用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國生活知多D(求有經驗人士能解答)
go

英國生活知多D(求有經驗人士能解答) [複製鏈接]

我姪女今年過去英國讀yr 10 佢讀嗰間得10%國際學生1.我想問英國啲學生會唔會排擠亞洲人?

2.通常校服係咪會係學校同你買?

3.通常嗰邊一班有幾多人?

我有說照顧我姪女大,佢突然之間去英國讀書,有D唔捨得同擔心,求有經驗人士可以解答我問題
Thx🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
   0    0    0    0

你嘅問題真係好睇你讀邊間 wor

不過認真講一句,邊度都有「排擠」呢個問題,係香港地我地都有時候都會排擠自己人啦,更何況飄洋過海。呢個要睇自身應變同適應能力,其他人愛莫能助,只能夠鼓勵支持佢,希望佢識到幾個朋友。唔需要認識好多朋友,識一兩個可以幫到手傾下計已經好好。

學校一班 10 人至 30 人都有,睇你讀邊間。至於校服,都應該要睇你讀邊間,親戚 3 個細路,兩個要自己買定,一個學校買。如果你唔肯定,叫你姪女 send 個 email 問學校,佢收得你就預左會答你問題。

最緊要係你吾好比個感覚個姪女、有人排擠亞洲人架、就得架LA. Y10都大個LA,等姪女自己去行出自己的路LA.
RUBY講得非常好、係香港都有排擠LA. 先不要当自己係受害人、選択一D鍾意同自己做朋友的人做朋友LOR. 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

‹ 上一主題|下一主題