用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 17-18小一學位
樓主: amparents
go

17-18小一學位 [複製鏈接]

worldcat 發表於 17-6-7 10:29
今年慘,下年龍仔龍女仲慘。今年都仲可以加班,下年邊有課室加。。。下年學位仲少過今年。深官開10班不是夢 ...

龍仔龍女小過兔仔兔女,兔係哩幾年出生率最高。龍b起碼小咗一堆雙非人。

quarterday 發表於 17-6-7 18:43
龍仔龍女小過兔仔兔女,兔係哩幾年出生率最高。龍b起碼小咗一堆雙非人。
...
雙非未必係香港讀書,但本地b就9成9會。另外部分細兔可以考慮遲一年入學。

加上政府政策頭痛醫腳,腳痛醫頭。今年都加班加人加到盡晒,下年競爭更大係可以預計到。

競爭大唔係話無書讀無學校收,只係個個谷晒去一二線個一百幾十間學校。今年都仲搵到下半退休教師都要覆出夾新教師,下年再加班,除左new guard 仲邊到有人?俾著你又會唔會揀呢類學校入讀?

thyhma 發表於 17-6-7 11:22
聽聞近幾年,深官已派10班啦!只係叩門走曬,最終開5班!依區派咁多去深官,D媽媽都未必知。官校唔會話比記 ...
以前都派十班,但開十班就未試過。呢兩年好大機會可以試下。出面想扣都唔係咁易扣到。

worldcat 發表於 17-6-8 09:18
雙非未必係香港讀書,但本地b就9成9會。另外部分細兔可以考慮遲一年入學。

加上政府政策頭痛醫腳,腳痛醫 ...

咁出年d細龍都會做細b去下一年啫。

quarterday 發表於 17-6-8 13:42
咁出年d細龍都會做細b去下一年啫。

係,一樣有細龍會遲一年收學。但今年兔年反而無乜小老虎爭同埋之前剩餘空間都係今年用得7788.
下年龍b入學,唔好話多左人,就算計持平都會競爭激烈過今年。
如果有親戚朋友有龍b,係i之前幼稚園入學已經第一次反影左出嚟。
‹ 上一主題|下一主題