用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 語文不及格教語文
go

語文不及格教語文   [複製鏈接]

我以前有個師弟,好想入行做教師,有教育理想,但不是教育專科畢業,後來讀pgde, 最後做了津校中學老師。之後見面,佢同我吐苦水,話教中文的中文不及格,教英文的英文不及格,唔明點會教得好學生。我想問,現在雖然有所謂的教師語文基準試,但聽講不達標的,可以讀書(master?)補番數,問題仍然存在。我想問現在是否還是這樣的情況?
   1    0    0    0

回覆 蝦米豬 的帖子

我都聽過我老師講,基準試攞 C 就合格,但係基準試 C 級程度等於 DSE 3-4,如果唔合格可以旁門左道咁補返數。如果學校唔係好 top 果隻,呢類老師會更多。仲要情況好似咁多都一樣冇變過,記得幾年前出過一單新聞話,考 C 果班老師 d 英文文法唔得,用字淺陋,發音更加唔洗講。

CE時同學仔問老師公開試成績,無一個肯講。

little_yolky    發表於 17-3-13 12:45

香港地讀教育要求低,教院成為好多人既水泡科,私校名校當然專科専教,二三線學校就真係比較飄忽,當然有有心力教既老師,但絕對唔多,好多有心教育,亦好多只係為兩餐,不過其他行業就冇咩,試問有幾多打工仔真心enjoy份工,好多咪都係返工等放工放出糧,社會問題,價值觀問題,結構問題,好難解決

回覆樓主:

無論中文或英文的老師,好多口語一樣有懶音。
當個好爸爸

識好多中文老師中文係畢業,英文老師英文好好,指的是中學老師。遇过小学老師英文唔掂。

回覆 IloveJJ 的帖子

私小都咁,其他學校點算?

不過話說回來,我中小學普通話同英文發音都好過大部份老師,試過有老師問我父母係咪內地人/外國人。

上個月,聽一個小四學生講(地區一綫津校),渠英文老師上堂時講 ”巴叉“, 渠聽唔明,想左好耐,原來系想講英文 ”bar chart", 不過發音就系同用廣東話讀 “巴叉” 100%相同!
如果系數學老師,絕對唔怪渠,以香港官津校的條件,唔可以要求甘高。
不過,呢位老師系教英文的,仲教左好多年。。。。。。

judy  數學老師為甚麽不講棒型圖而要講bar chart或巴叉呢?唔通講bar chart或巴叉叻啲。   發表於 17-3-14 10:53
torunpoland  就算係數學老師我都唔可以接受.  發表於 17-3-13 13:53
little_yolky  對唔住,就算係數學老師我都唔可以接受。  發表於 17-3-13 12:48

IloveJJ 發表於 17-3-12 23:58
唔係噃,我舊同學(B2中學無讀大學無普教)就响名私小教中文,仲要普教中添!
...
咁如果係我間B2母校, 中文都好勁既。我當年文科班都係得5個入到大學, 因為得呢5個(包括我)數學合格, 夠科入, 或讀六科, 數學唔合格都夠科入其實仲有好多同學仔D中文好鬼勁, 但英文/數學唔合格, 入唔到U。加上, 當年U少, 所以都有一D入咗師範。

蝦米豬 發表於 17-3-12 13:48
我以前有個師弟,好想入行做教師,有教育理想,但不是教育專科畢業,後來讀pgde, 最後做了津校中學老師。之 ...
話說N年前都有個英文科既補習天皇係咪啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-3-13 13:03
我哋係當年5個B既B3,我當佢係B2喳,我哋好少人入到大學架!
咦? 你都有5個band, 失覺晒, 我以為你係3 band年代。

IloveJJ 發表於 17-3-13 08:33
所以我對學校老師既要求係識唔識教佢哋群體,例如點樣處理不公平、學生頑劣問題……之類多啲。講真,要學 ...

問題係, 老師開宗名義學校唔教語文還好, 而家又要教又教錯點叫家長接受?

回覆樓主:

其實應該係大獲飯問題, 做得好唔好也可教一世。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-3-13 13:27
其實我真係唔明大家點解覺得老師一定要啱晒?我又覺得老師有錯唔出奇。好似我哋細個啲中文字既寫法,而家都 ...
但係醫學係因為不斷有新研究, 所以醫生至要update, 但語文老師係basic嘢, 其實真係唔應該錯。中文字既寫法同我哋以前唔一樣, 應該係規範字既問題, 以前老師無執得咁緊。不過, 我哋以前老師執筆順緊過依家。
‹ 上一主題|下一主題