用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點選好?英國定澳洲讀書好?
go

點選好?英國定澳洲讀書好? [複製鏈接]

英國是我心儀的讀书好地方,但又想阿仔去澳洲留学,讀完順便係果边做野,落地生根,唔好返香港同内地人爭,因为佢唔系果啲好aggressive 性格的人,点揀好?
   2    0    0    0

chuchuma 發表於 17-3-9 22:32
英國是我心儀的讀书好地方,但又想阿仔去澳洲留学,讀完順便係果边做野,落地生根,唔好返香港同内地人爭, ...

比個仔自己揀!

llmom 發表於 17-3-10 18:12
比個仔自己揀!

如果諗住在澳洲讀完大學找工作入藉, 要找些工種吃香才大機會, 老實講句, 可能貴子弟去到澳洲, 首先會有大機會遇到很多袓國留學生!

168148 發表於 17-3-11 09:53
如果諗住在澳洲讀完大學找工作入藉, 要找些工種吃香才大機會, 老實講句, 可能貴子弟去到澳洲, 首先會有大 ...
対、這也是我想講的。 隨着[我国]強大、無論去到哪里、都有他門的身影、其實他門還要比我門早到外国找機会、当然也有很多海帰。 内地朋友、只是一般個体戸、在香港是投資移民、然後一個仔去了英国、一個女去了美国、仔就入了CAMBRIDGE,女入了NEW YORK U。 這種組合、対一般香港人来説、是非常奢侈的、但他一点也不以為言。 在他面前、我反而覚得自己很[落後]呢! 去到澳洲完全不能解決楼主想解決的問題。 倒不如把那念頭先放下、然後再単純去想想究竟想去哪里吧。
純講天気、当然澳洲完勝! 但口音、我就比較喜歓英国。 風気、就各有各好。 我認識従澳洲回来的、都很陽光、運動型的。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

168148 發表於 17-3-11 09:53
如果諗住在澳洲讀完大學找工作入藉, 要找些工種吃香才大機會, 老實講句, 可能貴子弟去到澳洲, 首先會有大 ...
英國也超多祖國學生 , 基本上佢地係無孔不入

好似澳洲多 d 內地人wor

不過祖國人邊度都有,只要搵到食就一定有佢地蹤影,無論係發達國家定係二線國家,無處不在。問題不在佢地,重點要裝備好自己。

不過你問得呢個問題同埋考慮到工作、落地生根,相信你仔仔都至少係中三中四,呢層不如等佢自己決定。呢個年紀佢應該開始計劃同管理自己人生,所有選擇都要自己承受,父母跟唔到咁多。

我都覺得應該由他自己決定, 其實你所講2個地方, 也是我心儀的

chuchuma 發表於 17-3-9 22:32
英國是我心儀的讀书好地方,但又想阿仔去澳洲留学,讀完順便係果边做野,落地生根,唔好返香港同内地人爭, ...

如果要在外國找工作,其實也要看個別行業是否多機會。

令郎性格不 aggressive ,在這個世代十分輸蝕。
至於內地人,外國是十分多。

冇辦法,性格是天生的,可能後天也是我們照顧太週到,所以要安排佢去其他地方學吓獨立!

chuchuma 發表於 17-3-15 22:03
冇辦法,性格是天生的,可能後天也是我們照顧太週到,所以要安排佢去其他地方學吓獨立!
...

不少在澳洲讀会計財務學生都話講普通話多過英文

chuchuma 發表於 17-3-15 22:03
...

咁真係要早少少出去。讀書的確英國比澳洲好,但長住澳洲好。
以後是否移居當地,也是他自己意願,時勢亦難估計。

回覆 Artie 的帖子

留英工作很困難, 除非係頂級名校畢業, 澳洲好少少, 但無工作經驗嘅留學生難揾工(醫護就容易D), 而且澳洲好多職位係政府工或公營, 佢哋只請本地人。

回覆 poonseelai 的帖子

咁教書係用英文, 周邊生活都係用英文, 無人要你群強國人, 同強國人一樣可以講英文, 而且好多東南亞海外留學生嘅英文水平一D都唔過香港人。

ricetaster 發表於 17-3-16 15:28

留英工作很困難, 除非係頂級名校畢業, 澳洲好少少, 但無工作經驗嘅留學生難揾工(醫護就 ...

如果讀Social work 留澳發展機會如何?我囝現考慮讀social work

回覆 brima 的帖子

上澳洲政府網睇邊個行業需求並可申請個人移民。因為澳洲都重係英聯邦,做左公民後可拎住passport 去英國做野。而且又可免簽證入美國,去揾野做同留低。但就唔好選讀英國,讀完都無分移民,重有快脫歐,畢業都要番香港無野做

ricetaster 發表於 17-3-16 15:28

留英工作很困難, 除非係頂級名校畢業, 澳洲好少少, 但無工作經驗嘅留學生難揾工(醫護就 ...

請問有關medicial imaging/ Diagnostic radiography 在英國畢業容易找工嗎?

回覆 kkk3316 的帖子

很多醫院都會選擇 local students (不用辦 visa 等等麻煩),除非你是成績很好很優秀,否則都很大機會回港考試。

1998Ruby1998 發表於 17-5-7 23:50

很多醫院都會選擇 local students (不用辦 visa 等等麻煩),除非你是成績很好很優 ...

謝謝!即係澳洲畢業後易搵工作!但而家在澳洲讀醫療科都唔平,约AU$42000學费x4年,但英國Exeter都係£19100x3年,如何選擇?我又想佢地畢業在當地搵工兼人藉!
很難選擇?

我不清楚澳洲是否跟英國一樣,會 local students 優先。
入邊個國家大學都唔緊要,最重要係你打算留當地或是回港。但是以你所說的學費,£19100 等於 AUD 34000,Exeter 會比較便宜。
‹ 上一主題|下一主題