用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 語文不及格教語文
樓主: 蝦米豬
go

語文不及格教語文   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

語文基準試 C 就合格可以教中英文,但係 C 等於 DSE 4 呢個水平。

樓下評論:DSE 最高係 5**,4 呢個範圍跨得好大,50%-70% 都可以,視乎卷深淺。5* 就一定要 80%以上,不過要講一句,如果要教英文,DSE 4 其實唔算好,你可以佢睇下考評局 English Exemplars(尤其係作文),雖然 4 等係文筆算流暢,表達同用字清楚,但係好多位讀落去好唔順,一眼睇得出係香港學生寫仲要 grammar 同 sentence structure 錯。(我阿媽阿爸仲好串咁話,佢地去考作文都應該有 4

如果你睇完都覺得 4 英文真係好好的話,咁你真係好大方,又或者我要求高。不過 4 同 5 質素真係差好遠

提示:所以家長如果想搵 DSE 生同仔女補英文,最好唔好話要求「4 或以上」。

其中一條 link:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/subject_information/eng_lang/2015-Sample-ENG-Paper2.pdf

littlestar_2009  唔太明~~ DSE 4 係算好好~~ 因最高係5*~~~ 但會考係 D就係差些~~合格好少少~~~甘基準試合格係代表 .....???   發表於 17-3-17 11:35
simonwan  會考年代即系 D, credit 都無  發表於 17-3-16 23:40
greentea000    發表於 17-3-16 21:18

回覆 greentea000 的帖子

我讀band 5, 學校,但D老師CE , AL都係5/6 個A, 喎,不过佢地年代,無A都入唔到U
‹ 上一主題|下一主題