用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 單靠讀St Cat唔再外補,其實同普通學校無分別,你同意嗎? ...
樓主: samsonism
go

單靠讀St Cat唔再外補,其實同普通學校無分別,你同意嗎?  

Sc係比到環境、氣氛,令小朋友不知不覺學懂知識。事實上,主題教學令學生更易理解,中、英文同時就同一課題學習更加令小朋友同時認識該課題的中、英文生字。
英文的4 weeks plan內的生字,到了小學GS堂也用得著。
唯一要擔心是,上小一後學grammar要慢慢跟。
幸好自幼稚園時陪養的閱讀習慣令小朋友過到骨。

samsonism 發表於 17-3-9 14:33
回覆 yilam2011 的帖子

數學外補乜好呢?有無推介?SC數學水平唔夠?

基本要在考小一面試前識雙位加數,因為有學校考小一會考。而普遍幼稚園通常K3下學期才教雙位加數,如是FTM, 無需外補可以自己教,身為working mum根本無時間自己教。不論SC,其他名幼或其他幼稚園,我相信都要外補數學才能順利銜接小一程度,始終數學的確要打好根基和工多藝熟。
推介都是熱門連鎖式兩大店舖,大家都應該熟悉,兩間都各有支持者,無甚高低。

jason1978 發表於 17-3-9 22:05
Sc係比到環境、氣氛,令小朋友不知不覺學懂知識。事實上,主題教學令學生更易理解,中、英文同時就同一課題 ...

Can't agree more!

Choochootrain 發表於 17-3-9 10:34
好友同家曾經同我講名過於實, 英文程度同佢想象差天共地,只是一般平民學校程度, 迫住要外補, 而外補真係st ...

你朋友這麼不滿為何當時不轉校呢?就我小朋友今年K3同班同學仔,一班裏有一半甚至以上考到以下其中的學校:SPCC, DG, DB, GH, TSL, YW, CKY, SFA, SPB ,我相信不是只highlight得幾個有較好offer的小朋友吧! 我自己就相當滿意!

回覆樓主:

其實外唔外補係視乎家長個心態,我識人K3 SC冇補過,家長希望happy到底,考什麼小學亦隨緣。又識人LH PN已經開始補英文普通話(現在K1英普班)。樓主每個回覆處處針對SC,其實真心想了解還是抹黑?我不清楚。其實每間學校有其特色,有人喜歡happy learning,有人喜歡重英文,有人喜歡學術高,沒有一間最完美,只有最適合。SC我喜歡英粵(英粵班)比重平衡,因為母語令我小朋友更吸收。學校經常有hidden task,訓練小朋友責任感。很多的show and tell機會,培養自信心。有project weeks,引起探究興趣及合作精神。有storybook telling months,家長及每個學生講故事,引發閲讀興趣。而功課量適中,沒有很多親子勞作。課程設計以build softskill為主,學術為次(以我所知近幾年為滿足家長,內容加深了)。因為香港教育制度,令很多家長自然走向學術,所以大家會覺得softskill很無形,好像沒什麼得著,看不到即時成果。其實成效是以長遠看。作為SC K1家長,我暫時未感覺到什麼外補壓力,大家之間反而多硏究興趣班,那裡學游水,唱歌同畫畫。再者,現今環境,有外補亦不足為奇,何需大造文章。

莫失莫忘 發表於 17-3-9 18:47
謝謝你同其他家長既資料!

Welcome!

shirleyyfyip 發表於 17-3-9 21:06
你小朋友係咪大b?

Yes.

另外補充,家長日,我亦有向老師請教,小朋友要否外補英文。老師答覆,如果小朋友本身沒有自信心可以參加drama。如果不是,就不用。家長可以每日用10分鐘時間同小朋友用英文傾計,講下校園生活便可。老師的答覆,令我非常安心。

sala222 發表於 17-3-9 22:58
其實外唔外補係視乎家長個心態,我識人K3 SC冇補過,家長希望happy到底,考什麼小學亦隨緣。又識人LH PN已 ...

講得好好,十分認同。我同意sala222, 我和同學仔都是討論一齊去玩多過去學嘢,家長們也願意分享互相扶持。其實來自基層階層也有如我,不是要有家底或有很高學歷才可考到SC和入到神校。

yilam2011 發表於 17-3-9 22:46

你朋友這麼不滿為何當時不轉校呢?就我小朋友今年K3同班同 ...

朋友兩公婆本身都係專業人仕,而且係某校old boy,所以佢地都好有信心不想轉校

Choochootrain 發表於 17-3-9 23:10
朋友兩公婆本身都係專業人仕,而且係某校old boy,所以佢地都好有信心不想轉校
...

選校最重要是選合適的,如果覺得不合乎自己要求和失望,只會令自己和小朋友辛苦。而同一道理套入選小一更加貼切,沒有最好的學校,只有最合適的。今年就有人放棄DB入SPB,  也有人放SPB入DB, 選自己認為合小朋友性格和合父母教育理念的就是好學校。

yilam2011 發表於 17-3-9 23:17
選校最重要是選合適的,如果覺得不合乎自己要求和失望,只會令自己和小朋友辛苦。而同一道理套入選小一更 ...

同意!所以一直要先了解清楚

指公X數同埋邊間? 謝謝

回覆 sala222 的帖子

令你誤會我很抱歉!! 小女9月B, 已有pm k1 offer.
因近日有和友人一談, 其有此見解, 我才忽發一問,集思廣益.

同時也謝謝各位家長無私之分享

samsonism 發表於 17-3-10 16:37

指公X數同埋邊間? 謝謝

Eye xxxxx

samsonism 發表於 17-3-10 16:42

令你誤會我很抱歉!! 小女9月B, 已有pm k1 offer.
其實咩叫"普通幼稚園"?

St Cat 學費6萬一年,其他免費幼稚園政府每個學生資助約3萬一年,斷估St Cat或同級私校點都唔會同"普通幼稚園"一樣。

不過估計St Cat或大部份私校都唔會叫咩神校,講真....大家都得3個鐘,七除八扣真正教學活動都唔知有無兩個鐘,咩學校都好,真係神得到咩,有都應該係幻覺黎。

講到底咪主要又係家庭教育加天資,無論有無外補。

選幼稚園若然只係因為個名氣、咩入名小機會高,但忽略作為家長既角色何等重要(包括遺傳、教養與環境),相信大都會失望。

外補即校外之學習活動,有人比錢人做,有人透過家庭教育去做,所以若然話能係競爭下勝出,必然有外補,問題係比錢人做定自己做。

73662710  Good  發表於 17-3-10 23:37

回覆 Vanadium 的帖子

抱歉,標題“普通學校”的字眼觸動到你的神經。應該改為“其他學校“好一點。

samsonism 發表於 17-3-11 04:14

抱歉,標題“普通學校”的字眼觸動到你的神經。應該改為“其他學校“好一點。 ...

其實你用心很清晰,不用說什麼抱歉。如果你已經收集足夠資料,請盡快作出決定,不要又拿著offer,又抱住不屑的心態,留個機會比其他waiting的人。希望你為小朋友找到間合適滿意的學校。

samsonism 發表於 17-3-11 04:14

抱歉,標題“普通學校”的字眼觸動到你的神經。應該改為“其他學校“好一點。 ...

若然其他學校係指其他同St Cat差不多資源既私校,咁相信你呢句"同其他學校無分別"係可以成立亦可以唔成立。

成立既係若比較係指咩升學、長遠學術能力等,我個人都唔相信學校係主要因素。

但唔成立係若比較各學校特色,咁我見唔同學校真係可以有幾明顯唔同,絕唔似係無分別,如KV近以小學運作,LH好著重家長參與(並以無戶外空間、但就腳商場作校舍)。 我個人就喜歡St Cat以happy school平衡各方面,有戶外活動空間,課業上唔要求家長參與咁多。

有人話有D學校唔使外補,如LH,即使當真(其實都未必係),可能唔使既原因係家長課餘要不斷參與,即工餘再要配合學校做半個家庭教師,於我眼中即是間學校都要學生外補,不過由家長去做。有D學校如St Cat,功課無咁多要家長參與,變左要唔要外補、如何外補(自己做定比人做)就由家長按需要決定,我個人就鐘意呢套多D,比到我一D彈性。

總結學校應該係各有特色,各有喜好,各有合適既小朋友去讀,唔會話無分別。

L+H  well said  發表於 17-3-11 18:53

我就真係唔知你指我邊一句邊隻字有不屑的態度了,請指教