用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝今日有通知!
樓主: Cherilam
go

體藝今日有通知!   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

chanmiu 發表於 17-3-10 10:34
請問功課量會不會很多?平日會不會很遲放學?
PE 學生必定要參加一項校隊, 校隊訓練一星期兩日, 如遇比賽可能會加操, 最遲 1830 一定要離校.

功課量, 真係因人而異, 有家長投訴話多, 有家長投訴話少, 完全決定於家長心態.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

henrykwok 發表於 17-3-9 16:04
我都係, 直資同體藝banding差好遠, 个心想博...
但知道考體藝係陪跑, 如果要攪珠又唔知揀邊間好

如果有直資offer, 若非學費係主因,先註冊直資係最穩陣。手執直資位,若仲想再試體藝,7月再去叩門都輕鬆好多 ~~~

mcl203 發表於 17-3-10 14:34
如果有直資offer, 若非學費係主因,先註冊直資係最穩陣。手執直資位,若仲想再試體藝,7月再去叩門都輕鬆 ...

但唔係叩門機會仲微嗎

henrykwok 發表於 17-3-10 14:48
但唔係叩門機會仲微嗎

若你唔係學費係主因,我估,叩門成功與否已變成得失非重要,有得試又點解唔去試。另一估估吓既考慮點,若係憑體藝考入既直資,反為要自己評估吓係邊間中學更有利小朋友,直資收得既唔會唔重視該體藝,收番黎係為純讀書 ~~~

vestzs 發表於 17-3-9 19:02
其實如果有直資offer, 而體藝要簽放棄直資offer, 個文件係幾時簽??? 如果in體藝時簽, 咁係唔係體藝決定收你 ...
簽undertake既係直資, 唔係體藝, 體藝同一般官津學校一樣, 係7月同時放榜的。所以, 如果有直資offer, 體藝都係同一般官津一樣唔可以數到你, 只不過, interview你可以照去, 等放榜後因為學校有你個record, 如果掂就叩門。

升中玩法, one day只要你註冊咗直資, 所有官津學校+體藝都俾唔到offer你, 而如果你報體藝, 仲可以報多兩間自行, 但體藝有優先取錄權, 即係, 就算QC收咗你, 但如果你有報體藝而體藝收咗你, 最後都係俾體藝你, 所以, 如果唔係超級心儀, 唔好報體藝, 唔係盞自己搵自己笨。另外, 記得要趁暑假極之熟讀升中遊戲規則, 因為小朋友小四了, 其實準備都有D遲, 因為有D學校自行係由小四成績開始睇, 小五小六至睇中學開放日, 又會撞期, 同區啱band既學校可能睇唔晒, 了解唔清楚, 好蝕底。

總之, 升中就係考小朋友既實力, 同家長既策略之戰。

有冇人放棄唔考體藝

simbafelix 發表於 17-3-9 12:21
回覆 Cherilam 的帖子

18/3 係體能, 31/3 1st in. 體能好似係全部人同一日

我女28/3 in

Cherilam 發表於 17-3-10 18:30
我女28/3 in

收到信知道原來第一輪最後一日面試是31/3,但第二輪在30/3便開始,阿仔陪跑指數甚高

回覆 little_yolky 的帖子

明白晒, 原來係要自己去直資到取消註冊, 我仲以為去體藝做測試或面試時簽
之前唔明係因為見有人講要取消直資offer, 又有人話可以唔取消, 照去測試同面試, 原來分別係咁

miriam 發表於 17-3-10 10:22
我囡已經係體藝讀緊
請問跑800米的時限是多少呢? 

simbafelix 發表於 17-3-10 19:01
收到信知道原來第一輪最後一日面試是31/3,但第二輪在30/3便開始,阿仔陪跑指數甚高
...
吾明點解你咁講呀??

kittypo 發表於 17-3-10 23:29
吾明點解你咁講呀??
個人感覺啫, 無實際理據的

simbafelix 發表於 17-3-10 23:57
大家總知+油,努力做好呢件事,已經當贏

kittypo 發表於 17-3-11 10:06
大家總知+油,努力做好呢件事,已經當贏

simbafelix 發表於 17-3-10 23:57

係law, 點咁諗呢?我地都係28/3 interview, 同你差2日姐,點會陪跑呢,shortlist得一定有potential 既,大家加油!

emibaby 發表於 17-3-11 13:32
係law, 點咁諗呢?我地都係28/3 interview, 同你差2日姐,點會陪跑呢,shortlist得一定有potential 既,大 ...
可能因為阿仔不是B1,原本都無諗過有機會IN,不過學校鼓勵申請,其實申請時都諗咗好耐,一來覺得無機會入,二來擔心有幸入到都讀得吃力,不過C6話報咗先再算啦,免得後悔嘛!終於在最後一日交表。
我們沒有報自行兩間津校,一心讀直資,報了4間,見了3間,有1間放棄無去IN,暫時只有一間有OFFER,而呢間在討論區佔九成不獲好評,其餘兩間都在等候中,就是因為呢兩間都無OFFER,令我們失了信心,感覺上體藝俾呢兩間要求更高,所以覺的陪跑多囉!

不過我都覺的有份IN都是很難得的機會,會鼓勵阿仔盡力!

我想問往年體能除了考自選項目外, 還要考什麼 ???

想請教一下各位家長, 小朋友今年五年級band 2 生, 心儀體藝,
但要7月先知可否取錄. 應該怎樣部署呢?
是否一路考直資, 見步行步呢?.
但如果直資收你, 你又唔讀, 到7月才去叩門是否已blacklist咗呢?.

請問大家知唔知2ND INTERVIEW 會IN幾多人? 謝謝!

我都想知
‹ 上一主題|下一主題