用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問上智英文書院和顏寶玲書院,會如何取捨? ...
樓主: letakot
go

請問上智英文書院和顏寶玲書院,會如何取捨?   [複製鏈接]

英文環境,顏真的好好。不過,如果你打算在香港讀大學,就要想清楚小朋友的中文啦。
有朋友兒子上年考DSE,成績是所有科目也是5或以上,但中文3,他一心想讀醫,最後當然唔得。但科大也收他讀雙學位,仲有第一年全年獎學金和比咗6個credit佢,最後也因太想讀醫,半年後放棄所有,剛剛去了澳洲讀醫。
他有些同學成績和他差不多,只是中文唔合格,連degree都冇得讀,又冇錢出國,唯有讀副學士。

Yanamami  諗住喺果邊落地生根?  發表於 17-3-5 14:51

我個人都同意,NPL 好多學生係香港升大學或者英文好可揀去外國讀。

Natoleslie 發表於 17-3-5 12:32
我個人都同意,NPL 好多學生係香港升大學或者英文好可揀去外國讀。

其實今年港大醫學院改為best six 收生,應該對NPL 有利。

Yanamami  諗住喺果邊落地生根?  

我相信我朋友應該冇想太遠,佢當然知道如要返香港執業,要再考試,而且一D都唔易。佢係有足夠的財力可以讓呀仔追夢,唔係人人都得。

港大醫學院明年收生分數將轉以「最佳六科成績」計算,而非限於現行的「四加二」http://std.stheadline.com/daily/ ... 498158&target=2

Natoleslie 發表於 17-3-5 17:26
港大醫學院明年收生分數將轉以「最佳六科成績」計算,而非限於現行的「四加二」http://std.stheadline.com/ ...
但還有很多要高分的學科需要4+2.
其實係一家四口子

Matt2005 發表於 17-3-4 16:48
緊係上智啦如B1ab生
如老師話有機會邊緣人,又博唔博好呢?>
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

celialing 發表於 17-3-6 11:07
如老師話有機會邊緣人,又博唔博好呢?>
小朋友邊緣人,假如摶到上智,入到去讀會唔會好大壓力?應唔應付到要慎重考慮.

如英文底子好,就考慮上啦 ...

letakot 發表於 17-3-4 12:48
顏寶玲到時有IB選擇,英文環境應該好過上智,不是嗎?

冇可能的, 上智學生英文出名好, 論成績起碼幾條街。

ANNA222 發表於 17-3-6 12:08
小朋友邊緣人,假如摶到上智,入到去讀會唔會好大壓力?應唔應付到要慎重考慮.
...
佢係因為數學搵低,英文係好好, 所以更加擔心入唔到英中,十五十六博定去npl
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

celialing 發表於 17-3-6 12:28
佢係因為數學搵低,英文係好好, 所以更加擔心入唔到英中,十五十六博定去npl
如果英文好,咁入到上智都冇咁大壓力,小朋友自己想唔想摶?佢鍾唔鍾意NPL? 如果佢本身都鍾意, 就按佢意思去做.聽下小朋友意見.

ANNA222 發表於 17-3-6 12:33
如果英文好,咁入到上智都冇咁大壓力,小朋友自己想唔想摶?佢鍾唔鍾意NPL? 如果佢本身都鍾意, 就按佢意思去做 ...
Thank you !!依家就睇佢自行IN埋,感覺如何再決定,小女就兩間都OK

ANNA222  兩間都係好學校.  發表於 17-3-6 13:03

https://www.schooland.hk/ss/

按已上排名, 深水涉1A有兩間 (1間系英華,男校), 1B有2間, 所以在深水涉區最少有三間比顏好 (顏系1C), 而1C也有5間, 除長天是男校, 蔡是私校和香島是中中, 深水涉也有2間和顏是同級… 其實已樓主女兒成績, 不單選擇多, 機會也高,是否過分擔心了? 放心吧!   

個人角得, 就算銘賢和聖母玖塊也應比顏成績和入U率高兇! 是嗎?

Arabellahk    發表於 18-11-26 00:21

twhkleung 發表於 17-3-6 13:29
https://www.schooland.hk/ss/

按已上排名, 深水涉1A有兩間 (1間系英華,男校), 1B有2間, 所以在深水涉區最 ...
謝謝你的分析,我本身都好有信心,但學校老師講到佢都會邊緣人咁,佢仲話都可以考慮考直資,都會係英中咁,唉!聽佢講完無咩可行意見比到你,仲驚多幾錢重,同埋佢地學校有一堂所以既面試班,又好遲先有,根本直資都好多考緊,佢先有,而且仲要無咩野教到小朋友,我囡話,其實佢講既野我都已經知道,真係無奈又無助

Feimum 發表於 17-3-6 12:25
冇可能的, 上智學生英文出名好, 論成績起碼幾條街。
DSE平均成績當然係上智好. 但論(英文)語境, 同英文嘅能力(唔係淨講考試嗰D), NPL或LKP俾到嘅, 我又真係覺得冇乜幾多間官津中可以俾到喎. 所以真係睇下樓主想要乜. 小學真係見有家長放棄極受歡迎嘅傳統小學, 去TSL/CKY嗰D!

大家好,我都有類似問題想大家比比意見。St. Margaret 收了,但老師說小女是Band 1 group 內,我相信小女應該是Band1尾。 我心儀瑪利諾神父及聖母玫瑰。由於不是必定派入,所以好矛盾。

emily0911 發表於 17-3-7 22:17
大家好,我都有類似問題想大家比比意見。St. Margaret 收了,但老師說小女是Band 1 group 內,我相信小女應 ...

如果你真係band 1 group學生,你絕對可以入到這二間心儀中學

emily0911 發表於 17-3-7 22:17
大家好,我都有類似問題想大家比比意見。St. Margaret 收了,但老師說小女是Band 1 group 內,我相信小女應 ...

如果肯定係band 1,就一定博大抽獎☺️

littlemaopig  
2004年出生率唔高, B1大抽獎點都好過ST. MARGARET  發表於 17-3-8 14:16
‹ 上一主題|下一主題