用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點選好?英國定澳洲讀書好?
樓主: chuchuma
go

點選好?英國定澳洲讀書好? [複製鏈接]

去边度讀我諗睇你讀边科,商科,会計,BusAdmin,Econ, Acc多中国同香港学生d? 如果係偏门d, 英文要求高d既学科少d?

1998Ruby1998 發表於 17-5-8 02:25
回覆 kkk3316 的帖子

我不清楚澳洲是否跟英國一樣,會 local students 優先。

係嫁,4年同3年學费比下來,相差四十幾萬!

其實你系以留低當地工作和入籍為最終目的的話, 點都系澳洲會容易過英國, 但是也要留意的是澳洲的移民政策整日都會變, 你入學前在移民列表上的工種, 可能等你4年畢業後已經被政府delete左, 所以凡事冇絕對的.

回覆樓主:

澳州很多專業人仕,現經濟一般,見有公司請人用合約制。。朋友澳州發展不太利,回流香港,入咗國際公司,月薪有10萬。。

回覆 kkk3316 的帖子

讀書要讀幾年,但係政策可以一兩年就變,改到翻天覆地都得,所以唔好只係考慮移民或者當地工作,要慎重考慮。就好似問大學讀邊科,幾年後市道唔好或者政策有改,真係要預留條後路畀自己。

其實去邊度讀書好睇自己個人有沒有心去讀,讀書是靠自己。我識一個廣州女仔,她本身已經有一個大學學位,賺到$自己供自己去澳洲讀會計,讀三年。她對我說去澳洲讀書浪費$,d本地學生常常不上課,全班也是留學生。自己要係果邊做PT比租屋$。她回廣州後就好努力去考雅思7.0 分,因她不忿氣說浪費左咁多$去讀書,想考到果7分取番移民果度的資格。到最後她考左超過10次以上才考到。初初我吾明她為什麼說去澳洲讀書side 錢,我同她相識是因為我和她練英文口語去考雅思。之後自己去左愛爾蘭讀書才發覺她說得一d到無錯,去外國讀書side 錢。雖然是sid錢,但對人生有左得著,所以我讀左一年有多番來香港,自己就再進修番,因自己進步左。三思如果比仔女去外國讀書。

freeholiday338 發表於 17-5-8 16:42
其實去邊度讀書好睇自己個人有沒有心去讀,讀書是靠自己。我識一個廣州女仔,她本身已經有一個大學學位,賺 ...
講到去澳洲讀書等於浪費錢甘主觀, 但是自己去左讀書3年竟然可以連雅思7.0分都冇, 仲要返來後考超過10次先有個7分, 真系懷疑佢自己有冇真正認真讀過書先.聽你描述, 我只覺得呢個女仔應該只是去左3年澳洲可能讀左d冇人知道gei麼野雞課程, 不可否認澳洲8大多中國留學生, 但都冇可能誇張到整班都是留學生冇一個澳洲當地人吧?
我gei小朋友去左澳洲2年現在讀緊high school, 考左雅思都有7分.

洋子 發表於 17-5-8 17:05
講到去澳洲讀書等於浪費錢甘主觀, 但是自己去左讀書3年竟然可以連雅思7.0分都冇, 仲要返來後考超過10次先有 ...

我自己的個人意:一個個人的個案不同,不可能人比人。她是一個有工作經驗的成人,而你的小朋友是在高中,她是上大學,大家的背景不相同和能力各样東西也不同。很難比較。之於d本地學生常常有不上課的情況,我也同意她的說法。在我本身的留學時間中,不上課的本地學生有以下的原因: 可能因懶,不上課。有些人要做PT工作 (因有部份人一到18歲就會出來做野。好似是他們的文化之一)。去到某d節日的前後(每個國家有不同的節日),本地學生就不會去上課,所以有時會只有海外留學生在上課。另外一個可能主因是本地學生是有他們的國家資助讀大學或專上學院(愛爾蘭是這樣,但其他的我就不知道了),所以也做就左d本地學生吾真惜讀書,去左玩。我也試過上課得番d留學生,大概佔10-20%有這樣的情況。上到大學,走堂的情況好普遍,因已成人了,各有厡因。以上個人意見,由你去判段。

freeholiday338 發表於 17-5-8 18:09
我自己的個人意:一個個人的個案不同,不可能人比人。她是一個有工作經驗的成人,而你的小朋友是在高中,大 ...

Sorry我冇意同任何人比較。只是想講如果佢一個成年人去咗澳洲讀咗三年書而雅思7分都擺唔到,只有兩個可能性:1)佢根本冇認真讀過書。2)佢只是去咗些任何國家都有嘅呃錢野雞學院。

好明顯果位广州女仔係澳洲時从來無同本地人交往过,英文先可以停留不滞……考10次ielts先考到?係澳洲有禁好英語語境都練唔到oral?我自己本身中中畢業,英文真係滴汗,去澳洲住dorm-年,成層得我一个講广東話,果年英文進步不少呢~佢地好多都只上学期头尾既堂,中间消失,禁又点,人地上唔上堂同自己有乜关係?人地唔上堂就令到自己去澳洲讀書係嘥錢?係乜野邏輯?各有各讀吧~如果唔嘗試去融入當地生活,同當地人交往,如好多上-輩移民,住一世英文都可能係半桶水……
BTW, Ielts-年两考,好好奇考超过十次要幾耐时间呢?

哈哈,似乎你們對佢好有興趣....為什麼在澳洲三年又考左10次以上雅思才考到7.0分。不如咁睇啦,你可以話佢英文水或'渣',但另外一個角度睇,佢又好有毅力,去考10以上,要$要努力又有壓力,都辛苦。其實有可能是比自己太大壓力了,所以去到試場發揮吾到自己想逹到的水平。要每個brand 都7.0分,都吾容易。我吾敢話人地d 英文好吾好,因自己d英文都吾係好高。我都考過雅思,有時好睇你好吾好彩,遇到d 題目你係容易d如寫作咁,咁就著數d囉。我試過考listening 的時候,坐個位太後,在加上當時個酒店hall 好應聲,所以聽得吾清楚。之後再考,好彩d, 個試場又靜d自己個位置又係個'拉八'下面,咁就好過上一次哈哈。考試都講技巧,如果你吾針對個考試的準則去取分數,想考到7.0以上都吾易。所以d雅思7.0班咪咁產生囉。

freeholiday338 發表於 17-5-8 16:42
其實去邊度讀書好睇自己個人有沒有心去讀,讀書是靠自己。我識一個廣州女仔,她本身已經有一個大學學位,賺 ...

咁奇?乜 IELTS 唔係入大學前考咩?

Ielts 要滿16歲考,不一定上大學前考,agent 話入英國f6前都話要考。

回覆樓主:

澳洲收緊入藉要求,要求英文能力有ielts 6或以上,專才要ielts 7 。。。

jj100c 發表於 17-5-9 13:02
Ielts 要滿16歲考,不一定上大學前考,agent 話入英國f6前都話要考。

不如你睇清楚我的疑問。
我的意思係,IELTS 係 for 入大學用。
咁佢話個大陸女仔,去澳洲讀咗三年會計先考 IELTS 。
唔奇嗎?
老實,我未聽過有人屎到考 10 次先有 7 分。
用 D 咁另類的 case 去踩澳洲讀書,真有趣。
我都想分享下,我個親戚,澳洲讀大學,而家是大行合伙人。

利申:我自己美國讀。仔女也不是澳洲讀書。

‹ 上一主題|下一主題