用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去紐西蘭升學
樓主: LOOLOO
go

去紐西蘭升學 [複製鏈接]

paulavincent 發表於 17-3-30 10:40
請問Liston 學費幾錢一年?吾該

Around HKD16 萬 全包
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

回覆樓主:

好奇一問,為什麼會選擇呢兩間, 有咩特別之處?

藍藍mami 發表於 17-3-30 13:30
好奇一問,為什麼會選擇呢兩間, 有咩特別之處?

Agent 介紹
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

LOOLOO 發表於 17-3-30 20:48
Agent 介紹

agent有冇俾其他選擇? 唔好意思都講句呢兩間一般

藍藍mami 發表於 17-3-30 21:14
agent有冇俾其他選擇? 唔好意思都講句呢兩間一般

Thanks yr advice. 可否講多D點樣一般?(emoji)(emoji)

LOOLOO 發表於 17-4-2 08:31
Thanks yr advice. 可否講多D點樣一般?(emoji)(emoji)

Liston 唔出名
lynfield太多asian, 成間學校百幾個asian,大部份英文都麻麻, 早幾年重係大部分chinese都入唔到大學, 香港人四個都係得一個入到
真心講, nz 名校同hk不一樣, 雖然學習難度有所提升, 但係壓力同普通學校相差不遠,一樣都係唔補習, 唔會叫你返去補課
但一樣係名校大部份同學家境好, 惡習同埋麻煩少好多, 而且學習態度好好多, 上進d, 學校對佢地既leadership training機會會多d
nz讀書好簡單, 因為NCEA並非一戰定生死, 平日既assignment 都係計分, 所以學生要全年都有自律性/動力keep 住
有老師/同學係催谷d/學習氣氛好啲 我覺得有好冇壞 而且無論係壓力幾大, 同香港都冇得比
我覺得送小朋友去讀書好多都係想買個機會, 咁點解唔試到最好?其實呢邊好多人成日轉校, 唔得咪試一年轉走
我都同小朋友講 我比左咁多錢買個輕鬆啲嘅環境俾你, 唔代表可以得過且過, 我感覺以上兩間只係中游 對香港人黎講太輕鬆 而且如果學校太多asian加上學習氣氛一般 學生好易'迷失'

藍藍mami 發表於 17-4-2 09:55

Thanks 你咁詳盡的說明。同Lynfield 做過interview,她說只有25個來自中國的留學生,但Auckland 係好多中國移民,在當地出生的孩子係佢到讀書,所以感覺華人多。Palmerston North Boys high school 又有咩意見?

LOOLOO 發表於 17-4-5 07:28
Thanks 你咁詳盡的說明。同Lynfield 做過interview,她說只有25個來自中國的留學生,但Auckland 係好多中 ...

除左中國人百幾個asian入面重有大量日本韓國人, 通常日本人在nz都唔係讀書, 係黎玩, 成績一般
palmerston north boy 成績黎講都係一般, 你小朋友有打算大學讀咩科?如果有就可以跟返想讀嘅大學地區黎簡, 想搵名校一係就auckland/ dunedin, 中游就冇話咩地區, 不過我見你兩間都係auckland 學校, 去到palmy 好唔同架

請問 Otago Boys School   Sacred Heart College 這兩間如何?

CLCC 發表於 17-3-18 10:36
聽你所講,他之前已去過紐西蘭,會到纽西蘭那個地方讀讀幾年班?我仔仔會係暑假讀一個term,回港再升p5
...
請問點樣申請讀一個TERM,我想俾個女先感受下,再決定是否去外國升學

newflower 發表於 17-5-14 10:11
請問點樣申請讀一個TERM,我想俾個女先感受下,再決定是否去外國升學

https://www.studyinnewzealand.govt.nz/cn/study-options/schools

你可到紐西蘭政府網站尋找合適學校,其實有好多亞洲地區如星加坡、韓國、日本等等國家學生,在7至8月上課係紐西蘭上兩個月,可同當地學生一齊上課學習,只係香港比較少家長咁様做。紐西蘭學校好歡迎其他國家學生到這裏交流,大家互相學習。

Many thanks

回覆 藍藍mami 的帖子

Hi~ 藍藍mami

想請問如果阿女想中三去NZ留學, 我可以去邊度搵到中學資料? 我多數會搵AGENCY, 因為我真係唔係好清楚, 但我都想睇下佢地介紹既學校適唔適合阿女, THANKS!

vincat 發表於 17-5-16 17:59

Hi~ 藍藍mami

其實真係靠學校成績排名判斷+口碑
我個人覺得搵學校嘅step可以係:
首先1. 考慮小朋友係咪會一直係紐西蘭升學 eg 如果nz直升: 讀ncea課程, 考慮轉其他國家for example 返香港non-jupas: IB 課程
2. 地區 christchurch, wellington 多地震
auckland 安全但較多asian dunedin 都係唔錯選擇
3. 男女校/男校/女校
4. homestay/ 寄宿
符合晒以上條件就揀入大學率高嘅學校

vincat 發表於 17-5-16 17:59

Hi~ 藍藍mami

另外就係視乎小朋友成績,同埋興趣係咩
如果求入nz大學, 特別係心儀學科嘅話, 中學時期揀科就好重要, 至於每間中學提供嘅科都唔同, 呢個要上佢哋學校網站睇

很多謝你既回復!

1. 考慮小朋友係咪會一直係紐西蘭升學 eg 如果nz直升: ncea課程, 考慮轉其他國家forexample 返香港non-jupas: IB 課程 ----->
(
應不會回港讀大學, 我既想法係NZ完成中學, 去澳洲讀大學)

3.
男女校/男校/女校  ------>  (會選擇男女校)
4. homestay/
寄宿 --------->      (會選擇homestay)

不好意思! 我想問問多小小野,想問下選科是中三還是中四?

vincat 發表於 17-5-19 15:01

有冇話大學想讀咩科?
咁可讀NCEA
男女校+homestay 大把選擇

選科year 11

你地好呀~
我有打算俾女女去NZ升學。但心大心細,讀完DSE先去好?定過讀預科?阿女要升中五了,但中文讀得好吃力,擔心佢搞唔掂中文呢~

回覆樓主

請教各位:想安排14歲兒子過紐西蘭升學,運動是他強項,讀書唔OK,有沒有校風好,學校比較多支援及關愛嘅boarding school推介?謝謝!

藍藍mami 發表於 17-4-2 09:55

如果讀完中三先去讀 Year 10, 男仔,要住宿,有mud 好推介?
‹ 上一主題|下一主題