘自己小朋友的長處。

山海兒女 發表於 17-3-17 14:36
其實,人邊個會完全冇壓力?
成績好要保持好成績,會有壓力。成績唔好會因爲與人比較而有壓力。家長有壓力 ...
正是,成績級尾,壓力大,成績級頭,壓力也不少的。學科上有什麼地方做得不夠好或有些差池,串嘴的同學仔馬上會話你浪得虛名。

IloveJJ 發表於 17-3-17 13:06
唔,其實人人性格唔同,我大仔係你一讚佢就做得唔好,鬧完就考得好。咁呢,平時我又唔係完全無讚,我我對 ...
可能真係唔同啦!
不過我仔真係受讚唔受鬧,連班主任都發現。

新年後見家長時,班主任同我講,上學期佢罰咗佢幾次,覺得佢都係冇乜進步,而且覺得自己好委屈。
到下學期嘅時候,嘗試改變方法,用讚賞同鼓勵佢,發現一個月內佢已經進步咗好多。
呀仔自己也同我講班主任新年後經常讚佢,佢一定要做好D唔好令佢失望。

YanKanMom 發表於 17-3-17 15:29
正是,成績級尾,壓力大,成績級頭,壓力也不少的。學科上有什麼地方做得不夠好或有些差池,串嘴的同學仔馬 ...

所以有所謂「第十名效應」。

回覆 shadeslayer 的帖子

中哂我個囡, 佢樂觀到同差過佢成績同學比佢會好閇心,同叻過佢慨同學比佢唔覺得有乜嘢,為人都幾自信

IloveJJ 發表於 17-3-17 17:50
有一種人,係為了自我追求而滿足,呢種人,別人對佢讚美會令佢哋開心,但唔會推動到佢更進步,佢哋滿足於 ...

其實教细路有D似教狗仔, 一般會用 positive reinforcement.

你 Google 吓 Positive reinforcement children development 就會知 PR 的好處。

亞洲人教仔教學生多用挑骨頭式, 找錯處為主。

西方多以 PR 方式, 因為有心理學基礎。

MrBeast  agree. 讚仲係一種學問  發表於 17-3-17 19:17
‹ 上一主題|下一主題