用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否幫小學生取得好成績?
樓主: palmchristy
go

應否幫小學生取得好成績?  

YanKanMom 發表於 17-3-15 11:08
唔出奇啊, 我囝正是其中一個上堂發大夢的表表者呢!
咦? 乜真係咁common? 唔怪得要有whatsapp谷既出現啦。好, 今晚返去又搵位入讚下阿細先。雖然佢唔鐘意溫書, 但佢次次都解答到其他家長既提問, 即係佢上當發夢之餘, 耳仔都仲有一半功能聽緊嘢既。

如果純粹要自信,又唔至淨係成績好先俾到既, 運動、音樂及其它技能出色的話,都可以令人提高自信心及自我形像。

只是, 讀書是小朋友既本份, 如無特殊情況或個人特質, 成績保持一定水準, 呢d要求唔算過份, 只要小朋友盡咗力, 乜成績都接受.

Ahbee02  agree...  發表於 17-3-15 14:38

little_yolky 發表於 17-3-15 11:10
咦? 乜真係咁common? 唔怪得要有whatsapp谷既出現啦。好, 今晚返去又搵位入讚下阿細先。雖然佢唔鐘 ...
其實我覺得有3個層次:
聽到(有留心聽書),記得(有記住老師教過乜嘢),識用(識得係做功課, 測考時用番)

通常層次2到3既落差會較明顯
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

October. 發表於 17-3-15 12:24
如果純粹要自信,又唔至淨係成績好先俾到既, 運動、音樂及其它技能出色的話,都可以令人提高自信心及自我形像 ...
咁又回歸起點。

如果小朋友已經好努力, 自動自覺, 不過, 因為依家求學不是求分數, 係求名次, 同學仔個個阿媽發功輸入強大內功心法, 如此, 你會幫小朋友一把, 輸入你既內功心法, 抑或讓佢自己盡力, 到時乜band就乜band?

hkpapa852 發表於 17-3-15 12:56
其實我覺得有3個層次:
聽到(有留心聽書),記得(有記住老師教過乜嘢),識用(識得係做功課, 測考時用番)
...
阿細上堂發夢架..........因為上次家長日班主任講佢上堂成日遊魂 , 不過, 就唔知點解佢聽得到(因為遊魂即無可能留心聽書啦)。班主任都話, 見佢遊魂叫佢起身答問題, 佢又即刻可以回魂答到, 所以無佢符。不過, 佢未去到第3個層次, 有時要我再教一下, mark低個重點。不過都好彩, 講一下佢就明白, 唔似家姐當年, 激到我飛起, 教極都唔識。

回覆 little_yolky 的帖子

我覺得只要無食晒小朋友玩樂的時間,無谷到佢生厭,家長在佢成長期發功幫佢係好事。
好似家長係屋企,每日重點教佢20分鐘,好過佢出去補習,連埋搭車、換衫無咗個半鐘。

Ahbee02  agree...  發表於 17-3-15 14:44

little_yolky 發表於 17-3-15 13:05
阿細上堂發夢架..........因為上次家長日班主任講佢上堂成日遊魂 , 不過, 就唔知點解佢聽得到(因為 ...

到底老師口中嘅遊魂,是否判斷準確?老師總是覺得學生眼定定望實老師,先叫留心!其實四圍望唔等於對耳仔無做野,合埋眼耳仔都識聽野㗎喎!有時眼定定嗰個先遊緊魂都唔定。
老師在家長日夠話我仔唔留心啦,一時望同學,一時望窗口,一時掛住傾偈,我唔敢講佢聽到十足,但比我自己坐落去都唔會聽十足,但基本佢都知上堂做緊乜野。準確形容這類小朋友,不是唔留心,係太多心!

little_yolky  我要個一心一意就夠了  發表於 17-3-15 14:19
crysta2l  一心可以二用, 層次更高  發表於 17-3-15 13:41

judy 發表於 17-3-14 18:39
回覆 palmchristy 的帖子

我會建議盡量讓孩子正正常常、自自然然地讀書。正常作息、正常課外活動。不為測 ...
我都甘認為。讀書係靠平時,吾係考試時靠父母去谷,去幫溫書。
但我又有D矛盾,一方面係孩子某些科目基礎沒有打好,甘父母係吾係由得佢而不作為呢呢?另一方面,我阿女今年小五,黎緊6月有第一次呈分試,呢D時刻,係放手呢還是都要谷一谷呢?

little_yolky 發表於 17-3-15 12:59
咁又回歸起點。

如果小朋友已經好努力, 自動自覺, 不過, 因為依家求學不是求分數, 係求名次, 同學仔個個阿 ...
我理解求分數以及求名次其實係同一回事, 只是學校份卷深淺度稍爲不同導致分數高低有別而已.

我會幫, 事實上我幫咗,再加上小朋友肯配合,效果唔錯。我仔小一第一、二次中測得56 & 57分, 我即刻發功,教佢做題俾練習佢, 阿仔又合作, 到咗學期尾考試, 佢份中文卷成績已躍至全班第二, 我好記得取成績表果日, 班主任同我講, XXX係匹黑馬啊! 不過, 佢初小成績唔穩定.

如果小朋友盡晒力, 結果成績唔達標, 我睇到佢學習態度無問題既, 我會接受乜band就乜band啦.

Ahbee02 發表於 17-3-15 13:55
但我又有D矛盾,一方面係孩子某些科目基礎沒 ...

呈分應該着緊些,除非孩子已經很自律,成績很穏定。

IloveJJ 發表於 17-3-15 10:18
我會選擇某程度既幫。
例如,如果佢係上堂聽唔明(因為唔專心/發夢),咁我會教佢。但佢唔專心所以唔知要交 ...
“我會選擇某程度既幫。”  -- 贊成 X 2

阿女平日的功課我係吾會幫手看的,除非佢吾識走黎問我。至於有否欠做欠交,我亦吾會幫佢問人。但佢嚮某D科目成績不太理想,我覺得係佢呢D科目的能力不夠,基礎未打得穩固,我會出手幫忙,但有一個大前提,就係嚮佢有精神的情況下,盡量用比較短的時間,譬如每日20分鐘左右,逐D逐D幫佢打返好個基礎。我好珍惜佢能有自己的自由時間做自己想做的事情,吾想剝奪佢所有功課以外的自由時間。

Ahbee02 發表於 17-3-15 13:55
但我又有D矛盾,一方面係孩子某些科目基礎沒 ...
個人意見而已。
1. 某些科目基礎沒有打好, 當然要打返好。
2. 呈分呢, 真係要谷一谷了。考完呈三先放手啦。

little_yolky 發表於 17-3-15 14:23
個人意見而已。
2. 呈分呢, 真係要谷一谷了。考完呈三先 ...
我問返自己,可吾可以接受阿女入吾到B1,答案係可以。所以,有時我好矛盾,甘需吾需要谷呢?

little_yolky  唔係B1緊係無問題,阿細唔睇實佢隨時變B3!  發表於 17-3-15 15:48

little_yolky 發表於 17-3-15 14:23
個人意見而已。
2. 呈分呢, 真係要谷一谷了。考完呈三先 ...
剛剛結束的呢次考試,我同阿女比起以往任何一次考試都要輕鬆,沒點去谷阿女。該出去玩或者辦事就去做,吾會一日24小時部係屋企溫書。我未知佢成績會否大跌,我實在吾想比阿女同我自己都有太大的壓力。但有時都矛盾,吾知甘做對不對。

little_yolky 發表於 17-3-15 13:05
阿細上堂發夢架..........因為上次家長日班主任講佢上堂成日遊魂 , 不過, 就唔知點解佢聽得到(因為 ...

你期望小朋友一心一意,但小朋友本質天生的。只係盡量在本質下揾方法做得好些。
有社工同我傾過我仔多心嘅問題,佢主張唔好阻佢。
但如果比太多規範,規則要佢跟,在高度限制下,可能就會影響到佢。社工意見叫我唔好咁做。
咁比你又會點樣諗?

你阿細個腦裡邊裝左天線嘎!我個細既都係甘,佢地係有本事一心二用,個腦同時處理吸收吾同野。

October. 發表於 17-3-15 12:24
如果純粹要自信,又唔至淨係成績好先俾到既, 運動、音樂及其它技能出色的話,都可以令人提高自信心及自我形像 ...

同意其他項目都能令小朋友增強信心.

好難知道小朋友有無盡力.  見過對自己有要求的小朋友, 家長已經用左幾年講到明唔會在學業上有要求, 但小朋友都話讀書大壓力.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

MC1128 發表於 17-3-15 14:13
呈分應該着緊些,除非孩子已經很自律,成績很穏定。
我依家的想法係幫佢的弱項打返好個基礎(其實打基礎呢樣野,佢四年級已經開始,成效還不錯),因基礎吾穩,始終會影響佢將來升中的學習。
至於佢的能力最終去到Band ?,我就沒有硬性的要求了。

greentea000 發表於 17-3-14 22:37
回覆 palmchristy 的帖子

問題係好多家長自己接受唔到仔女成績唔係最好,主動上刀山下火海,一分都不能少 ...

如果屬實, 呢個係歪風亦係小部份家長的盲點.

其實, 正確的學習態度, 學習要用心, 做卷要小心等, 先至係最重要. 分數雖然可某程度反映學習態度, 但亦可能與卷的深淺, 學生的心情或狀態等其他學習以外因素影響.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Ahbee02 發表於 17-3-15 14:27
我問返自己,可吾可以接受阿女入吾到B1,答案係可以。所以,有時我好矛盾,甘需吾需要谷呢? ...
我個最大既問題老師都話係穩定性不足。佢穩定時係B1B, 唔穩定係B1C, 如果谷一谷+上穩定可以上B1A應該無問題。所以, 我依家只係諗保持穩定性, 抑或谷上B1A而已。因為, 我target間學校係B1C, 佢target間學校係B1A。