用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 語文不及格教語文
樓主: 蝦米豬
go

語文不及格教語文   [複製鏈接]

其實都唔只教院有英文唔好教英文的現象, 見過有HKU 英文系畢業的實習老師, 英文差到連小學生都話佢差.

Bobo1210    發表於 17-3-13 17:31

唔接受語文差的老師教語文,教錯文法或讀音都係唔應該。教数學、科學或其他科,英文差d又無所謂。

回覆 mimi1102 的帖子

HKU 係文學院咁入,唔係一開始好似中大咁分科,所以公開試(尤其 DSE)只要 5 科夾埋夠 25 分,就一定入到,所以佢可以中文同其他科 5**,但係英文 3 。
語文科老師一定唔可以語文差,不過我見過唔少中英文唔掂嘅老師,仲要有時候教錯學生,真係替下一代擔心。

IloveJJ 發表於 17-3-12 23:58
唔係噃,我舊同學(B2中學無讀大學無普教)就响名私小教中文,仲要普教中添!
...

咁驚? 教小學定中學?
昨天看rthk介紹學校的節目,正介紹名私中的英文科,我覺得很多中學生口音及表達有問題,我相信有不少名津直資小學生的英文會話會好過那些中學生。其實個幾個英文老師都幾好,可能是小學時英文口音表達已學壞師?

little_yolky 發表於 17-3-13 12:51
咁如果係我間B2母校, 中文都好勁既。我當年文科班都係得5個入到大學, 因為得呢5個(包括我)數學合格, 夠科入 ...

英文唔合格唔出奇,但數學不及格是考英文數還是中文數?

mimi1102 發表於 17-3-13 14:34
其實都唔只教院有英文唔好教英文的現象, 見過有HKU 英文系畢業的實習老師, 英文差到連小學生都話佢差.  ...

公司也有一個本地大學英文系(非三大)D英文…一版起馬有幾個錯處。

之前也分享過, 知名度高小五英文背默, 文章明顯係老師自己作, 錯漏百出, 仲叫每位學生背, 真害人。

我諗只有教師或指使教師的校長, 認為小學教師基本語文能力不足, 又走去教語文係無問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

有時都唔係學校想請呢啲老師, 而係市場上冇得揀.  現今功利社會, 大部份DSE 高分的, 都會想讀專科, 有幾多個高分人士會想入大學讀文科? 結果導致唔洗太高分就已經可以讀語文, 最後咪順理成章教語文囉.

shadeslayer 發表於 17-3-14 09:56
公司也有一個本地大學英文系(非三大)D英文…一版起馬有幾個錯處。

之前也分享過, 知名度高小五英文背默 ...

我知道的果位實習老師的錯處, 係小五學生都睇到, 原本的資深教師忍唔住矯正果位實習老師, 但實習老師仍然覺得自己冇錯...咁先大件事.

醒目開學勳章

蝦米豬 發表於 17-3-13 19:40
咁驚? 教小學定中學?
昨天看rthk介紹學校的節目,正介紹名私中的英文科,我覺得很多中學生口音及表達有問 ...
好奇問名私中即係邊間?

shadeslayer 發表於 17-3-14 09:56

之前也分享過, 知名度高小五英文背默 ...
我都响EK收過私訊, 自薦話係外國留學回港, 可以做我小朋友私補, 不過, 一篇自薦幾百字, 我指出咗十幾個grammatical mistakes, 仲要係我既英文水平喎

醒目開學勳章

mimi1102 發表於 17-3-14 10:25
我知道的果位實習老師的錯處, 係小五學生都睇到, 原本的資深教師忍唔住矯正果位實習老師, 但實習老師仍然 ...
咁係嗰位實習老師嘅態度問題啫,我仔學校老師都會有錯,但學生指正後會改正。

蝦米豬 發表於 17-3-13 19:44
英文唔合格唔出奇,但數學不及格是考英文數還是中文數?
英文唔合格真係都出奇的, 因為當年中文中學份英文卷係淺過英文中學的, 我哋係考High level, 英文中學係考A level。數學同科學我哋中一開始都已經係英書中教, 因為校長話, D中文書個翻譯好騎呢, 唔知佢講乜, 所以用英文書。其實, 我又覺得無乜困難。不過到中六, D數唔知點解突然難咗好多。雖然我係文科咋, 但G Maths我攞分科獎架, 不過都唔識, 都係緊緊合格過到關而已。可能係因為當年校長作咗個錯誤既決定。話說有位新阿sir, 教咗無耐, 我哋學校班女仔會考史無前例咁多人合格, 仲好多人C咗, 於是校長就將果位適合教文科既阿sir調去教中六理科班數學, 將原來教開理科班既miss教我哋文科班。結果係, 阿sir講得太仔細太慢, 理科班同學瞓晒覺, 我哋文科班就都未理解到, miss已經計完擦黑板, 抄都未抄得切, 咁你話死未?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-3-14 10:32
我都响EK收過私訊, 自薦話係外國留學回港, 可以做我小朋友私補, 不過, 一篇自薦幾百字, 我指出咗十幾個gram ...
外國回流唔代表英文好,可能係蒲開唐人街

我都响EK收過私訊, 自薦話係外國留學回港, 可以做我小朋友私補, 不過, 一篇自薦幾百字, 我指出咗十幾個grammatical mistakes, 仲要係我既英文水平喎

補完之後小朋友也只能到外國留學了。

little_yolky    發表於 17-3-14 10:52

chanwendy 發表於 17-3-14 10:03
有時都唔係學校想請呢啲老師, 而係市場上冇得揀.  現今功利社會, 大部份DSE 高分的, 都會想讀專科, 有幾多 ...

其實老師待遇唔錯, 不比工程, 科學差。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

唔講唔知,好多ABC自小追開無記劇集,仲地道過香港人。

bobbob 發表於 17-3-14 10:38
佢自己話自己英文好好的, 話幫我女補英文。

有時都唔係學校想請呢啲老師, 而係市場上冇得揀.  現今功利社會, 大部份DSE 高分的, 都會想讀專科, 有幾多個高分人士會想入大學讀文科? 結果導致唔洗太高分就已經可以讀語文, 最後咪順理成章教語文囉.

我知依家揾一教職唔易。而學校要揾好老師都好難。不如問一問自己,一生中遇上幾多個又叻又好嘅教師?人夾人啊,自己聽唔明嗰科嗰個老師實唔好啦等等。

little_yolky 發表於 17-3-14 10:32
我都响EK收過私訊, 自薦話係外國留學回港, 可以做我小朋友私補, 不過, 一篇自薦幾百字, 我指出咗十幾個gram ...

似網上騙案多。

其實一開口就知有與無。

judy 發表於 17-3-14 11:05
我知依家揾一教職唔易。而學校要揾好老師都好難。不如問一問自己,一生中遇上幾多個又叻又好嘅教師?人夾 ...

不如問一問自己,一生中遇上幾多個又叻又好既教師 <===== 多到數唔晒啊。 衰老師就遇到一個咁大把, 係中四中五個英文老師嚟。真係一個足以致命。
‹ 上一主題|下一主題