用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 單靠讀St Cat唔再外補,其實同普通學校無分別,你同意嗎? ...
樓主: samsonism
go

單靠讀St Cat唔再外補,其實同普通學校無分別,你同意嗎?  

samsonism 發表於 17-3-8 16:57
回覆 莫失莫忘 的帖子

知道佢係HAPPY SCHOOL 善於培養小朋友自信
都係靠爬文同問下SC 家長。我都想知點解所以入黎請教其他家長, kv, vic, lh其實都有好強既特色,但st cat我仍然努力了解當中。

莫失莫忘 發表於 17-3-8 18:43
都係靠爬文同問下SC 家長。我都想知點解所以入黎請教其他家長, kv, vic, lh其實都有好強既特色,但st cat我 ...

St Cat的語文能力當然不弱,重視培養小朋友溝通和表達能力,K1已開始中英的Show & tell , 讓小朋友準備主題在老師和全班同學介紹。K2開始每年一度大型的主題教學,由每班老師決定主題讓小朋友一同搜集資料,然後做璧佈和各種教具,讓小朋友學習之餘,也會邀請家長到校參觀教學成果,非常有趣,小朋友當天會有表演環節,我十分欣賞老師在此項活動的出心出力,也眼見小朋友樂在其中。另每年一次故事比賽,加強訓練自信,這幾方面對將來見小一已有很大幫助。

yilam2011 發表於 17-3-9 08:31
St Cat的語文能力當然不弱,重視培養小朋友溝通和表達能力,K1已開始中英的Show & tell , 讓小朋友準備主 ...
这些東西很多學校也有!

73662710 發表於 17-3-9 09:08
这些東西很多學校也有!

原來很多學校K1已有show & tell, 以我所知大部份K2先有。唔需要死谷happy learning得來有效果咪就係SC特色。
另外Phonics有自己一套,小朋友根本無需要外補,慳回不小時間金錢。

73662710 發表於 17-3-9 09:08
这些東西很多學校也有!

其實你也曾經係用家,請問SC有乜嘢做得唔夠好呢?唔知點解我一直覺得你好似唔滿意SC,又或者可能只係我誤會左

yilam2011 發表於 17-3-9 09:24

原來很多學校K1已有show & tell, 以我所知大部份K2先有。 ...

nic_bb 發表於 17-3-9 09:45
其實你也曾經係用家,請問SC有乜嘢做得唔夠好呢?唔知點解我一直覺得你好似唔滿意SC,又或者可能只係我誤 ...
不要誤會,SC 是一間好學校!對SC 無惡意。對於一啲好的教學原素似show and tell , 既然是好嘢,自然多學校採用,這實不足無奇。
我是一個重實用者,對名氣和過份吹噓有啲不同意見吧了。

73662710 發表於 17-3-9 10:19
不要誤會,SC 是一間好學校!對SC 無惡意。對於一啲好的教學原素似show and tell , 既然是好嘢,自然多學校 ...

Oic

好友同家曾經同我講名過於實, 英文程度同佢想象差天共地,只是一般平民學校程度, 迫住要外補, 而外補真係st cat必須品咁, 家長風氣迫到要補咁, 而現在小朋友已小二、當年都好多同學冇乜好offer...學校/外界只會highlight 果幾個有好offer的,而果D好多跟本唔係靠學校,只係名小舊生同父母係尊業人仕

Choochootrain 發表於 17-3-9 10:34
好友同家曾經同我講名過於實, 英文程度同佢想象差天共地,只是一般平民學校程度, 迫住要外補, 而外補真係st ...

I think if you compare the course syllabus , Sc must be much worse than others, including KV. However , do our children need to acquire those knowledge only at school?instead they are trained up with proper personal character and confidence , good presentation skills.
If u only want hard knowledge why don't u give them primary books to read ? Sc will train students step by steps .
Of course , many children going into SC are very smart kids....so they have a higher chance to stand out ........
又或者係近朱者赤

chanchancat 發表於 17-3-9 11:07
I think if you compare the course syllabus , Sc must be much worse than others, including KV. Howev ...

所以好多家長入到去先發現唔係佢地所諗咁,又或者好多家長誤解左st cat, 之後出去惡補, 我諗入去前要了解st cat只係step by step...

回覆 Choochootrain 的帖子

要入到神校,唔多唔少都靠屋企。講真3小時返學,真係學到好多?學完寫字返屋企唔練都係無用。如諗住只靠學校名氣,近年越來越難。近年多咗好多幼稚園,亦有好名校長出來搞幼教,有時諗好可能有俾面派對

我同事大仔SC, 細仔KV, 其實各間學校各有所長,大、細仔唔同性格,同一家庭environment, 大仔英文確好d,presentation亦好好,但小一要跟佢功課。可能因為細仔性格不同,講野未必咁好,但kv既中、數就教得好好,上小一無煩惱過。
SC 強在將softskills 溶入課程內,可能有d學校也有類似curriculum, 那家長亦可以有多d選擇,唔係一定要九龍塘名幼,係好事。

Choochootrain 發表於 17-3-9 11:30
所以好多家長入到去先發現唔係佢地所諗咁,又或者好多家長誤解左st cat, 之後出去惡補, 我諗入去前要了解s ...

如果要谷,SC根本一定唔係你哋杯茶,要谷但唔需要英文叻的話首選KV, KV K2要默書,我主張幼兒愉快學習,所以我當年無考KV, 在LH和SC間選了SC。

我自己無很悔過選SC, 小朋友現在K3英普班,K1頭三個月已經全普通話對答無問題,英文當然比普通話更強,數學我同意要外補,但K2下學期才開始因要應付考小一,K2下學期前係全部玩的課外活動。

回覆 yilam2011 的帖子

數學外補乜好呢?有無推介?SC數學水平唔夠?

yilam2011 發表於 17-3-9 08:31
St Cat的語文能力當然不弱,重視培養小朋友溝通和表達能力,K1已開始中英的Show & tell , 讓小朋友準備主 ...
謝謝你同其他家長既資料!

我都識親友小朋友讀st cat ,唔知係學校定家長需要,中英數都有進補,但考直私只得一間二線offer,到叩門時總算叩到間名津,唔知咁樣係咪你expect 既程度?

pizzafat 發表於 17-3-9 19:10
我都識親友小朋友讀st cat ,唔知係學校定家長需要,中英數都有進補,但考直私只得一間二線offer,到叩門時 ...

可否也形容小朋友性格同行為?

星星的後裔 發表於 17-3-9 20:39
可否也形容小朋友性格同行為?

性格唔算主動,較靜,但學術水平幾高,所以唔sure 係st cat定外補關係

yilam2011 發表於 17-3-9 13:26
如果要谷,SC根本一定唔係你哋杯茶,要谷但唔需要英文叻的話首選KV, KV K2要默書,我主張幼兒愉快學習,所 ...

你小朋友係咪大b?