用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學傑出學生選舉的推薦信
go

小學傑出學生選舉的推薦信

請問小學傑出學生選舉的推薦信搵邊個寫好?
問咗做義工的機構話只有證書唔會幫人寫推薦信>.<

學校校長、老師、地區人士或課外活動負責人

greentea000 發表於 17-3-10 23:41
學校校長、老師、地區人士或課外活動負責人
謝謝回覆!如果地區唔識我哋,我哋俾資料佢都可以冒昧請佢幫忙寫?

ar_mak 發表於 17-3-11 10:11
可唔可以試下咁:

你自己起草圖,然後交比對接人簽署. 如果對方唔識你,佢其實都唔知寫咩好,又唔知你想佢寫咩 ...
謝謝妳好提議

yee8001 發表於 17-3-11 09:28
謝謝回覆!如果地區唔識我哋,我哋俾資料佢都可以冒昧請佢幫忙寫?
但係地區有力人士如果唔熟你, 一般好少寫喎。搵校長寫得唔得?

地區人士都吾識你小朋友,會幫你簽封信嗎?

我都唔好意思去揾,諗住真係揾唔到人寫都要試, 好在星期六揾到兩個課外導師肯幫手寫. 咁就唔駛揾議員啦^.^ 學校校長只可以出封俾人, 我太慢手啦>.<

推薦信其實係人格擔保証明,推薦人要押上自己既名譽,真係唔會隨便寫。
呢種遊戲,學校既推薦信係入門,如果連一星期見五日面既學校都唔推薦,仲點同人爭。如果尚有時間,盡量同校方爭取下,如果有班主任推薦校長多數肯寫,再講選中學校都與有榮焉嘛!真係唔得,班主任/其他老師既都殺一封。

greentea000 發表於 17-3-13 16:42
推薦信其實係人格擔保証明,推薦人要押上自己既名譽,真係唔會隨便寫。
呢種遊戲,學校既推薦信係入門,如 ...
上星期我哋被兩間義工機構拒絕寫推薦後, 我即刻搵多幾個導師因怕佢哋揾得佢哋太急唔夠時間寫. 結果有了三個導師肯幫手寫, 除咗童軍導師 另兩位導師都係知名人仕. 尋日阿仔返黎講話校長同佢講話一人只限一封推薦信, 學校叫得你去參加實會寫一封俾你嘅…… 結果我仔宜多咗一封推薦信. 表格度每封推薦有2% (最多6%) 即係最多3封, 咁請問可唔可以交哂四封推薦信?

yee8001 發表於 17-3-14 10:51
上星期我哋被兩間義工機構拒絕寫推薦後, 我即刻搵多幾個導師因怕佢哋揾得佢哋太急唔夠時間寫. 結果有了三個 ...
人哋話最多三封, 你就交三封啦。校長果封一定要交, 因為應該係寫得最仔細的。

little_yolky 發表於 17-3-14 10:56
人哋話最多三封, 你就交三封啦。校長果封一定要交, 因為應該係寫得最仔細的。 ...
謝謝俾意見, 咁我抽起童軍果封啦^.^

yee8001 發表於 17-3-14 11:07
謝謝俾意見, 咁我抽起童軍果封啦^.^
除咗推薦人出名, 都要睇下信既內容, 抽起最行貨果封。

yee8001  知道,謝謝提議  發表於 17-3-14 18:20

回覆 yee8001 的帖子

任何時候,做學生一定要爭取校長果封推薦信,一校之長+押上成間學校既聲響,效力非同小可!
我公司每年有2個中學生實習計劃,不公開招聘,只接受推薦形式。我負責過2次,推薦信優次由校長揀起(高官、各界翹楚同級),其次係班主任(議員同級),另有幾個位留俾特出貢獻(例如港隊)。一般校長級已經滿人,同級之中以校長最易爭取到推薦信。

greentea000 發表於 17-3-14 22:56
回覆 yee8001 的帖子

任何時候,做學生一定要爭取校長果封推薦信,一校之長+押上成間學校既聲響,效力非同 ...
原來你係公司高層 謝謝你提供的訊息!

greentea000  高層時間寶貴,唔會帶中學生實習計劃。  發表於 17-3-15 18:51