用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 應否退修一科?
樓主: 小師妹
go

應否退修一科? [複製鏈接]

//老師project佢DSE成績全都在4或5以上

回覆樓主:

老師Project成績係4或5以上, 如果有人認為老師係話你5*或5**,咁真係乜科都唔好drop。但我會咁理解,老師係話個學生未必全部科目可以secure 5。

抉擇係一切照舊還是drop一科集中火力。如果一定要drop,我drop M2,唔會drop elective。 理由好簡單,有咁多大學學科要計6科,讀minimum太危險。M1/M2科大計好重weighting, TRUE ! 但係同學想讀乜先?冇M1/M2,其他全5,Science, Engineering都夠晒分,如果想報BBA/BSc double degree, International Research etc,算你M2 5**都唔夠分入。 都係呢句, 如果要搏一搏, 我睇唔到點解要下注M1/M2而drop elective。

Chem,Econ,Phy,M2 predicted grades: 4或5以上
chem同econ較弱,
估計:
chem, econ, predict 4
Phy, M2, predict 5或以上
同學想讀乜大學,讀乜科我地又唔知
drop M2, 海外升學好多科都讀唔到
睇唔到有乜理由叫人drop M2

pineapple0983  今次我撐你!不過lz出完po已潛水,都吳明你地拗來為乜  發表於 17-4-12 10:52

cow 發表於 17-4-11 16:53
Chem,Econ,Phy,M2 predicted grades: 4或5以上
chem同econ較弱,
估計:

認同。我囡囡讀 econ, bafs, phy, m2 .
M2 一定唔可以drop. 知道 econ, bafs 對考外國大學無用,所以一定會留m2.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-4-12 11:15
認同。我囡囡讀 econ, bafs, phy, m2 .
M2 一定唔可以drop. 知道 econ, bafs 對考外國大學無用,所以一定 ...

到外國升學中學不一定要修延伸數學,經濟商科亦不會無用。你為何這樣說呢?

cow  大學無乜科要求econ, 但好多科要求M1/M2  發表於 17-4-12 14:42

Fryderyk 發表於 17-4-12 12:18
到外國升學中學不一定要修延伸數學,經濟商科亦不會無用。你為何這樣說呢?
...

那econ 可能有d 用,但bafs 就真係無用。其實大學讀會計和econ ,都唔駛要求中學要選修這2科。聽說外國(英國)中學不似香港有這麼多選修科,主力phy chem bio.
有錯請更正,大家交留吓。明年暑假都會為升讀英國大學作準備。

一家三口 發表於 17-4-12 12:43

那econ 可能有d 用,但bafs 就真係無用。其實大學讀會計和 ...

我正為小兒準備英國升學,他讀純理科,不敢胡亂提供商科資料。只是英國大專院校喜歡整體評估學生,故此不應隨便定論某科必修某科修了無用。

Fryderyk 發表於 17-4-12 13:27
我正為小兒準備英國升學,他讀純理科,不敢胡亂提供商科資料。只是英國大專院校喜歡整體評估學生,故此不 ...

真的看整體成績嗎?我聽agency 話, phy , chem, bio 才有用哦!(emoji)
那我要再找找資料先。

cow  +M1/M2  發表於 17-4-12 14:38
cow  讀phy , chem, bio, 大學差不多乜科都報得.  發表於 17-4-12 14:38

大部分英國大學都係要求3科AL,某啲科可能一定要有. BAFS唔一定計一科. econ一定計. 大學都係睇grade, 如果報econ, 好多英國大學只要求AL maths. econ攞A 同 Phy攞A 都係一樣.

cow 發表於 17-4-12 14:36
大部分英國大學都係要求3科AL,某啲科可能一定要有. BAFS唔一定計一科. econ一定計. 大學都係睇grade, 如果 ...

Thx 資料。
其實係一家四口子

大部分英國大學都係要求3科AL,某啲科可能一定要有. BAFS唔一定計一科. econ一定計. 大學都係睇grade, 如果 ...

我囡囡好大機會drop bafs, 保留m2.
其實係一家四口子

英國大學報Econ,冇M1M2嘅話,可以選擇嘅大學已唔多,真係有大學肯收嘅話,可能都要考慮清楚值唔值得讀。
Discuz!

一家三口 發表於 17-4-12 13:51

真的看整體成績嗎?我聽agency 話, phy , chem, bio 才有 ...

小兒心儀的大學要自己申請,所以沒有詢問過升學中心。不過,小兒師兄沒有讀齊生化物三科,最後亦被錄取。我跟他的建議鋪排,希望沒有問題。

如果太辛苦, 放棄經濟科比較好
‹ 上一主題|下一主題