用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 語文不及格教語文
樓主: 蝦米豬
go

語文不及格教語文   [複製鏈接]

講過英文老師,又講一單中文老師事跡。
系二十幾年前的事。話説,有一剛教育學院畢業的中文老師教初中中文。教到“少年筆耕”呢課。渠第一句講:有個少年,名字叫筆耕。。。。。。

judy  唔會因此殺校,就算殺咗校,個教師可調往第處教。  發表於 17-3-15 12:55
little_yolky  殺咗校未?  發表於 17-3-15 11:48

回覆 kwokbobo 的帖子

已經中三啦,仲要係香港幾 top 嘅 band 1 學校。不過因為我班係「差班」(冇計,我 Form 2 中文同數學總分連 60 分都冇),所以班人都冇咩反應。我覺得就算係小學都唔會分唔清。
我從來未試過畀英文老師討厭同咁唔鍾意一個英文老師,因為我英文成績好,又好學,作文可以用來做佳作(班老師成日都話佢地用我篇作文就得,唔需要額外備課寫 examplar),所以老師敬我一尺,我一定敬佢地一丈。果年我英文成績最差,從來未試過咁唔想上英文堂!阿爸阿媽都知道個老師對我唔公平,佢地都叫我忍下,一年好快過去,反正佢淨係教初中。

好彩 Form 4 個老師同 Form 1 果個一樣,所以佢好清楚我程度,亦都同我協議只要我交齊功課、做好測驗考試、上堂唔騷擾到任何人,如果覺得果個課題我已經 100% 掌握到,我可以自修英文同寫小說練英文,佢仲推薦我幫學校 drama 寫稿(我學校 drama 通常要靠高 form 照住先有得玩)。

所以老師除左資歷之外,態度都非常重要,因為佢一句話,一個動作,可以影響好大。

其實依家係市場上主要走動ge老師 應該未係DSE個批...Dse個批應該1617學年先開始教
btw 其實讀語文教育  咩學院都好 都一定要本科有C以上  有d係術科老師  例如art 比學校調左去教中文 佢地都身不由己  所以評論前最好了解清楚d先  
仲有教育學院其實係一間認可的師範學校  佢係教人點教書  好多人都好有heart 希望各位尊重返

mrs.chan:) 發表於 17-3-15 09:46
其實依家係市場上主要走動ge老師 應該未係DSE個批...Dse個批應該1617學年先開始教
btw 其實讀語文教育  咩 ...
但係, 就算係術科老師俾校長調咗去教語文科, 都要備下課架, 好似simon細個時個case, 明顯地係老師備課不足, 仲要佢咁唔好彩一遇遇兩個。

醒目開學勳章

simonwan 發表於 17-3-15 03:24
再講一單極品英文老師事跡。
話説,三十幾年前,小弟剛升中,讀中一。學校請唔夠英文老師,揾左個教育學院 ...
仲要教足成年咁陰功

little_yolky 發表於 17-3-15 11:48
但係, 就算係術科老師俾校長調咗去教語文科, 都要備下課架, 好似simon細個時個case, 明顯地係老師備課不足, ...

咁呢個真係個人操守有問題wo

到第二堂,居然系重複第一堂所做的事,由第一頁第一行朗讀再朗讀。

之後,全年就系甘不停朗讀個一頁!!!

如是者,過左一年。

學生有冇投訴?

阿大中一時,請來一自稱在外面做高層嘅鬼佬來教文學,個鬼佬吹水一流,書就少教。學生集體寫信投訴,隻鬼教唔到两個月。

阿仔有教師放產假,請來代課老師。那老師準備坐以待币,成個星期唔教書。結果全班造反,最終,那老師屈服。

當然,如遇到己入職津校正式教師,阿女阿仔嘅反抗應該冇用。

IloveJJ 發表於 17-3-15 08:38
我幾時講話老師唔駛有基本語文能力呀?我係話老師有時有野唔識/教錯唔出奇喎!
我一路都話係應該要擺資源去 ...

這是熟口熟面的思路, 有問題, 一定係社會錯, 教育局錯, 永遠不是學校和教師錯, 加大資助就可解決問題。

學校無學生? 政府社會錯, 和教學無關, 加資助不殺校就可解決。

學校狂操學生? 政府社會錯, 和教學無關, 加資助增師生比例就可解決。

小學老師教小學生英文常錯?係社會選科錯, 老師訓練不足, 能力不足不能教小學, 增加撥款便可。

任何批評也可變成資助, 好利害。要資助就話教師係靈魂工程師, 有批評就話只係打份工, 請包容, 多撥款。

其實唔係包容問題。食開一間食店好好吃, 忽然有日有條頭髮, 就是談包容。食店日日比頭髮你食就再唔係講包容, 係基本提供潔淨食物也做不到, 好市民便應該向食環投訴。

老師一時講錯, 要包容。但老師能力不足, 日日教錯, 就係誤人子弟。

你重好意思問點解教師受人尊重程度低?

IloveJJ 發表於 17-3-15 17:04
我點解唔好意思問?你自己心入面有你個人睇法而已。
我唔會怪政府,我支持梁掁英的!
我只係講出現實學校點 ...

Respect is earned, not given.  如果有個別老師得不到尊重, 想下自己的平日行為是否自私, 教學有否用心, 能力是否有所不及, 藉不藉得人尊重, 不要怪人。

去食環投訴餐廳日日比頭髮客人食, 要提供埋解決方法?使唔使客人夾埋錢比餐廳攪衛生?

IloveJJ 發表於 17-3-15 20:12
你講野好唔make sense,唔會再同你呢種人拗。

我說話 make 唔 make sense, 人人有眼睇, 但我尊重你的意見。

不過你的那種想要稱職老師, 私立啦, 想要稱職醫生, 私立啦, 這思想甚得人驚。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

simonwan 發表於 17-3-15 03:24
再講一單極品英文老師事跡。
話説,三十幾年前,小弟剛升中,讀中一。學校請唔夠英文老師,揾左個教育學院 ...

我中一的英文老師,在香港大學修經濟,點知兼教中一英文,佢好有心,人好,也用心教,但本科始終不是英文,我記得當時問佢「堅強」的英文字是甚麼,他想了五分鐘答stern. 當時,他談不上教錯甚麼,但這個不能算是好答案吧。

IloveJJ 發表於 17-3-15 20:34
有咩咁得人驚?我生仔都去私家的,我就係信唔過政府。人人選擇不同!

又唔明。 唔係有選擇得人驚, 係官津政府的醫生老師不用稱職得人驚。

一時又話自已非常包容, 一時又話非私家不信。

‹ 上一主題|下一主題