用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年升中男女比例
go

今年升中男女比例

朋友話女校競爭好激烈女比男多,喺邊度可以知道

kkhon 發表於 17-3-14 11:44
邊區???

kkhon 發表於 17-3-14 11:44

應該係什麼女校

2jkidsfather 發表於 17-3-14 12:25
邊區???

有咁多女仔想讀女校嗎?
MCS奮鬥中        

回覆 kkhon 的帖子

冇聽過男女比例失衡,導致女生多過男生好多喎,邊度聽番嚟㗎?女生入女校,唔駛同男仔爭,唔似得Co-ed咁爭硼頭,其實唔係冇咁激烈咩?

英華女有900爭50個位,聖心過千人報名?

回覆樓主:

回覆 kkhon 的帖子

Probably this is due to the disproportionate no. of band 1A girls when compared to boys.  That is, there are much more band 1A girls than boys in absolute no.  

冇計,鬼叫男女有別咩!男仔有排都未開竅

kkhon  所以我prefer男校  發表於 17-3-14 13:46

回覆 IloveJJ 的帖子

我校一直男多女少,所以我吾知實際情況係咪咁,都想知可以從哪裡有資料顯示。

kkhon 發表於 17-3-14 13:44

我校一直男多女少,所以我吾知實際情況係咪咁,都想知可以從哪裡有資料顯示。 ...
其實大多數男女校(小學)都係男多女少, 不過考得好個班, 可能係男女各半.

所以就算知道有幾多男生同女生 (都有笨方法去計, 睇吓各小學既校務報告, 通常都有講各級既男女生人數) , 但因為無人知各校既B1學生男女佔比, 所以都係無得計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kkhon 發表於 17-3-14 13:23

英華女過往一直都係自行最多人申請學校之一,聖心近年自行先開始俾非直屬小學生申請;相信和今年升中男女比例關係不大

kkhon 發表於 17-3-14 13:23
聖心上下午都無咁多人,誇張了。只是聽聞有些成绩一般,無乜特異功能的都去報,英華又全in, 陪跑浪费自行位多的是!

IloveJJ 發表於 17-3-14 14:13
我仔學校都係男多女少(2:1),但原因係好多女仔去讀女校。我唔知其他區係咪。
P.S.我不嬲都無擔心我啲仔 ...
P.S.我不嬲都無擔心我啲仔娶唔到老婆架!哈哈!            
---講呢D---

IloveJJ 發表於 17-3-14 13:28
係咪真架?係就好囉!其實邊度睇到每年出生既男女人數呢?
幾十年來, 香港按出生人口計, 都是男多女少

咁你一定買定左層2千呎的樓比阿仔喇

我見識少,以我所知,女校直私小學好似比男校多好多,所以津校就變得男多女少,唔知啱唔啱?

kkhon  女仔太叻吾使讀小學  發表於 17-3-14 15:30
kkhon  另一原因男仔吾讀小學  發表於 17-3-14 15:19

IloveJJ 發表於 17-3-14 15:19
我細細聲話你知,我諗住到時叫佢搵個有樓既女仔喳!

有無年齡限制 ? ~

山海兒女 發表於 17-3-14 15:17
我見識少,以我所知,女校直私小學好似比男校多好多,所以津校就變得男多女少,唔知啱唔啱? ...

女津都比男津多 ~~