用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問上智英文書院和顏寶玲書院,會如何取捨? ...
樓主: letakot
go

請問上智英文書院和顏寶玲書院,會如何取捨?  

os_ecu 發表於 17-3-16 15:10
咁 SFA 呢個 level既 主要target 會大概係邊幾間呢 ?

上智去過聽talk, 個人覺得都仲係同一線爭少少. (No o ...
不過話說回來,SFA升中去直資中學比較少,自行及抽獎佔的比例為多,有時間可以去看看SFA的派位結果,有哂校名及數字一清二楚

我囡囡現讀上智中一,舊年係九龍城區小學,有考直資,女拔in完有waiting list, 德望有offer,上智自行有2nd in,最後無註冊德望,派上智。原因囡囡比較內向,德望搭完地鐵仲要駁一程小巴,佢唔係咁中意。好大考慮同勇氣才放棄德望,因為上智自行唔收就要落乙部大抽獎。但係囡囡好喜歡上智,只好等自行結果。
之後重新估計,上智有2nd in 其實入到機會至少有80%,因為有50個位,佢in 90個,其實已經收生咁多年,已經好有經驗,90 人當中一定有部份會take自資offer,我有個朋友個囡囡同我地一齊2nd in, 佢後來take 左 德望 offer,亦會有d係揀上智自行二,如果自行一收左,又少左個人去上智,所以七除八扣,有2nd in 就差不多入梗上智,唔洗太擔心。
最重要係囡囡中意,我囡囡衣家讀得好開心,雖然有少少忙,正如係學期中家長會,班主任好自負咁安慰家長唔洗太擔心囡囡讀成咩情況,佢話:入得黎上智嘅,全部都係精英,除非你係符碌入黎嘅,否則唔洗太擔心。
真好,假好,上智絕對係一間好top好強嘅學校,至少老師,校長同學生都覺得係。
至於一唔一線,如果要同女拔,St. Paul coed, 鄧顯,呢d最強嘅比較,如果你囡囡入到嘅,恭喜你,但係都要睇下佢跟唔跟得上,讀得開唔開心,好唔好,請唔好忘記,幾強嘅一線學校,只有最多幾個10A, 唔會個個係,亦都有d學生考尾,一樣會DSE考得差入唔到U,日日都希望果個唔係你囡囡。所以其實好學校已經足夠,最終都係要睇下囡囡讀成點先係最重要。

十分多謝分享。

又派晒定心丸。

一下子全英文語境是否容易跟得上呢?

同學仔們有冇適應有困難呢?

再補充少少,如果真係咁唔好彩自行有2nd in 都派唔到,到時再扣門相信機會會好大。因為叫得你2nd in,已經係對你囡囡有認同佢係揀選對象,只不過唔夠位啫,所以你扣門係會機會大d,聽講以前有例子自行2nd in,扣門果時就in 都唔洗in就收了。因為比起其他未in過黎扣門嘅,無論誠意,對你囡囡評估,了解都係你囡囡稱鮮d。

上智係無精英班的,反而有補底班,理論上自行收果D好少跟唔上,因為揀過蟀先收你,通常係乙部大抽獎抽入上智果D會有機會跟唔上,因為抽獎係無得揀,B1尾都會入到,所以,係暑假考s1試果時分埋班,全部5班係暑假返兩個星期銜接班,但係有兩班叫做補底班就要再返多幾個星期。所以到9月開學就應該會適應到。

唯一要彈嘅,就係校社比較細,好似仲細過係隔離果間愛德小學咁,更加唔好同有標準室內泳池嘅女拔,德望比。所以,無場地嘅支持,上智嘅運動係學界係唔好成績的,如果你囡囡係運動健將,向學界紀錄挑戰的,上智唔啱你囡囡。反而,係學術上,例如辨論,上智係學界係有成績的。最重要,上智入三大嘅百分比係一D都唔弱,你可以比較下D數據。

Ktfk 發表於 17-3-17 22:52
一下子全英文語境是否容易跟得上呢?

同學仔們有冇適應有困難呢?
如果小學時英文喺一向唔錯既話,一下子全英都唔會有問題。我細女剛升中一(唔喺HTC),班主任話我唔講都唔知佢喺中小升上黎。如果喺SFA等幾私小,英文一定無問題,不過透過大抽獎入既就有d難講,我其實亦唔太清楚SSP津小既英語水平。

os_ecu 發表於 17-3-16 15:10
咁 SFA 呢個 level既 主要target 會大概係邊幾間呢 ?

上智去過聽talk, 個人覺得都仲係同一線爭少少. (No o ...
三間私校top既女仔不外乎喺考DGS、SPCC、SPCS、HY、GH啦~~SFA就入考津校多d。HTC當然喺同呢d爭少少,果d叫傳統名校,HTC叫地區名校,喺有d分別既~

emibaby 發表於 17-3-10 17:40
上ek search 過亦聽過我既朋友提過,以往自行主要收外區生,而SSP既學生主要係大抽獎入。簡介會當日校長都 ...

我之前都gum認為,問小六班主任,班主任說我想多了。

供參考:我女深水埗區私小,1A成績,沒有特異功能,有second in

大抽獎我繼續放上智乙12017年成功入讀上智。

S1Parents2017 發表於 17-12-22 11:32
我之前都gum認為,問小六班主任,班主任說我想多了。供參考:我女深水埗區私小,1A成績,沒有特異功能,有s ...

請問最後是自行OR 抽入?

補充一句:我女很喜歡上智,我叫她早上鬧鐘set 6:30,她就set 6am,喜歡早到學校玩一陣。

上智是我母校,我囡2015年自行也有報上智,有2nd in,但佢最後揀GHS, 因佢嫌校舍細。
而家D小朋友好有主見,唔逼得。

ksli312 發表於 17-3-17 22:36
我囡囡現讀上智中一,舊年係九龍城區小學,有考直資,女拔in完有waiting list, 德望有offer,上智自行有2nd  ...
我想問下, 係唔係直g有offer, 都可以考自行先. 再決定放唔放棄直g呢? 直g要注冊, 係唔係都要注左冊先架呢?

rayeu160 發表於 17-12-22 12:39
我想問下, 係唔係直g有offer, 都可以考自行先. 再決定放唔放棄直g呢? 直g要注冊, 係唔係都要注左冊先架呢? ...
咁緊係要先注冊直資啦, 唔係咪無咗個位LOL。不過自行都係7月至派彩, 你要揀自行, 就要早D同直資抽飛, 俾咗教育局就無得抽了。

wanmum 發表於 17-12-22 12:19
上智是我母校,我囡2015年自行也有報上智,有2nd in,但佢最後揀GHS, 因佢嫌校舍細。
而家D小朋友好有主見,唔 ...

GH or HTC, 兩間都好。

S1Parents2017 發表於 17-12-22 11:50
補充一句:我女很喜歡上智,我叫她早上鬧鐘set 6:30,她就set 6am,喜歡早到學校玩一陣。 ...

係呀!
亞囡以前朝朝要人剷起身。

依家朝朝自動波, 6:30 彈起身,約埋同學 MTR 等,番到學校都係7:15,早到好多。佢好enjoy 校園生活!

HM168 發表於 17-12-22 11:45
請問最後是自行OR 抽入?

不知道哦,估系自行吧

S1Parents2017 發表於 17-12-22 13:54
不知道哦,估系自行吧

深水埗私小1A喎,人見人搶啦..
好大機會自行已被取錄了