用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否幫小學生取得好成績?
樓主: palmchristy
go

應否幫小學生取得好成績?  

2jkidsfather 發表於 17-3-16 08:58
"應否幫小學生取得好成績?"
應該。為何要看他/她在小學階段便承受大挫折?中學生都未必能承受。 ...
如果以現時既標準, 初小成績90至係達標, 95至係好, 95以上至可以令父母開心, 咁, 我又唔覺得小朋友沒有「好成績」會有大挫折喎。小朋友可能有某D問題, 如果溫完書都係得7X, 甚至6X, 父母唔覺得佢哋有問題, 咁小朋友其實大部份都唔會感受挫折的。小朋友最大既挫折係, 已經有95, 但係阿媽要求科科96, 否則會被鬧, 咁, 佢就算係全級最高分, 都肯定有挫折了。

洋蔥頭媽咪  我從未試過要求呀仔要有90分,初小就算谷到佢100分其實都沒甚麼了不起  發表於 17-3-17 19:38
October.  唔知幾時開始父母標準定得咁高, 簡直自己爲難自己, 我就90分都滿意了  發表於 17-3-16 12:45

little_yolky 發表於 17-3-16 09:09
如果以現時既標準, 初小成績90至係達標, 95至係好, 95以上至可以令父母開心, 咁, 我又唔覺得小朋友沒有「好 ...

所以答案是父母應幫小學生取得--父母心中的--好成績。
如果 父母心中的好成績 是70分,>=70分 就 OK!
都係睇父母要求

little_yolky  但係科科要求96分以上,真係好顛。  發表於 17-3-16 09:28

IloveJJ 發表於 17-3-16 09:27
有一種例外架,就係:自我要求好高既小朋友。
好似我細仔,佢上學期成績好好,今次測驗,佢就自己話:其實第 ...
其實第一次考得好,都唔係幾好,咁我今次如果考得唔好咪弊? <========= 所以我C6有時都講得啱, 起點低D, 個人無咁辛苦, 仲可能攞埋個飛躍進步獎。

MrBeast  同你老公所見略同  發表於 17-3-16 11:51

回覆樓主:

失敗是要學習的。愈细嘗試失敗, 愈好。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 IloveJJ 的帖子

我又覺得,唔可以話「小學成績唔值得一曬」,咁如果小朋友努力咗,得到好成績,都希望得到人讚賞和鼓勵。
如果作為父母表現得可有可無,小朋友會冇咗繼續向上的動力。

當然,我會同佢講天外有天,人外有人。中學唔再只係同自己同學比,係同全香港的考生比。

回覆 palmchristy 的帖子

好成績?何謂好成績?
小學階段我唔贊成早敎,當然,如果小朋友係學習上係有困難的,幫他先預習係好事。

但如果只係為咗想贏人,搵人之前敎識晒,到佢上堂嘅時候冇心機聽書,只會養成左一個壞習慣。

山海兒女 發表於 17-3-16 15:14

好成績?何謂好成績?
睇下係早教學術定早教學習,前者容易初期得到好成績,後者係長遠,初期好唔好視乎學生自己能力

palmchristy  正解.  發表於 17-3-16 18:39
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

山海兒女 發表於 17-3-16 15:14

好成績?何謂好成績?

早期教育, 主要係指0-6歲階段的親子學習, 內容是提供各式各樣的學習經驗, 刺激孩子的視覺、聽覺、觸覺, 思維等. 這並不是把學校將會教的內容提早教給孩子 (我反對的, 因為上堂會悶), 也不是預習.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

2jkidsfather 發表於 17-3-16 09:18
所以答案是父母應幫小學生取得--父母心中的--好成績。
如果 父母心中的好成績 是70分,>=70分 就 OK!
都 ...

除左父母要求, 都要睇埋同學仔.

一班成三十個同學, 總會有啲熟人. 雖然同學之間未必會直接比較, 但同學大大吓都會攞成績黎講, 例如話: 我今次測驗得XX分覺得唔開心.

如果互相溝通下, 自己小朋友原來係同輩中稍弱的, 佢自己或多或少總會有壓力. 而呢個壓力, 同父母心目中的好成績無關, 但或許更影響孩子在朋輩間的自我形象, 除非佢本身內心強大.

little_yolky  我哋學校同學仔之間唔會講成績,老師自小一教落的。  發表於 17-3-17 10:53

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

retriever 發表於 17-3-16 08:06
“授人以漁,非魚”

其實樓主議題既重點係成績定係自信?

重點係講緊成績, 唔係自信. 如果係自信, 答案應該係肯定的.

"我會思考有咩能力係對佢終身有裨益既" <- 呢點有意思, 值得深思. 面對未來幾十年, 大家覺得終身有裨益既能力會係乜野呢?

至於追求天上財寶, 係好好的提醒, 謝謝.

little_yolky  面對未來幾十年最大裨益==&gt;AQ+EQ高  發表於 17-3-17 10:54

palmchristy 發表於 17-3-16 19:59
重點係講緊成績, 唔係自信. 如果係自信, 答案應該係肯定的.

"我會思考有咩能力係對佢終身有裨益既"  ...

轉數快, 獨立思考, 創意, 綜合能力, 溝通好, 對身边事物感興趣。

IloveJJ 發表於 17-3-16 15:09
咁我唔係話唔會讚佢,只係覺得,父母唔好諗得咁緊要囉!其實真係無咩野。
...
我會睇人決定點做,如果佢自我要求非常嚴格、對每次得失睇得好重,我就會表現出相對無咁重視佢既成績,稍為平衡下。

palmchristy 發表於 17-3-16 19:59

"我會思考有咩能力係對佢終身有裨益既"  ...
最基本:自理、自律、自學,然後就係懂分辨是非、有同理心、有上進心、有幽默感

MrBeast    發表於 17-3-17 10:59
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

shadeslayer 發表於 17-3-16 20:12

轉數快, 獨立思考, 創意, 綜合能力, 溝通好, 對身边事 ...
除咗綜合能力我未見到以外, 阿細有齊你全部講既特徵, 可惜佢係唔肯專心溫書呢, 叫佢學校功課堂做多D功課, 佢就走去畫心意咭, 畫書仔, 永遠都唔會將個精神放响學科上面。