用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田樂基本身勁多waiting ...
go

沙田樂基本身勁多waiting ... [複製鏈接]

可來有位幫手呢⋯⋯
咁對waiting 家長又公唔公平?
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]
   0    0    0    0

如真,只能說自己未夠叻有offer,跌入左waiting。對方被樂基收左,即學校都覺得他能力達標。有位給返達標的小朋友而不是waiting的,都好正常。

另一方面睇,明明達標,有offer,最後因殺校,要靠人放棄offer or加班轉校,他們都好慘同對他們公平?所以無得話不公平的。

怪只怪自己不是direct offer,他們怪也只怪運氣不好,遇上太狠心的業主。

smallb2011   有理  發表於 17-3-12 23:14

我叫豬豬 發表於 17-3-12 14:46
如真,只能說自己未夠叻有offer,跌入左waiting。對方被樂基收左,即學校都覺得他能力達標。有位給返達標的 ...

十分同意!你覺得對waitlist 既人唔公平,但其實waitlist 本身都係不保證有位的。但人地被殺校係更無辜,因為本身係真係已得到offer!

siuting518 發表於 17-3-12 17:09
十分同意!你覺得對waitlist 既人唔公平,但其實waitlist 本身都係不保證有位的。但人地被殺校係更無辜, ...

好奇一問有offer既pn家長齊齊交晒$970留位費,但最終留唔到個位比小朋友,有無得退錢架?

siuting518 發表於 17-3-12 17:09
十分同意!你覺得對waitlist 既人唔公平,但其實waitlist 本身都係不保證有位的。但人地被殺校係更無辜, ...

好慘!樂基龍b好慘。當年搵龍B學位已經難,而家仲要話要轉校。心情一定十分複雜!
但樂基九龍塘的小朋友是有質素的!希望校方會有好的安排!

annchichi 發表於 17-3-12 22:58
好奇一問有offer既pn家長齊齊交晒$970留位費,但最終留唔到個位比小朋友,有無得退錢架?
...

當然有, 都算公道

真係好驚嚇,好在我幫囝囝報左樂基之外,都有報另外的PN, 唔係嘅話都幾頭痕。

我叫豬豬 發表於 17-3-12 14:46
如真,只能說自己未夠叻有offer,跌入左waiting。對方被樂基收左,即學校都覺得他能力達標。有位給返達標的 ...

其實唔係業主狠心,而係學校根本冇任何安排去處理呢件事,幾年前續約學校已知有呢個問題。
學校都幾不負責任,停辦就可以除去所有債務及法律責任,因為佢地係有限公司,執左間公司就冇人追到佢地任何責任。

konew720 發表於 17-3-13 18:54
其實唔係業主狠心,而係學校根本冇任何安排去處理呢件事,幾年前續約學校已知有呢個問題。
學校都幾不負責 ...

其實我都估九龍塘樂基可能係知自己會比人收地既,原因佢地係呢兩年突然開左兩間姊妹校,分別係harts同pods,我仔考唔到樂基九龍塘,封信就話已被harts pm收左,問我地讀唔讀,擺到明,校董局應該係當係盤生意咁做咋,完全無心攪教育

回覆 janice007 的帖子

May I know what other schools you have applied as reference?

annchichi 發表於 17-3-13 19:43
其實我都估九龍塘樂基可能係知自己會比人收地既,原因佢地係呢兩年突然開左兩間姊妹校,分別係harts同pods ...

Yes
點解係開姐妹校,而唔係分校,係因為每間唔同名,就係唔同有限公司。某間有問題就唔關其他姐妹校事。

konew720 發表於 17-3-13 20:35
Yes
點解係開姐妹校,而唔係分校,係因為每間唔同名,就係唔同有限公司。某間有問題就唔關其他姐妹校事。
...

當年樂基分家,九龍塘嗰間再開分校已不能再用樂基名!沙田樂基先可以用!

我覺得大家唔應該作太多陰謀論推測。

回覆 ensy 的帖子

Yes, I agree.  The branch schools were somehow prohibited to use the name of HKPS.  If they are really concerned of money and if they had a choice, I am certain that they would stick with the name of HKPS rather than Pods/Harts as HKPS would surely attract many more students than Pods/Harts.  All HKPS parents know that the principal is very devoted.  She was actually planning ahead for her students that in case HKPS (KLT) had to close because of land restrictions/govt. requirements issues that the students can have an option to transfer to Pods/Harts. She will never wanna give up her students.  Also, those new students who have paid the reservation fees can have their fees refunded.   

回覆 SarahGil 的帖子

...and there's nothing that the school can be sued about.

konew720 發表於 17-3-13 18:54
學校都幾不負責 ...
十分認同
‹ 上一主題|下一主題