用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問上智英文書院和顏寶玲書院,會如何取捨? ...
樓主: letakot
go

請問上智英文書院和顏寶玲書院,會如何取捨?  

Ktfk 發表於 17-12-26 15:27
幾間私小 top 嗰浸基本上去邊都所向披靡....

其實都不一定, 成績是入場劵, 面試表現才定勝負.-- 當然視乎有几 TOP 啦 --

回覆樓主

上智

letakot 發表於 17-3-4 12:25
小女已有顏寶玲書院offer,但又想讀上智英文書院,請問兩間學校,邊間會更好?應如何取捨? ...

htc

IF SURE BAND 1, 完全無得比較, surely WAIT FOR HTC

回覆 SONIALAI 的帖子

想請教大家, 若MCS 同上智點揀?我女兒在MCS小學部讀緊P6,  但唔想上中學部

MySweetBB 發表於 18-11-25 22:57

想請教大家, 若MCS 同上智點揀?我女兒在MCS小學部讀緊P6,  但唔想上中學部  ...

OMG~~~点解呀?MCS係傳統1A, 上智只係地区咋喎……点比呀?

回覆 MySweetBB 的帖子

成績問題?夾同學仔問題?

有冇講咩原因先?

想請教大家, 若MCS 同上智點揀?我女兒在MCS小學部讀緊P6,  但唔想上中學部  ...
係佢唔想上定你唔想佢上? 如小朋友真係唔想, 就自行試下囉, 反正直屬位都只係for大抽奬, 咪大抽奬至揀直屬囉。可能同同學唔夾?

Yanamami 發表於 18-11-25 23:30
OMG~~~点解呀?MCS係傳統1A, 上智只係地区咋喎……点比呀?
如果同同學仔唔夾又成績夠跳船, 咪自行試下其他囉, 唔係咁多原校生, 又要頂多六年, 好惡頂既。 不過, 其實我唔應該鼓勵人哋去搏上智既..............

little_yolky 發表於 18-11-26 11:33
如果同同學仔唔夾又成績夠跳船, 咪自行試下其他囉, 唔係咁多原校生, 又要頂多六年, 好惡頂既。  ...
同同学仔唔夾……一級禁多人……唔夾A咪夾BCDEFG囉~MCS成績夠跳船,去DGS SPCC啦~去上智?

Yanamami 發表於 18-11-26 11:44
同同学仔唔夾……一級禁多人……唔夾A咪夾BCDEFG囉~MCS成績夠跳船,去DGS SPCC啦~去上智? ...
上智唔駛錢丫嘛。

如果MCS無精英班, 咁可能同好多同學仔都同班過呢, 又或者真係太唔鐘意, 人際關係仲難頂過追成績呀。

她不想中學也mcs,那麼便不是mcs vs 上智了,已經沒有了mcs這個選項,除非是你不肯放棄mcs。

Yanamami 發表於 18-11-26 11:44
同同学仔唔夾……一級禁多人……唔夾A咪夾BCDEFG囉~MCS成績夠跳船,去DGS SPCC啦~去上智? ...

B1A學校學業繁重,並沒有多少時間交友,不在一個班就更難了。

lovebb2 發表於 17-3-8 14:51
如果乙ㄧ派得差, 抽奬完去扣返顏得唔得? 好奇ㄧ問

顏寶玲收左唔註冊,跟住大抽獎唔好先去叩顏,咁點同學校解釋當初唔註冊原因?

Raleigh 發表於 18-11-26 14:16
顏寶玲收左唔註冊,跟住大抽獎唔好先去叩顏,咁點同學校解釋當初唔註冊原因?
...

不用解釋,在禮堂上開4、5枱,好似全美一叮咁,學校啱就立即註冊/限時註冊,唔啱就下一位。

無人理之前你有冇唔take offer,因為大家心照!

太大分別, 不能比較, SURE 上智

asweetmom 發表於 18-11-26 12:14
B1A學校學業繁重,並沒有多少時間交友,不在一個班就更難了。
講你都唔信,1a校-d都唔繁重。听好多講MCS更係自由。

Yanamami 發表於 18-11-26 15:04
講你都唔信,1a校-d都唔繁重。听好多講MCS更係自由。

是⋯⋯功課只是小學的一半、也是三考、小測不太多、範圍又少、只是忙學會、校隊及課外活動!

同學如不自律⋯⋯家長難受。

中學囡原校生及外來生打成一片,冇乜小圈子,比較簡單。。。