用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲 or 英國 ?
go

澳洲 or 英國 ? [複製鏈接]

讀 health science,例如 物理治療,放射治療,澳洲定係英國會好d?請問有甚麼學校介紹?或留學中心可介紹?請PM我,謝謝。
   8    0    0    0

好似都係英國好d喔~

Chanpp921 發表於 17-3-6 21:51
讀 health science,例如 物理治療,放射治療,澳洲定係英國會好d?請問有甚麼學校介紹?或留學中心可介紹 ...
澳洲物理治療 Queensland, Sydney 兩校名氣都不錯

讀 health science,例如 物理治療,放射治療,澳洲定係英國會好d?請問有甚麼學校介紹?或留學中心可介紹 ...

英國三年,澳洲四年。

Aussie

Aussie x 2

daisy17772 發表於 17-3-13 09:05
Aussie

Physiotherapy 是我女的興趣,可否分享多一些為何覚得澳洲比英國好,如加上理大又如何比較?

回覆 Chanpp921 的帖子

我曾經聽過人講,物理治療,放射治療呢D專科, 除非你係英國護照人士, 否則入讀機會好低, 是否真的? 因為其實我囝在澳洲讀緊既, 我知在澳洲讀呢類科出名而且如果成績好的話, 入讀機會也較高的. 不過都有諗過讀大學時去英國.

ricetaster  佢無 placement 比你實習。  發表於 17-3-16 15:16

回覆 DKmum 的帖子

如果考到理大就一定理大, 1. 唔需要再攪海外回港註冊手續 、2. 慳咗好多留學費用, 夠你將來往外地深造有突、3. 澳洲有好多口音, 唔係易聽, 澳洲人(病人)體型大件, 兩樣加埋好易在clinical 被 supervisor肥你。

ricetaster 發表於 17-3-16 15:14
回覆 DKmum 的帖子

如果考到理大就一定理大, 1. 唔需要再攪海外回港註冊手續 、2. 慳咗好多留學費用, 夠你 ...

本人為澳洲畢業物理治療師亦曾畢業後留澳工作現正私人執業,樓上3樓曾提及我母校,多謝讚賞。

如果將來諗住留喺香港工作,留喺度讀理大唔駛諗啦。

如果將來考慮到海外工作(澳洲或其他國家),澳洲係唔錯選擇。如果口音及病人體型問題,仲應該越早去去澳洲讀,越細適應越易,澳洲物理治療課程出名合格率低,四年課程好多要讀足五六年或直情轉系或畢唔到業(本人四年準時畢業),咁都捱到,將來去邊都唔駛怕。反而理工物理治療絕少留班,畢唔到業完全未聽過。理大物理治療畢業去澳洲一定要考試才可在當地執業,在當地再深造後都要,聽講唔係咁易考。始終澳洲畢業物理治療師在澳紐搵工,比香港畢業啲易好多。

澳洲物理治療返港直接註冊,去英國、加拿大、美國也不難,返港搵工公營私營完全無難度(唔識中文除外)。中環等商業區自己掛牌,診金都可嗌貴啲,畢竟澳洲物理治療名氣比香港高。

英國物理治療大部分仲係三年制(有些已經四年),美加已經全部係second degree entry, 要讀完first degree 正可報(總共讀六年),澳洲正緊緊追隨實行, 三年制已有點與世界大氣候脱軌。加上英國就業機會麻麻,好多已講明唔收海外生或不擔保有實習機會,導致畢唔到業。

Activehealth 發表於 17-3-16 20:00
本人為澳洲畢業物理治療師亦曾畢業後留澳工作現正私人執業,樓上3樓曾提及我母校,多謝讚賞。

如果將來諗 ...
謝謝ricetaster 同 activehealth 嘅解答,明白了!首選應是理大,去年已參加理大物理治療admission talk, 佢地只收10% non jupas, 即名額只有13個, 競爭很大,所以要考慮backup plan.  我女宜家係英國讀緊year 11, 會以Alevel 成績申請!如考慮澳洲,請問邊個website 可以搜尋學校ranking, 類似英國的 the complete university guide,另一般那一個月份開始申請,因為不太了解澳洲大學學制,宜家開始做功課了,謝謝!

DKmum 發表於 17-3-14 08:23
Physiotherapy 是我女的興趣,可否分享多一些為何覚得澳洲比英國好,如加上理大又如何比較?
...

八卦插咀一下。

物理治療專業岩唔岩女仔做?

女仔唔夠力,亦有介意身體接觸。

眼見過女治療唔係咁想做,個人印象亦麻麻

DKmum 發表於 17-3-17 00:48
謝謝ricetaster 同 activehealth 嘅解答,明白了!首選應是理大,去年已參加理大物理治療admission talk,  ...

http://www.australianuniversities.com.au/rankings/

retriever 發表於 17-3-17 08:51
八卦插咀一下。

物理治療專業岩唔岩女仔做?

食得咸魚抵得渴,如果諗咁多無謂野,就一開始唔應該揀醫療呢行。

如果咁講女護士同病人有更多身體接觸,係唔係應該全部請男性?私人診所完全唔駛搬搬抬抬,香港醫院/療養院/老人院有HCA 同 artisan (physio aid)專門負責搬搬抬抬, 又有mechanical lifter, 完全唔駛擔心。

事實上男治療師跟女病人間更多顧忌,更多女性病人只會選女性治療師,尤其在私人診所。話女仔唔適合呢啲心態,喺幾十年前香港正有,果時理工物理治療生七八成男性,女仔唔揀。依家收生已差唔多男女一半一半。

香港物理治療師工作不用輪班,下班又無手尾跟(不會下班仲要睇文件、開會或應酬老闆追魂call),市場上可以選全職/半職/每周不同時上班(好多工作係sessional base),非常有彈性, 完全適合現代女性要兼顧事業與家庭的要求。

Activehealth 發表於 17-3-17 09:49

食得咸魚抵得渴,如果諗咁多無謂野,就一開始唔應該揀 ...

請冷靜討論。

物理治療確實比十幾廿年前火熱了。應該係公營醫療請更多人,另外係保險範圍廣了,更多公司醫療褔利都願意包含物理治療。

但我以患者接觸所見,更多患者接受男治療師,大媽級患者亦唔介意男治療師,主要是治療比較到位。如果只係操作儀器,做下超聲波,教做下治療動作,病患好大機會唔搵返果個治療師。當然公營醫院,病患未必有呢個選擇。

retriever 發表於 17-3-17 10:28

請冷靜討論。

I am very calm.

It's very hard to talk to a layman who doesn't understand what we do at all...

Activehealth 發表於 17-3-16 20:00

如果將來諗 ...

有興趣了解為什麼回流, 可否說多一些澳洲及香港在工作上及待遇的比較?

在澳洲讀書是多了一個較容易移民的好處,是嗎?
謝謝

kls12 發表於 17-3-17 13:33
有興趣了解為什麼回流, 可否說多一些澳洲及香港在工作上及待遇的比較?

在澳洲讀書是多了一個較容易移民 ...
我都有興趣想知,畢業後如Ielts有全7,最快要等幾耐才可申請技術移民?當地容易揾工嗎?

另外,我個女DSE只有讀Pyhsis同M2但冇Bio,佢有三個願望係物理冶療、職業冶療同醫學影像or Radiographer,哪個科目適合她讀?同哪個科目在澳洲易揾工呢?

拜托!

kls12 發表於 17-3-17 13:33

在澳洲讀書是多了一個較容易移民 ...

物理治療專業長期在移民澳洲occupation priority list, 尤其澳洲本土畢業生,完全不成問題。

有經驗,找物理治療工作也不難,但人工比香港低,稅又重。當年自己單身1/3人工交稅,決定回港試找工作,認識了男朋友(現在老公),他是正宗香港仔,完全無興趣移離香港,唯有留下。

以醫管局工作HA為例,香港物理治療畢業生起薪點14,至senior physiotherapist 頂薪點39 (部門經理再高些),月薪$26700至$80905。香港私人執業睇經驗、拆賬、生意額等,年薪過百萬大有人在。

澳洲年薪大概A$52000-90000, 以滙率A$1=HK$6, 折合港幣$312000至$540000, 平均月薪港幣$26000至$45000。

以上薪金全是稅前,香港薪俸稅率最高15%, 但澳洲稅率(計埋2%Medicare levy)分分鐘33%-50%.

kkk3316 發表於 17-3-17 13:45
我都有興趣想知,畢業後如Ielts有全7,最快要等幾耐才可申請技術移民?當地容易揾工嗎?

最初以 Australian government sponsor overseas student 身分去澳洲讀中學,大學畢業那年家人以投資移民身分來澳,畢業後直接在澳工作,所以申請技術移民詳程不知道。只知有香港同學畢業回港一年,即申請到澳洲技術移民(那時overseas student 技術移民一定要離澳才可申請)。 現在聽說若在當地找到工作僱主肯擔保,就可畢業後申請成為PR(有錯請指正)。

本人中學已在澳洲,沒有考過香港中學會考/DSE, 沒有這方面資料。自己本身Year 11-12 都沒有修Biology.
當年澳洲報health sciences/ medicine/ dentistry/pharmacy 等Biology  不是必修科,Chemistry 才是,唔知現在是否仍一樣。

澳洲PT/OT 較易搵工,radiographer 較難,有朋友radiography 畢業移民去澳洲都找不到工作。

‹ 上一主題|下一主題