用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 每天閱讀多久才理想呢?
go

每天閱讀多久才理想呢?

要培養閱讀習慣/興趣,最好每天閱讀多久呢?其實你地係咪真係做到每天閱讀呢?有時星期六日的活動比較豐富,好似就刪減了閱讀時間(不過睡前都有閱讀一本),你地會否有咁嘅情況架?

回覆樓主:

我個女3歲半,由1歲開始每日伴讀,時間由每日10分鐘至2小時不等,視乎當日佢既精神狀態來決定。我女2歲半已經係好鍾意睇書,出街一定要帶書出去。3歲後直頭變左書痴,可以為左睇書而唔玩玩具,搭車時爭取時間在紅燈/塞車時要求我同佢睇書(我一直教佢搭緊巴士小巴睇書會壞眼)。

我覺得要培養閱讀興趣重要過培養閱讀習慣。而培養興趣就首先要吸引到小朋友既興趣,所以選書時要就返小朋友既興趣。當開始培養到成為興趣時,就可以多啲睇下唔同類型既書。

以我女為例,佢從小就好鍾意唱歌,我就多啲同佢睇廖彩杏書單既有聲書。

伴讀2小時太誇張了,只是3.5歲,有那麼多耐性?佢唔攰我都攰

scgift 發表於 17-3-6 08:29
我個女3歲半,由1歲開始每日伴讀,時間由每日10分鐘至2小時不等,視乎當日佢既精神狀態來決定。我女2歲半已 ...

我都知要培養興趣重要,不過我到現在都未搵到他感到非常興趣的書類,即使佢話鐘意peppa , thomas都未至於書不離手,或為睇書而放棄玩玩具,所以要睇好耐都有點難,不過多謝你分享

babymamaloveyou 發表於 17-3-6 09:20
伴讀2小時太誇張了,只是3.5歲,有那麼多耐性?佢唔攰我都攰

我個女係書痴,有精神既話係會死捉住我唔肯停架。睇100層樓的家一次已睇大半個鐘,佢可以睇完一次馬上要求再睇多一次。不過2個鐘真係極限,通常都係睡前睇書,所以唔會有太多時間。

scgift 發表於 17-3-6 09:44
我個女係書痴,有精神既話係會死捉住我唔肯停架。睇100層樓的家一次已睇大半個鐘,佢可以睇完一次馬上要求 ...

多數睡前同他睇2小時?

swarovski2011 發表於 17-3-6 09:36
我都知要培養興趣重要,不過我到現在都未搵到他感到非常興趣的書類,即使佢話鐘意peppa , thomas都未至於 ...

我女睇書睇幾耐雖然係我定,但我唔係要求佢要睇書,而係阻止佢再睇落去。我覺得每日/每次睇幾耐書,要視乎小朋友既興趣同意願,冇得迫。

swarovski2011 發表於 17-3-6 09:48
多數睡前同他睇2小時?

每晚飯後就係佢既自由時間,佢可以自行決定玩咩/睇咩(當然肚書我俾佢揀時我都會指定睇某幾本書),夠鐘就要瞓覺。所以睇幾耐書好視乎佢當晚食飯食得耐唔耐/玩唔玩或玩幾耐玩具。睡前睇2小時書係最高記錄,一般係30-60分鐘。

scgift 發表於 17-3-6 09:55
每晚飯後就係佢既自由時間,佢可以自行決定玩咩/睇咩(當然肚書我俾佢揀時我都會指定睇某幾本書),夠鐘就要 ...

我仔都好鐘意睡前睇,成日想睇多d,但我覺得佢係唔想訓,所以不停揀書,但我地通常都只講一本,因已經夜了。我是ftm,我都有其他時間同佢睇,但唔知每天睇幾耐是最理想

scgift 發表於 17-3-6 09:51
我女睇書睇幾耐雖然係我定,但我唔係要求佢要睇書,而係阻止佢再睇落去。我覺得每日/每次睇幾耐書,要視乎 ...

佢現在鐘意自己睇書嗎?我試過玩role play,一人一句,但佢就唔願意,成日只要我講我都唔知好無迫佢同我一齊讀

swarovski2011 發表於 17-3-6 10:11
我仔都好鐘意睡前睇,成日想睇多d,但我覺得佢係唔想訓,所以不停揀書,但我地通常都只講一本,因已經夜了 ...

我都係ftm,但扣除返學/食飯/瞓晏覺時間,都係晚上飯後比較多時間同佢睇書。日間啲空檔我由得佢自己玩玩具/做遊戲書/自己睇書。

每晚我係揀定3-4本書,再俾佢自己揀2本書(極速揀好),一叠放好連續睇晒,唔會睇完一本再揀。

好難講話每日睇幾耐才理想,始終要睇返小朋友既興趣同精神狀態。唔通所有網友話每日每次睇2小時最理想,你就迫佢睇咩

swarovski2011 發表於 17-3-6 10:14
佢現在鐘意自己睇書嗎?我試過玩role play,一人一句,但佢就唔願意,成日只要我講我都唔知好無迫佢 ...

佢會自己拎ort來睇,一睇又廿幾三十本。有時又會拎學校啲主題書自己指住啲字讀出來。我平時只有睇漢字500時才會叫佢讀出來,其他伴讀唔會要求佢讀。

scgift 發表於 17-3-6 10:54
佢會自己拎ort來睇,一睇又廿幾三十本。有時又會拎學校啲主題書自己指住啲字讀出來。我平時只有睇漢字500 ...

原來如此...唔該你

4歲, 返全日班K2, 每晚飯後睇15-20min, 大概2-3本小書, 有中有英, 佢自己揀書, 自己讀。

每晚瞓前會伴讀1小時左右, 依家3歲, 自己會拎堆書過來要求讀晒先瞓。

我的小孩們兩歲, 天天都有和他們一起看書。 我無限制多少本或最少幾多本, 不一定睡覺前才看。 有時早餐前後, 有時午餐後(是上班媽媽但午餐常回家), 下班後任何時間。 一般會看4-18本, 看他們自己的興趣。 我全屋都有很多總類的小朋友書, 他們隨手都會拿到。 日間我上班他們自己有時會自己拿來看。不過如果當天真沒有怎麼看書我也不緊張,閱讀習慣由半歲起到現在,不會一晚無讀唔見左。

想請教各位媽媽,你地家中既書幾耐更新一次?
我女睇厭舊書,但我買既新書又無乜興趣。以前細d都可以坐耐d睇好多本書,而家大左(2歲8個月)反而好快睇完就晤睇

swnatalie 發表於 17-3-8 22:21
想請教各位媽媽,你地家中既書幾耐更新一次?
我女睇厭舊書,但我買既新書又無乜興趣。以前細d都可以坐耐d ...

我通常是加,好少減,除非好bb的,無特定幾時加新書架,見到有啱就買

可以去圖書館借書? 成人每個8本,做寶寶代理人又多張卡6本。每兩週妳最少可以有22本(爸媽加寶寶)新書!

我都好少減書通常都係加書。

自一歲起每天伴讀
星期一至五最少一小時
星期六,日最少4小時
不是不停睇,因為小女無書睇唔食飯,所以起碼我同佢食飯時間,佢一定睇
我知唔係好習慣,應該專心食飯,不過無計