用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS (KLN Tong) will be closed in July!!
樓主: mapp2009
go

HKPS (KLN Tong) will be closed in July!!

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 剛好趙太今年退休,

原帖由 SarahGil 於 17-03-16 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

剛好趙太今年退休,樂基校監轉了. 況且有錢都不一定要比,有錢都要用得適得其所.
同意。辦學是一盤生意,投資也要看回報,聴說上大陸開幼稚園仲好賺

SarahGil 發表於 17-3-16 10:25

剛好趙太今年退休,樂基校監轉了. 況且有錢都不一定要比,有錢都要用得適得其所.
校監有退休就可以完全不理自己曾服務過既學校嗎? 理性上當然可以

至於你講既另一點: 有錢都要用得適得其所

作為樂基既創辦人兼前校監, 除非真係覺得個樣嘢已經無存既價值, 或者已經對佢嚟講無意義, 否則攞少少錢出嚟幫自己創辦既學校, 唔通就唔係用得其所?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

那又有你的道理,但詳情我不清楚為何沒有人願意比果一百萬. 但趙太係做慈善的,可能她認為這筆錢用來做慈善好過(純粹個人猜測). 我只知大部分樂基家長都暫滿意校方的安排.

SarahGil 發表於 17-3-16 11:45

那又有你的道理,但詳情我不清楚為何沒有人願意比果一百萬. 但趙太係做慈善的,可能 ...

有Harts PN offer既家長就好唔滿意law,因為呢件事,上堂時間由3小時突然變成2小時。

ekhc    發表於 17-3-20 22:47

回覆樓主:

其實100萬好似好多錢
但除開350學生都只係3千蚊
以學費7000既學校來講跟本不是大數目
應該另有內情

講開,我都係海怡康傑既用家
雖然康傑名氣遠不及樂基
但學校都教得好好
我地都好慘
Bk比較少人提

LinusYip 發表於 17-3-18 02:01
其實100萬好似好多錢
但除開350學生都只係3千蚊
以學費7000既學校來講跟本不是大數目

我都奇怪點解無人提

yee123480 發表於 17-3-18 03:38
我都奇怪點解無人提

好多康傑家長過左個幾月都接受唔到學校會'執'呢個事實
而且南區除國際學校外(我計埋維記),質素較好既學校都冇乜,所謂南區夠學位真係數字上既事,質素較接近既都冇哂位喇,你會唔會肯由band 1轉band 3?而且部分空位喺計埋赤柱既幼稚園,亦有一些幼稚園有位冇校巴...
即使灣仔區,中西區既幼稚園都好full,要插班都唔易,其他分校又山卡喇咁遠

康傑雖不是happy school,幾谷,但校長老師真的好用心教學,大部分學生都會話返得好開心(包括小女),跟本都未聽過有人返得唔開心

所以好多人都抱一絲希望,可以續約成功,根本冇搵(或搵不到)學校....

家長當然會擔心同討論,但主要係whatsapp 同電話多,比較少人上bk講。其實部分家長仍盡最後努力,希望有奇蹟出現

konew720 發表於 17-3-17 00:57
有Harts PN offer既家長就好唔滿意law,因為呢件事,上堂時間由3小時突然變成2小時。
...

突然轉兩個鐘當然感覺唔好,但將心比己,如果自己係樂基PN家長而只有咁做先收得晒啲學生嘅,一定非常感激有返個位。可以借呢個機會教吓小朋友幫助別人。況且只係一年,校長已經講明積極搵緊校舍,我反而幾欣賞佢哋安排。

JoveyBet 發表於 17-3-18 21:03
突然轉兩個鐘當然感覺唔好,但將心比己,如果自己係樂基PN家長而只有咁做先收得晒啲學生嘅,一定非常感激 ...

請問是否講明肯定轉2個鐘? 因為我無去15號家長會, 打去學校問佢話未必, 因為教育局未批. 請問可否分享多點詳情? 謝謝

JoveyBet 發表於 17-3-18 21:03
突然轉兩個鐘當然感覺唔好,但將心比己,如果自己係樂基PN家長而只有咁做先收得晒啲學生嘅,一定非常感激 ...

想問下harts k1或以上,會有乜影響?我反而担心今年n突然多咗咁多人,到升k唔知唔會起碼要減一半人。

有朋友去咗家長會,校長話向教育局申請緊,未confirm兩小時。佢仲話申請轉去harts嘅小朋友k1以上都有位喎。其實升上k1應該冇問題,校方都講話會搵新地方。

回覆 JoveyBet 的帖子

同意. 況且若轉兩個鐘學費會平翻1/3, 非常公道. 反正都是PN姐,咪當省d錢. 但校方話若有哥哥或姐姐為方便一起搭校車,讀PN的弟弟或妹妹可逗留學校多一小時,學校會安排老師照顧或玩或有其他活動. 學校甚至會為轉校的學生安排免費適應班, 這麼貼心的安排,都可以看得出校方都是處處為著學生及家長著想的, 難怪HKPS的家長都認為此校沒有其它一間幼稚園可取替得到.

SarahGil 發表於 17-3-20 11:26
回覆 JoveyBet 的帖子

同意. 況且若轉兩個鐘學費會平翻1/3, 非常公道. 反正都是PN姐,咪當省d錢. 但校方話 ...

咁如果edb唔批2小時上課, 咁係咪會收唔番哂hkps的學生?

arthropoda 發表於 17-3-20 12:21
咁如果edb唔批2小時上課, 咁係咪會收唔番哂hkps的學生?