用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 你們會不會讓子女在英國注射疫苗?
go

你們會不會讓子女在英國注射疫苗? [複製鏈接]

兒子讀y10,有時會收到學校問我們會否同意注射疫苗。今次係ACWY,係腦膜炎疫苗之纇,請問是否一定要注射?打後會有甚麼反應?不打又如何?在香港好似沒有提供此疫苗給中學生注射?
   2    0    0    0

香港冇免費腦膜炎畀 2 歲以上(可能覺得我地冇咩可能有腦膜炎掛)。我今年 Year 1 大學入學前大學鼓勵我地去打腦膜炎同子宮頸癌,腦膜炎就免費,子宮頸癌就好似中學畢業後打要額外畀錢。完全唔明香港明明醫療發展咁先進,但係疫苗呢家野就落後。

聽聞好多人打完打腦膜炎針之後發高燒,我親戚打完之後又嘔又發燒,所以我打腦膜炎之後即刻食兩粒退燒藥+休息,完全冇事感覺良好。

有得打就打,早打早有預防,大學迎新日好多人去 party、club、夜訓 等等,搞到好多人頭兩個月病到死下死下。尤其 Year 10 準備 GCSE,可能會開夜車等等,好容易病,打左心安理得。

1998Ruby1998 發表於 17-3-8 03:44
香港冇免費腦膜炎畀 2 歲以上(可能覺得我地冇咩可能有腦膜炎掛)。我今年 Year 1 大學入學前大學鼓勵我地 ...

謝謝你詳細資料!正在考慮中

bb815 發表於 17-3-8 03:48
謝謝你詳細資料!正在考慮中

We don't believe in vaccination and rejected all these requests/offers from school in UK.

ACWY係呢兩年NHS先開始免费提供, 可謂升le 版. 阿囡入大学前, 我分別問過兩位uk既華人醫生(consultant), 佢地都認為值得打, 其中一個叮囑我一定要打. 始終大學係腦炎傳播高危地.
阿囡打左爭係手臂痛左兩三日, 冇燒, 阿仔舊年打埋, 冇燒
香港疫苗注射都係沿用英國果套, 呢便叫得你打, 梗有原因.

打定吾打、真係好個人。 我就打腦膜炎、但子宮頸癌暫時想看看先、以疫苗来看、好似歴史不算久。 都要賛下NHS 個NURSE TEAM,我SENT左女女個RECORDS給她門看、因有一款不知我女女有否需要打、她門非常快回覆、説NURSE同HEAD NURSE都看了、説需要打、無想過英国政府部分都這様快覆。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 17-3-8 18:31
打定吾打、真係好個人。 我就打腦膜炎、但子宮頸癌暫時想看看先、以疫苗来看、好似歴史不算久。 都要賛下 ...

開發初巳叫我們簽字打吾記得乜針!但好似冇同意,睇泥今次會同亞仔打,謝謝各位意見。但腦膜炎球菌原來係英國咁流行,係香港中學生並沒有提出要打

回覆 bb815 的帖子

我大仔year10時在學校打左,現在準備year1, 學校都有叫佢地打埋先上year1,我地都簽左打啦!細仔現在year10,都簽左打啦!阿哥上次打完無副作用!

Taimum 發表於 17-3-13 14:54
回覆 bb815 的帖子

我大仔year10時在學校打左,現在準備year1, 學校都有叫佢地打埋先上year1,我地都簽左打 ...

謝謝你已決定打針

delete
‹ 上一主題|下一主題