用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節有感
樓主: bb630
go

[音樂] 校際音樂節有感   [複製鏈接]

主辦機構要求參賽者和家長量體溫,這個我明白

但為什麼評判在比賽期間不停咳嗽,不戴口罩傳播病毒?那一場是童聲獨唱,評判整個上午對住站在離他幾尺的小朋友咳,七八歲小朋友的高度剛剛是他坐下的高度一樣,六十個小朋友輪流在他面前吸氣唱歌,我個小朋友就系比賽當日半夜發高燒

我唔可以肯定是否受評判傳染,但甘大個人自己有咳嗽,在公眾場合戴口罩是常識

bb630 發表於 17-3-17 15:19
呢個問題好多人都討論過, 其實校際的曲目一向比abrsm高約兩級, 以往見過校際3 , 6 級歌分別係以往abrsm gra ...

坦白說,考級跟比賽是兩回事。八級合格已叫八級,AT合格已叫AT了。校際呢,要在芸芸對手中勝出,談可容易?

我仔是在某樂器中心學小提琴的。以我們老師為例(我不知其他老師),基本上,他要學生在校際逐年晉一級的(早年更要入三甲才能晉級,他不是重獎項,而是他要求高,他認為入三甲才叫達到該級水準),所以,除非極具天份,否則進度很慢。

但考試呢,快者,學兩年已考五級了。大家都知,考試要求比校際要求低得多。

加上校際曲目比abrsm難,故此,便有所謂降級參賽了。

yuengooluk 發表於 18-3-3 01:52

坦白說,考級跟比賽是兩回事。八級合格已叫八級,AT合格 ...

我唔介意其他參加者係降級或空降參加,努力做好自己,學到野就得。
藝術本身係主觀既,唔同評判可能會有唔同結果,比賽多多少少要講些運氣。
希望今年大家都 Good luck!

回覆樓主:

响評判名單裡見到了去年那位菲藉垃圾評判今年又做評判!譜裡沒有說要用pedal,全場只有4人用,包辦冠、亞、季!

munce 發表於 18-3-7 14:53
响評判名單裡見到了去年那位菲藉垃圾評判今年又做評判!譜裡沒有說要用pedal,全場只有4人用,包辦冠、亞、 ...
係啦, 又係佢...
去年朋友果場佢係喜歡有pedal同大聲的演奏.

今年唔知係唔係仲係0甘呢?
我女仲未比賽, 唔知會唔會遇上佢.

munce 發表於 18-3-7 14:53
响評判名單裡見到了去年那位菲藉垃圾評判今年又做評判!譜裡沒有說要用pedal,全場只有4人用,包辦冠、亞、 ...

樂譜寫用不用Pedal只是一個「建議」,不是「強制」,亦不是「規舉」。
用Pedal要視乎表達音樂的需要。而踩Pedal亦有不同的力度和視乎音樂的需要。
所以評判與樂譜不同見解是很正常的事。只能說教琴的老師「唔夠班」分析音樂而已。

如果對手是降級比賽,人家會用Pedal,而自己唔識用,就只能歎自己「蝕底」算了,
日後俾心機練習。

在心態上,如果係為咗要羸的心態比賽,通常都係輸多羸少......

請問有冇同學參加今日元朗嘅賽事?

今日嘅賽果相當嚇人.

123名都彈到甩甩咳咳.
而且彈法同作者嘅原意都完全唔同.

反而有另外彈得幾好嗰幾個小朋友.

完全無名次.

咁多年真係未見過咁差

啱啱上網查過一下,
原來個評判同 元朗 的琴行有來往,
今個月尾會響 元朗 某琴行開大師班.

響元朗做評判
又響元朗收學生
今日 完場之前 仲有賣廣告話自己會開大師班😡😡😡

b3410    發表於 18-3-9 00:19

再上網查下,

原來個評判都幾多仇家.

前日先至喺facebook畀人用粗口問候完.

真係好過份, 間琴行近到可以比賽場行過去

idd007 發表於 18-3-8 23:34
請問有冇同學參加今日元朗嘅賽事?

今日嘅賽果相當嚇人.

而家d評判(emoji)(emoji)‍♀️

回覆 bearbear0109 的帖子

咁樣睇嚟
佢唔係唔識聽
而係千絲萬縷嘅關係

非常之 可惡

嬲得滯, 寫錯地址

更正一下

今日個比賽場地係火炭

lovecupid 發表於 18-3-7 18:30
樂譜寫用不用Pedal只是一個「建議」,不是「強制」,亦不是「規舉」。
用Pedal要視乎表達音樂的需要。而 ...

純分享下

試過考試的譜無話要pedal,仔的老師話有些位置可以加pedal加強效果,但同學仔的老師話譜無話加,所以唔使加,個同學仲勁鬧我仔,話佢錯,仔最初唔開心,唔肯跟老師,好彩仔無理同學鬧,跟老師方法,結果仔果首歌考得滿分

今次校際首歌無寫要pedal,老師話一些位要pedal,加強效果,contrast先做得好,比賽當日只有幾個參賽有踩,有獎的都有踩,評判話今場只有幾個contrast做得好,仔雖然無獎但評語寫good contrast

回覆 LeeCC 的帖子

請問你係邊一場

LeeCC 發表於 18-3-9 08:47
純分享下

試過考試的譜無話要pedal,仔的老師話有些位置可以加pedal加強效果,但同學仔的老師話譜無話加 ...
你仔好似同我仔同一首歌? Bartok?
我地好多位都有加pedal, 老師有解釋點解要加, 加左我都覺得好聽.

我地果場比賽都好多人有加pedal, 不過可能早比賽, 好多參加者未練熟首歌, 彈錯得幾嚴重, 彈得完整既果幾位就有三甲.
評判有上台示範, 詳細講解首歌同佢既要求, 賽果亦很正路.

四隻貓 發表於 18-3-9 09:28
你仔好似同我仔同一首歌? Bartok?
我地好多位都有加pedal, 老師有解釋點解要加, 加左我都覺得好聽.

系呀,bartok 呀

我果場得幾個踩pedal,好多個坐低隻腳位置明顯係唔準備踩,擺凳下都有,唔會臨要踩先伸隻腳出去甘勁卦

大部分人都練得熟,系個別緊張到甩左,評判無示範

idd007 發表於 18-3-9 09:03
回覆 LeeCC 的帖子

請問你係邊一場

應該與你不同組別,我果組已經比賽的場次無元朗或火炭場地

火炭嗰場係bartok

Bartok係近代作曲家,

譜上係冇寫padel

但佢留有親自演奏既錄音

佢自己彈係有padel

Padel既作用唔係延音

Padel係用作加強重音