用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲 or 英國 ?
樓主: Chanpp921
go

澳洲 or 英國 ? [複製鏈接]

Activehealth 發表於 17-3-17 22:13
最初以 Australian government sponsor overseas student 身分去澳洲讀中學,大學畢業那年家人以投資移民 ...

謝謝!

但我想知道交稅後這個年薪在澳洲算中層人任嗎?生活環境可比美香港嗎?

因香港如畢業後有三萬及8小時工作算幾好!

kkk3316 發表於 17-3-17 22:41
謝謝!

但我想知道交稅後這個年薪在澳洲算中層人任嗎?生活環境可比美香港嗎?

係呀,香港物理治療人工算唔錯,工時相對短,好過好多文職。

以澳洲人工交税後已算中產收入,在澳洲已可有樓有車,生活安穩。

當然以香港人工拿回澳洲駛就更理想。

Activehealth 發表於 17-3-17 09:49

食得咸魚抵得渴,如果諗咁多無謂野,就一開始唔應該揀 ...

Activehealth, 很多謝你的分享!我女自年半前打波受傷,當時學校末有妥善處理,直至現在還受舊患影響較容易R柴,其間接受了多次物理治療,亦受她的物理治療師啟發了她的興趣,她立志學習物理治療,運動創傷或幫助其他患者康復等嘅學科!她現在是很有熱性,但不太肯定是否合適。請問那裡可提供一些短期課程、義工服務等令她多一些了解呢?謝謝

retriever 發表於 17-3-17 08:51
八卦插咀一下。

物理治療專業岩唔岩女仔做?

做醫生䕶士一樣要和人有身體接觸。
所以仔女選科時要佢自己多了解工作環境和性質。

Cara2006 發表於 17-3-18 14:35
做醫生䕶士一樣要和人有身體接觸。
所以仔女選科時要佢自己多了解工作環境和性質。

認同。

有D 專業吸引左D使命感強既人,亦有不少人跟風報當紅專業。。。 再講就易得罪人啦。

以病患身份所見,病人唔少係勞動階層或者大媽級,係咪卒下超聲波,教下動作就OK?

唔夠力,唔敢又唔想掂,私人執業唔易下次再搵你。

DKmum 發表於 17-3-18 11:35
Activehealth, 很多謝你的分享!我女自年半前打波受傷,當時學校末有妥善處理,直至現在還受舊患影響較容 ...

每月物理治療免費講座

HKU Medical and Healthcare Professional Summer Programme
http://www.aal.hku.hk/summerinstitute/hs-programmes/7451/

Activehealth 發表於 17-3-19 16:47
HKU Medical and Healthcare Professional Summer Programme
http://www.aal.hku.hk/summerinstitute/hs-pr ...

Activehealth, 謝謝你的資料!

Activehealth 發表於 17-3-19 16:47
http://www.aal.hku.hk/summerinstitute/hs-pr ...

請問OT在澳洲剛畢業的就業情况如何?因果邊有很多大學開OT多過PT,而且開OT嘅學额亦多,即每年當地畢業生會很多。竞争好大!

kkk3316 發表於 17-3-19 22:12
請問OT在澳洲剛畢業的就業情况如何?因果邊有很多大學開OT多過PT,而且開OT嘅學额亦多,即每年當地畢業生會 ...

澳洲同香港OT 好少喺private practice, 所以工作機會有很多局限。但喺醫院OT/PT 同grade 係同人工。

如果唔介意做精神病院,OT 喺果度都有好多工作機會。本人剛畢業後喺澳洲醫院on rotation去唔同部門附屬醫院工作攞經驗,強制要去精神病院工作兩個月,好不容易正捱過,認識佢地嘅長駐嘅OT, 同佢講話佢分工我肯定啃唔落(聽講佢地員工自殺率都好高)。

其實澳洲OT 同PT 收生分數重大差距,正好反映兩個唔同專業嘅就業市場實況同前景。

‹ 上一主題|下一主題