用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 second in 分享區
go

學之園 second in 分享區  

大家都完左second in
可以盡情分享,都可以留下經驗俾其他媽媽!
因為好小 second in 分享區!

我係mos 媽媽
首先等左半小時先見校長
只有圖書,沒有玩具
見面時間用廣東話,15分鐘

校長只問
1: 平時邊個湊
2: 問我地家長有無問題

小朋友方面
有1個老師陪玩
1: 手爪板
2: 穿珠
3: 考顏色
應該有計分,見老師有mark野

希望大家真心分享當日狀況
可以俾大家知道LH 收生標準
齊齊17號有好消息

校長都係問左我地呢啲。。。不過我地睇唔到小朋友玩咩,只知有串珠

回覆樓主:

校長另外有問我哋覺得亞仔最大優點係咩同埋點解唔讀返哥哥嗰間學校。
我聽倒主任叫亞仔叫"老師"同講"謝謝",最後叫佢收拾玩具。

yau1219 發表於 17-3-13 16:50
校長都係問左我地呢啲。。。不過我地睇唔到小朋友玩咩,只知有串珠

可以分享返分校?
見面熟是間幾耐嗎?

快諾正能量 發表於 17-3-13 17:08
校長另外有問我哋覺得亞仔最大優點係咩同埋點解唔讀返哥哥嗰間學校。
我聽倒主任叫亞仔叫"老師"同講"謝謝", ...

你意思係 我的2 條再問你2 條 ?
可以分享返分校?
見面時間幾耐嗎?

Adamakbaby 發表於 17-3-13 17:11
可以分享返分校?
見面熟是間幾耐嗎?

我都係mos 呀,一開始等左半個中左右,入去都係見左15分鐘左右

校長一開始就問父母各自有無咩問題想問,之後問小朋友邊個湊,爸爸答。。。之後再問埋媽媽番工放工時間,是否準時

yau1219 發表於 17-3-13 17:13

我都係mos 呀,一開始等左半個中左右,入去都係見左15分鐘 ...

依⋯⋯咁都好相似啊!

同埋我發現校長好concern 家長返工彈唔彈性?

我地問校長: 點樣分英粵/ 英普班
同埋我係7號見,你呢?

回覆 Adamakbaby 的帖子

凱帆媽媽
首先等左大約十分鐘先見校長
係遊戲室有圖書,有玩具
見面時間用廣東話,約15分鐘

校長問
1: 爸爸對學校的了解有幾多
2: 問我地了唔了解課程,有d 似考我地係咪真係識咁
3: 問我地有無問題

小朋友方面
有1個講英文既華人老師陪玩
應該有計分,係遊戲室見老師有mark野,但入去見校長就唔多見到
唔知佢地玩乜,無認真留意

MOS 問爸爸既教育理念、小朋友優點、父母職業

我都留意唔到小朋友玩有無mark分,以為2nd in 唔再考小朋友,睇完大家咁講就知應該都有計分,真係好難入咁!好想快d 到星期五,有無offer都得個知字

Adamakbaby 發表於 17-3-13 17:25
依⋯⋯咁都好相似啊!

我都係MOS,我6/3in嘅
校長都係問
1)平時邊個湊
2)有咩問學校
3)點解唔揀返哥哥嗰間

小朋友,我聽唔到有問小朋友問題,只知佢玩手抓板,穿珠同㚒野

Adamakbaby 發表於 17-3-13 17:25
依⋯⋯咁都好相似啊!

我8號in 架

pizzafat 發表於 17-3-13 17:33
MOS 問爸爸既教育理念、小朋友優點、父母職業

我都留意唔到小朋友玩有無mark分,以為2nd in 唔再考小朋友 ...

父母職業都有問?
報名表好似要註明

Adamakbaby 發表於 17-3-13 17:12
你意思係 我的2 條再問你2 條 ?
可以分享返分校?
見面時間幾耐嗎?

mos too.見咗大約15-20分鐘
都有問父母各自有咩問題,返工穩定性,相信係睇吓多唔多親子時間啦,感覺都真係幾重視家校合作嘅

凱帆campus

1.問爸爸對LH既認識, 媽媽有冇補充 (到我答題時TIMER已響)
2.問爸爸在家角色
3.問我地有冇問題

在遊戲室等左35-40分鐘, 有圖書有玩具。老師有mark野 (我有朋友in 海逸就話冇MARK), 見校長見左15至20分鐘。

Copy 返之前的reply:

我in海逸,在遊戲室等了大約20分鐘,有玩具玩,有圖書睇。一間房有8組人分兩張枱等in。每次似乎有3間房同時見緊家長。

我覺得係in家長,小朋友旁邊和老師玩,唔太覺拿分紙老師有特別留意小朋友表現。

我們用廣東話對答,timer set了10分鐘,成個程序約20分鐘。

老師問:
1)孩子優點
2)想小朋友在學校學到甚麼?有甚麼期望?
3)有沒有其他問題
4)提及搬校在紅磡原區是否ok?

pthmisswong 發表於 17-3-13 19:25

校長 random ...問問題 , 無特定標準咁

pthmisswong 發表於 17-3-13 19:25

同你差不多,借文改少少:
我in海逸,在Lobby等了大約40分鐘,有一般圖書睇。

我覺得係in家長,小朋友旁邊和外籍老師玩,唔太覺拿分紙老師有特別留意小朋友表現。

我們用廣東話對答,timer set了10分鐘,成個程序約20分鐘。

老師問:
1)孩子優點
2)想小朋友在學校學到甚麼?有甚麼期望?小學,中學會點揀
3)家長都報左唔止一間小學,如果學校收你小朋友,有冇其他野要考慮
4)提及搬校在紅磡原區是否ok?

綜合睇不同校舍問嘅問題都不同,MOS比較簡單,主要是看家長有什麼問題亦沒有set時間。

cutelybb 發表於 17-3-14 10:44
綜合睇不同校舍問嘅問題都不同,MOS比較簡單,主要是看家長有什麼問題亦沒有set時間。
...

會唔會迎海校無市區或青衣校咁多人報?不過我又覺得競爭都一樣大,沙田大圍大埔馬鞍山都已經好多人

cutelybb 發表於 17-3-14 10:44
...

綜合返 1 st in 人數每組 4 人
Second in 7 日 雖然長
但每小時 4-5組家庭,無set 時間
應該first in 人數小
但second in 人數比較多所以7日