用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否幫小學生取得好成績?
樓主: palmchristy
go

應否幫小學生取得好成績?  

jumphigh 發表於 17-3-14 18:30
对小朋友,所谓幫是教孩子學習態度、技巧及方向,唔係小一至小六陪住佢温書叫帮。其實初小已經要帮他建立好 ...

好同意,我對呀仔就係用呢啲方法,初小囝囝成績只是中上,但我重點並非放在成績上,而是培養孩子學習態度、技巧,讓佢明白讀書求知識係為自己,幫佢建立自信,初小就開始逐少放手,佢好成績亦是靠自己慢慢趕上,當然佢嘅弱項我會諗辦法去幫佢,但要比機會小朋友承受挫敗,升中後再讓佢展翅高飛。
但我亦同意樓主所講,小朋友成績好的確自信心會較大,但個人覺得不應全由家長發功去幫佢取得好成績,反而孩子弱項家長可以幫佢加強,讓孩子建立自信及良好學習態度,佢地自然會揾倒啱自己嘅讀書方法。

Bobo1210    發表於 17-3-15 08:02

要留港升學,就會睇住佢哋成績,無論升中或升大,都係講求分數,自細培養佢哋自動自覺做功課,唔識就問教到佢哋識,測考前俾練習做下,以入到本地大學為目標,成績中上就得,冇話逼佢哋要名列前矛,唔覺佢哋透支精力,我女上到大學仲出乎意料地勤力,阿仔過咗初小后,成績-路上,依家中學成績優異,全靠佢自已,所以小學父母幫吓佢哋打好基础好應該,當然各施各法啦,我就算從頭來過都會咁做。

洋蔥頭媽咪    發表於 17-3-15 08:01

MASAYA 發表於 17-3-14 17:30
進步比成功更令人成長,小學六年,我計劃慢慢進步到畢業之後自己飛,因為父母幫助而由頭帶到尾,到放手時佢 ...

我都係咁諗。
希望未來幾年,我仍然堅持到呢一個信念,能夠約束着我在小朋友學習(emoji)嘅參與,讓小朋友自己自發自主自信地學習。

我經常覺得自信心,是來自憑自己努力克服困難之後成功所取得對自己能力嘅認同和肯定,而不是從拿到高分數比其他同學疑似優勝而產生的優越感。

To believe in one's ability is different from being proud of achievements.

jumphigh 發表於 17-3-14 18:30
对小朋友,所谓幫是教孩子學習態度、技巧及方向,唔係小一至小六陪住佢温書叫帮。其實初小已經要帮他建立好 ...

有意思。
多謝分享!

little_yolky 發表於 17-3-14 17:50
係, 小朋友成長開始反抗真係好麻煩, 我果個無端端變得好黏身, 要我幫手佢學習同溫習。阿妹已經煩得我要死,  ...

引證自己的存在價值表現

洋蔥頭媽咪  倚賴性發作  發表於 17-3-15 08:36

S-Kwok 發表於 17-3-15 07:54
引證自己的存在價值表現
咁理論性既?平時返學行去校巴站, 佢都係拖爸爸, 近日又要行快D, 要拖住我, 同妹妹講:我霸住媽咪一隻手先。你知啦, 荒山野嶺D行人路好窄, 三個人拖住行真係好迫既。

little_yolky 發表於 17-3-15 09:04
咁理論性既?平時返學行去校巴站, 佢都係拖爸爸, 近日又要行快D, 要拖住我, 同妹妹講:我霸住媽 ...

睇書話青春期會有“who am I ?”、"證明自己嘅重要性"……呢啲想法

S-Kwok 發表於 17-3-15 09:19
睇書話青春期會有“who am I ?”、"證明自己嘅重要性"……呢啲想法
但係, 呢D咁深既問題, 我依家都未解答到........................

醒目開學勳章

我仔成績好,令佢自信心大左不少
家長的作用是從旁推動十指引,讀書始終睇小朋友資質,否則家長做幾多都無可能將佢推至名列前茅。

回覆樓主:

jumphigh 發表於 17-3-15 09:56
成绩好自然有自信,有自信亦会对保持及提升更好成績有幫助。

呢個好似係一個好的循環.

只係擔心小朋友會唔會俾好大壓力自己? 另外萬一有日個循環破左, 例如某次唔知點解成績大跌, 影響埋自信, 都幾頭痕.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 17-3-15 10:18
我會選擇某程度既幫。
例如,如果佢係上堂聽唔明(因為唔專心/發夢),咁我會教佢。但佢唔專心所以唔知要交 ...
呢樣你講起我又想起, D小朋友上堂唔知係咪真係發夢喎, 因為谷入面成日有家長問D嘢, 阿細話其實老師上堂有講, 但同學仔又唔知點解好似無聽過咁, 好神奇。

palmchristy 發表於 17-3-15 10:10
呢個好似係一個好的循環.

只係擔心小朋友會唔會俾好大壓力自己? 另外萬一有日個循環破左, 例如某次唔知點 ...
唔............只係某「一」次, 應該問題唔會好大吧, 點會因為一次半次影響埋自信。尤其去到高小, 自己衰D乜而影響該次成績, 佢哋心裡有數的。咪下次努力囉。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-3-15 10:31
呢樣你講起我又想起, D小朋友上堂唔知係咪真係發夢喎, 因為谷入面成日有家長問D嘢, 阿細話其實老師上堂有講 ...
我仔都成日聽唔到老師講既野,有時我講既亦聽唔到。

little_yolky    發表於 17-3-15 10:36

little_yolky 發表於 17-3-15 10:31
呢樣你講起我又想起, D小朋友上堂唔知係咪真係發夢喎, 因為谷入面成日有家長問D嘢, 阿細話其實老師上堂有講 ...
唔出奇啊, 我囝正是其中一個上堂發大夢的表表者呢!