用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想搬屋博大抽獎,11/31/34 邊個校網岩我? ...
go

想搬屋博大抽獎,11/31/34 邊個校網岩我?

大女今年9月K1,將會太子附近讀K1,有個細佬1歲跟尾。
本身住葵青區,因想近d返k1,同埋幼稚園無得直升小學,想搬靚校網博大抽奬入小學,想搬去31/34,11都會考慮。
但得15分,無宗教,會嘗試考直資,再博大抽奬。

請問
1. 如果有家姐細佬,31/34/11邊個校網較適合,博既機會優勝d?
2. 如果去34/11網大抽獎,如果乙部剩填本區學校,會否派去跨區學校架?我見34借左其他兩區學校,31反而無借。係咪31值博d呢?
3. 我搬屋前㨂校網,仲有咩因素要考慮呢?

因本人係新手及完全對呢3個校網陌生,希望各位俾d意見,感激。

chuheadlacool 發表於 17-3-14 16:29
本身住葵青區,因想近d返k1,同埋幼稚園無得直升小學 ...

接受了直資 offer, 唔可以去抽獎了
私校就有d 俾抽,有d 唔俾

我只認識 Net 11.
今年Net 11, 要去其他區借位。
另外,Net 11 幾間女校,所以女仔升中好,男仔升中一般。

mykate 發表於 17-3-14 17:22

接受了直資 offer, 唔可以去抽獎了

我見11網有16間係本身11網既,另外有11間係借返黎,咁其實係咪已經無之前咁好博喇?

11網

chuheadlacool 發表於 17-3-14 17:27
我見11網有16間係本身11網既,另外有11間係借返黎,咁其實係咪已經無之前咁好博喇?
...

今年第一年借,唔知net 11 之後仲要唔要借位

值唔值得就睇下,接唔接受到有機會中他區位呢種可能。

Net 11 男女小學都有好幾間,或者可能了解下,睇下有冇心儀的。

mykate 發表於 17-3-14 17:36
今年第一年借,唔知net 11 之後仲要唔要借位

值唔值得就睇下,接唔接受到有機會中他區位呢種可能。

請問你覺得11網有邊間是好學校?

嘉諾撤聖心/同學會第二校/聖彼得/聖士提反/基恩/聖安多尼?

chuheadlacool 發表於 17-3-14 17:44
請問你覺得11網有邊間是好學校?

嘉諾撤聖心/同學會第二校/聖彼得/聖士提反/基恩/聖安多尼?

聖心,聖士提反係女校

家姐讀女校,細佬自行時冇首名分,又冇世襲分。

mykate 發表於 17-3-14 17:54

聖心,聖士提反係女校

咁咪剩返4間...同學會第二校/聖彼得//基恩/聖安多尼......

chuheadlacool 發表於 17-3-14 16:29
本身住葵青區,因想近d返k1,同埋幼稚園無得直升小學 ...
建議妳睇吓呢兩個帖:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3400854

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

除非妳係非XX不讀, 否則其實無乜必要搬

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-15 09:03
建議妳睇吓呢兩個帖:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3400854

終於等到你回覆喇,等我爬下文先,謝謝!

hkpapa852 發表於 17-3-15 09:03
建議妳睇吓呢兩個帖:

其實我唔為校網都要搬,係諗緊橫掂都搬,不如諗埋校網小一大抽獎。

追過d post,最後決定11、31作決定,不過真係好難揀。

11,有1、2、3線小學,如果唔中1線,2線點都會好過31網五大以外d地網小學,係咪呢?
但有個問題就係如果連2線都唔中,可能派左去跨區,跨區個d同31地網小學比,又點呢?

因為我係大女細仔,
如果純粹博男女校,係咪11男女校好過31男女校?
如果純粹博女校,係咪又係11個兩間女校機會大過31 st Mary?女仔升中11網好過31,但31 st mary有聯繫中學,如果中st mary係咪升中唔駛煩呢?
11就升中利女,不利男;31就升中利男,不利女;
我係咪應該以個女為首要考慮因素呢?
我應該點選擇呢? 求寶貴意見!
如果我d想法有錯請更正,thx!!

搬左11網嘅話,仍然唔近幼稚園返學喎。。。。

樓主好明顯係屬於做事拖泥帶水,唔夠決斷力的人,三心兩意,似乎連自己想點樣都未知。

chuheadlacool 發表於 17-3-20 07:16

其實我唔為校網都要搬,係諗緊橫掂都搬,不如諗埋校 ...

其實我其中一個帖講過, 有仔有女, 呢3個網都一定唔係抽小一加升中既好選擇.

只有88,91,41,14,16較理想.

如果接受到抽小一同升中既天地網結果, 12網都唔錯既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lingan 發表於 17-3-20 08:42
搬左11網嘅話,仍然唔近幼稚園返學喎。。。。

如果搬11網係解決唔到幼稚園問題...可能坐校車/轉校吧。
但可解決大女升小升中問題

hkpapa852 發表於 17-3-20 15:35
其實我其中一個帖講過, 有仔有女, 呢3個網都一定唔係抽小一加升中既好選擇.

只有88,91,41,14,16較理想.

我睇過你的帖,但因為某些因素不能搬往88,91,41,14,16......只能搬往11,31,32,34,40,43,45,46,48,62,65,66。

我想問12你係指升小天地網同升中天地網?

chuheadlacool 發表於 17-3-20 20:36
我睇過你的帖,但因為某些因素不能搬往88,91,41,14,16......只能搬往11,31,32,34,40,43,45,46,48 ...

你近乎全九龍都可以搬過去,點解唯獨35和41唔可以呢?

hkpapa852 發表於 17-3-21 08:49

呢個先係重點!樓主係乜野人咁犀利?可以隨時隨地話搬去邊都得!唔通每區都有幾層樓渣手?

hkpapa852 發表於 17-3-21 08:49

家家有本難唸的經.......
Anyway,多謝你寶貴的意見,你的數據真係令我獲益良多,唔該晒!

回覆 chuheadlacool 的帖子

不需理會他人的評論,只要認清目標,做好數據,因為很多事都要靠天時、地利、人和,最緊要唔好後悔,加油!