用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教自閉症兒童適合讀活動教學的直私小學嗎? ...
go

請教自閉症兒童適合讀活動教學的直私小學嗎?

真心請教各位前輩,有自閉症兒童適合讀活動教學的直私小學嗎?因為好多時要小朋友溝通和合作,幫朋友問的。萬分感謝!

huicheukbb 發表於 17-3-13 13:14
真心請教各位前輩,有自閉症兒童適合讀活動教學的直私小學嗎?因為好多時要小朋友溝通和合作。萬分感謝!
...

你好,我想問下你小朋友幾大?情況怎樣?是否要選擇直私小學?

我小朋友是高功能自閉,現在讀緊直資小學,我覺得如果有直資收最好讀依類學校,因為冇咁谷,小朋友和家長都開心,最緊要是一條龍直升中學,冇壓力。

回覆樓主:

我仔兩歲。我都想知應該點樣揀學校。我聽人說,自閉兒童讀活動教學模式冇咁好,坐定定聽書的模式會比較適合,因為他們冇咁合羣唔識溝通,在活動教學的地方會難融入。請問有冇過來人可以分享吓?

睇吓平時小朋友對日常routine改變會唔會有好大反應,始終活動教學比較多變,如果小朋友唔能夠預先掌握學習情況,可能會有不安感,甚至焦慮。

SandyHo913 發表於 17-4-18 17:14
我小朋友是高功能自閉,現在讀緊直資小學,我覺得如果有直資收最好讀依類學校,因為冇咁谷,小朋友和家長都 ...

我亦有同版主有同樣的疑問。 有些直資到小三四就要組隊同同學一齊做project, 擔心合作不了,反之傳統型學校自己做功課應該沒問題,但好像少咗機會社交,長遠來講對小朋友的性格幫助無咁好。 想請問你的小朋友的學校是屬於學術型還是活動教學、project-based類型?適應有無問題?

回覆樓主

我有睇過一些資料,希望可以大家分享一下,我見教育局網頁有寫一些小學係有SEN,話小班教學,有言語治療、社工跟進,有大約70%老師擁有特殊教育培訓,我小朋友有自閉譜系,言語社交緩慢,現在讀緊兼收位K1,我想安排這類學校唔知好唔好,有沒有過來人?我住南區,謝謝

selahpmau 發表於 17-5-30 20:47
我亦有同版主有同樣的疑問。 有些直資到小三四就要組隊同同學一齊做project, 擔心合作不了,反之傳統型學 ...

我小朋友讀過本地直資,而家讀國際。本地學校模式較少改變,較少互動,相對地較少麻煩,至少當時我無收到老師電話。但同時本地學校對犯錯學生處理,大部份係罸企,罸小息亦未必會處理因自閉傾向引起既問題,總之有錯就罸,未必會再輔導,社工亦很多case跟進,小事小錯好少會處理。校内社交班較果亦不大。
轉國際,真正活動教學,社交多,刺激多,犯錯機會亦多,經常生事收老師email,但同時亦有好多機會去學同人相處,學校會理解A仔情況而adjust處理方法,例如多d用visual sign, 犯錯後亦會有罸但同時給予輔導。
坦白講,我每日都提心跳膽怕收學校電話or email,相信讀本地一定舒服d, 少d犯錯機會但明顯地讀國際,社交上係有進步。
我認為始終生活係社會,社交技巧與人相處係必需,寧可係初時辛苦d 打好個底,好過將來錯失改善機會。

vincelo29 發表於 17-5-31 09:50
我有睇過一些資料,希望可以大家分享一下,我見教育局網頁有寫一些小學係有SEN,話小班教學,有言語治療、 ...

可唔可以俾條 link 嚟睇吓?

係咪 S 位小朋友才有資格入讀?

vincelo29 發表於 17-5-31 09:50
我有睇過一些資料,希望可以大家分享一下,我見教育局網頁有寫一些小學係有SEN,話小班教學,有言語治療、 ...

你講緊呢d學校,全香港唔係好多間,應該有15%。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆 huicheukbb 的帖子

大可以請你朋友,上網睇睇愛培學校,係私小,全校都用ABA教自閉的小朋友
spw