用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解lnterview 要小組討論
go

點解lnterview 要小組討論 [複製鏈接]

今日interview 有两個groupmate 狂搶+把住講,其他同學插唔到咀,包括呀仔。呀仔講三次,短句,有獨特見解,anyway group 唔好,真不公平
   18    0    0    0
:-D :-?

csbaik 發表於 17-3-11 23:00
今日interview 有两個groupmate 狂搶+把住講,其他同學插唔到咀,包括呀仔。呀仔講三次,短句,有獨特見解 ...
有些学校已講明狂搶+把住講会被扣分。

little_yolky  正常都會被扣分。  發表於 17-3-13 15:25
kittypo    發表於 17-3-12 00:17

回覆 CheungAA 的帖子

扣分係佢的事,問題係.搞到其他同學冇得講,累到人地培佢冇分!

WINNIE168168    發表於 17-3-12 12:58

老師話你遇到呢D你真係唔好彩無計呀

csbaik 發表於 17-3-12 00:13
回覆 CheungAA 的帖子

扣分係佢的事,問題係.搞到其他同學冇得講,累到人地培佢冇分! ...
係,影響到成Group人。其他人講唔到野咪無份囉!呢D叫攬著一齊死。

其實可唔可以話 「唔好意思我估時間唔多我都有野發表,請你停一停!」跟住即刻發表自己既見解
起碼博到老師注意有主動表達既意向

其實可唔可以話 「唔好意思我估時間唔多我都有野發表,請你停一停!」跟住即刻發表自己既見解
起碼博到老師注意有主動表達既意向

今日interview 有两個groupmate 狂搶+把住講,其他同學插唔到咀,包括呀仔。呀仔講三次,短句,有獨特見解 ...

(emoji)

我仔都試过, 有个別同學英文流利,成日搶住講,搅到同組有些同學完全冇机会开聲佢話總之人地一开聲,那同學便插入來。我問佢,咁你点算?佢話我讓了他2次,佢仍然係咁,我就唔再讓佢,照講大聲过佢,对方唯有收聲。其實,呢個情況唯有生啦! 或者盡量爭取做總结。

無計,只有教小朋友盡量試講、盡量做。面試乜形式睇你是否夠運。我小朋友小組討論係強項(懂得 take lead、吹水 但又唔會講哂),可惜佢見幾間學校都無呢個他期待的環節、反而考他最差的普通話!

無計,只有教小朋友盡量試講、盡量做。面試乜形式睇你是否夠運。我小朋友小組討論係強項(懂得 take lead、吹水 但又唔會講哂),可惜佢見幾間學校都無呢個他期待的環節、反而考他最差的普通話!

希望老師有經驗會比分時公平點,但比人搶住攪到發言唔到,老師又好難比分!總之預著有咁搶嘅group mate 就唔好彩啦!

lojo11 發表於 17-3-12 11:26
希望老師有經驗會比分時公平點,但比人搶住攪到發言唔到,老師又好難比分!總之預著有咁搶嘅group mate 就 ...
所以最好有individual,亦有group而且我覺得grouop老師評分都比較難做到標準化。不如學cambridge FCE,CAE等,兩人一組。

不過這樣學校要多資源,會麻煩好多。

回覆 csbaik 的帖子

如果說話搶唔到,嘗試舉手,呢個突如其來舉動,我估可以嚇一嚇嗰兩個同學,然後自己即刻講自己意見,又不失禮貌。

我還教導自己的女兒吾好搶說和挿入, 這些是沒修養的行為!
估吾到有人靠害!

Mayyuen18 發表於 17-3-12 12:20

如果說話搶唔到,嘗試舉手,呢個突如其來舉動,我估可以嚇一嚇嗰兩個同學,然後自己即 ...

或者可以輕輕拍下嗰位同學「同學A,唔好意思打斷你一陣,不如比機會大家發表下意見?同學B,你覺得呢?」咁樣希望可以突圍

b3410 發表於 17-3-12 12:03
所以最好有individual,亦有group而且我覺得grouop老師評分都比較難做到標準化。不如學cambridge FCE,CAE ...

我估,group discussion就係早已預咗會出現既情況,為咗睇小朋友既正/反表現和應對 ~~~

回覆 WINNIE168168 的帖子

搶答,插咀當然唔好,大方有禮最重要。其實我覺得生活中學習係最好,平時晚上可以一家人抽小小時間傾下計,談天說地,或者攞D話題討論一下,
小朋友習慣呢個互動,到group discuss時便會表現自然。

Mayyuen18 發表於 17-3-12 12:20

如果說話搶唔到,嘗試舉手,呢個突如其來舉動,我估可以嚇一嚇嗰兩個同學,然後自己即 ...

好計!
‹ 上一主題|下一主題