用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 單靠讀St Cat唔再外補,其實同普通學校無分別,你同意嗎? ...
樓主: samsonism
go

單靠讀St Cat唔再外補,其實同普通學校無分別,你同意嗎?   [複製鏈接]

yilam2011 發表於 17-3-9 09:24

原來很多學校K1已有show & tell, 以我所知大部份K2先有。 ...

Boxhill pn 已經有 show and tell

In fact start from N, St Cat got show and tell, but maybe a mild one .
The teachers told us to prepare some photos and ask the kids to present at grouping time.

Doing things that are appropriate with age. It doesn't mean the earlier the better.

Vanadium 發表於 17-3-10 22:24
其實咩叫"普通幼稚園"?

St Cat 學費6萬一年,其他免費幼稚園政府每個學生資助約3萬一年,斷估St Cat或同級 ...
"選幼稚園若然只係因為個名氣、咩入名小機會高,但忽略作為家長既角色何等重要(包括遺傳、教養與環境),相信大都會失望。" - 完全同意.

同埋其實一個小朋友考到神校同名小, 我地應該冇咩可能可以quantify究竟幾大部分係學校的功勞, 又有幾大部分係屋企人自己教的功勞, 及外面補習老師和興趣班老師的功勞。既然冇可能quantify, 咁大家就用自己comfortable 的方式去教 (不論係外出興趣班, 外出補習, 或屋企人自己教).  (SORRY少少離題)

99dogdog 發表於 17-3-7 19:13
村校一樣有人冇外補下考入名校,小朋友資質、性格、家庭教育都係重要因素之一!
...

Choochootrain 發表於 17-3-9 10:34
好友同家曾經同我講名過於實, 英文程度同佢想象差天共地,只是一般平民學校程度, 迫住要外補, 而外補真係st ...
我想係你那位好友用家的小朋友本身問題,  

原來SC只是有highlight 果幾個, 重要係名小舊生同父母係尊業人仕才可以入勁校

如果SC只是一般平民學校程度, 想請教你那位好友用家, 那些才是非一般程度的學校

matsushima 發表於 17-3-17 18:26
我想係你那位好友用家的小朋友本身問題,  

原來SC只是有highlight 果幾個, 重要係名小舊生同父母係尊業人 ...

唔係話st cat差,只係不要神化st cat

其實沒有邊間幼稚園係非讀不可, 如果對某校有疑慮而又有其它offer, 放棄咗佢可以令自己唔駛煩, 又可令心儀該校但屬於waiting個班家長多一個機會, 咁真係功德無量.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我有個朋友個仔返緊 SC K1 , 據知佢都有返外補 , 1星期返2日....

另外 , 我個仔黎緊 18-19 都會報 K1 , 所以我自己都睇左好多資料 , 不過 , 個人認為...SC 如果同祟真比 , 我覺得祟真的師資好似勁過 SC , 而祟真的母語係用英文 , 上到 K2同K3 , 學校仲有個全方位英語課程可以俾家長自由選擇讀定唔讀 , 綜合為全日課程 , 所以 , 相比落去 , 感覺 SC 雖然係名氣勁 , 但係會無咁谷小朋友 , 唔知我咁諗岩唔岩呢...?!  

anibibibi 發表於 17-3-8 08:02
我自己覺得 無錯 每年可能有三四十人入DG 三四十人入DB 但不要忘記SC每年有超過600人

我覺得SC有佢既賣點  ...

其實真計統計,就算SC 畢業生多人,佢地入知名學校既比率,仍然比GENERAL POPULATION 或其他學校高得多。

samsonism 發表於 17-3-8 16:57
回覆 莫失莫忘 的帖子

知道佢係HAPPY SCHOOL 善於培養小朋友自信

課程淺功課少,無親子勞作,K2 下學期先正式寫字,差唔多畢業先開始默書(輕輕)。

你話算唔算HAPPY SCHOOL。

SC 好野之處,係唔知唔覺識左好多無謂野。

Choochootrain 發表於 17-3-9 10:34
好友同家曾經同我講名過於實, 英文程度同佢想象差天共地,只是一般平民學校程度, 迫住要外補, 而外補真係st ...

呢個一定!

有家長覺得個PACKAGE 唔得, 譬如,分到個英文老師係印度人,而且D 野淺,ORT K3 都係教 LEVEL 5, 跟其他學校比進度一定明顯落度,幾時寫字,寫幾多,咩人地有閱讀理解。。。 媽媽們心不安,咪去補囉。

比D PACKAGE 既野,SC 唔係果杯茶。

佢哋既好野係 INTANGIBLE。

yilam2011 發表於 17-3-9 22:37
基本要在考小一面試前識雙位加數,因為有學校考小一會考。而普遍幼稚園通常K3下學期才教雙位加數,如是FTM ...

呢D 數學野唔好外補,臨尾去磨利下去考小可以,但最好盡快收。

其實考小好多係生活野。。。什麼兩位數三位數加減,出去食飯叫細路幫手俾錢找錢幾次,幾多位都識,細時看舖找錢多的是,根本邊有借位概念,幾多位都係咁找錢啦。

媽媽們看數學複雜左。

bonmom    發表於 17-4-12 10:21

chriskaan 發表於 17-3-21 13:06
我有個朋友個仔返緊 SC K1 , 據知佢都有返外補 , 1星期返2日....

另外 , 我個仔黎緊 18-19 都會報 K1 ,  ...

如果淨計PACKAGE VALUE FOR MONEY, 一定係LH 喎。。。

回覆 retriever 的帖子

點解咁話呢?

samsonism 發表於 17-4-25 08:57
回覆 retriever 的帖子

點解咁話呢?

package 係點計?

如果斷斤稱,斷小時計,咁LH 無論教材,深淺度,NET 時間,都比SC 高/多得多喎。

samsonism 發表於 17-3-7 12:03
有聽過有人講這理論,你們覺得呢?

我第二個小朋友唔係讀sc,第二間,同第一個讀sc都有分別

02413124 發表於 17-4-25 18:22
我第二個小朋友唔係讀sc,第二間,同第一個讀sc都有分別

你喜歡SC多d?

maymay27 發表於 17-4-25 22:54
你喜歡SC多d?

Yes,暫時係,另一間都係名幼,感覺冇咁開心

retriever 發表於 17-4-12 08:57
課程淺功課少,無親子勞作,K2 下學期先正式寫字,差唔多畢業先開始默書(輕輕)。

你話算唔算HAPPY SCHOOL ...

sc k2中文作句,不供詞,eg比個“坐“字,做一句,好深!
‹ 上一主題|下一主題