用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資騎呢題目
go

直資騎呢題目

我仔所有面试完畢了,回顧當中某间直資有一騎呢问题:你識吾識講粗囗?仔吾想虚偽答:識,不过我吾会講!另外4人小组活动:有字卡提供,構思故事:上视藝堂,有的学生食零食丶有的学生玩手机丶老师没有理会和控制。完成后老师话這件事發生在這学校。4位考生當堂O晒咀!我真系吾明這些题目用意何在?

考執生

簽名被屏蔽

考呢2條我又唔覺得好騎呢,都係考孩子臨場反應同處事能力,中學生會接觸到粗口及上課時不守規矩都會發生,好正常啫。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-5 21:43
考呢2條我又唔覺得好騎呢,都係考孩子臨場反應同處事能力,中學生會接觸到粗口及上課時不守規矩都會發生, ...

完成后老师话這件事發生在這学校。>>>>>呢句係咪有問題?(emoji)
其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-3-5 21:56
完成后老师话這件事發生在這学校。>>>>>呢句係咪有問題?(emoji)
我就唔覺有咩問題,中學有學生講粗口絕不出奇,至於上視藝堂食零食玩手機老師沒理會,可能係學校老師刻意安排以觀察學生反應。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-5 22:07
我就唔覺有咩問題,中學有學生講粗口絕不出奇,至於上視藝堂食零食玩手機老師沒理會,可能係學校老師刻意安 ...

那這間學校都幾老實。低讚(emoji)(emoji)

一家三口 發表於 17-3-5 21:56

定其實你係擔心間學校校風未算好,怕好似以前啲b5學校,老師管不了??

就算band1A神校N年前都報過收藏鹹書係廁格啦。中學生喎唔奇

2jkidsfather  Ha Ha Ha!  發表於 17-3-6 09:09

回覆 IloveJJ 的帖子

你是來年的家長我晏d pm同你分享。好多直資將陸續出results 我吾想喺度講怕影響他人的決定

回覆 kkhon 的帖子

邊間學校咁老實.

kkhon  B1c-B2a 男女校  發表於 17-3-6 18:10

我都想聽一下你的感受, 可否勻pm我?
謝謝

其實中學生講粗口,上堂玩手機,老師唔理.....等所有現象,我敢說係全港中學都有發生,包括名校。實在唔駛奇怪喎!

回覆 KK07 的帖子

我知實有發生,但我係奇怪出呢d题目比考生目的係咩?可以测试到考生d咩?

如果我係老師......我會睇實考生聽到之後嘅表情。佢表現有D開心或錯諤其實亦係代表佢內心想法。
不過以上假設該老師喺用心嘅老師。 亦有可能佢壓力下有感而發。You never know

回覆 KK07 的帖子

沒意义的题目,識又点吾識又点?似玩考生多d!

KK07 發表於 17-3-7 14:46

如果我係老師......我會睇實考生聽到之後嘅表情。佢表現有D開心或錯諤其實亦係代表佢 ...

可能老師係先小人後君子,收左你唔教書唔好炸型~~

mcl203 發表於 17-3-7 16:50
可能老師係先小人後君子,收左你唔教書唔好炸型~~

(emoji)(emoji)(emoji)
其實係一家四口子