用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女的期望 vs 父母的期望
樓主: greentea000
go

子女的期望 vs 父母的期望   [複製鏈接]

wan_sosin 發表於 17-3-5 11:42

我哋閱讀理解都係三篇,其他題形有好多唔同種類。
好奇問下,你點勸阿仔由精英班轉去普通班?另,你甘樣做,好難得!

MNIF 發表於 17-3-5 17:31
我想問吓樓主,今天你長大成人,可曾有半點想過感恩父母嘅辛勞。父母辛苦花錢把你養到今天,你還清條數未? ...
我覺得樓主係一個好聰明的人。但仲好年輕,需要再多d時間同經歷去體會,才能放下同媽媽的種種衝突矛盾。

Ahbee02 發表於 17-3-7 13:53
好奇問下,你點勸阿仔由精英班轉去普通班?另,你甘樣做,好難得!

我個仔雖然讀到呢D班,但佢性格並唔係嗰種人,佢貪玩唔定性,拼埋佢班同學係格格不入,在班上無乜朋友,連老師都唔多喜歡佢。佢亦唔鍾意班上氣氛,所以其實佢自己都唔想讀這個班。
今年佢多返好多朋友,返學開心過上年,分數同開心,我揀開心多D!
我都要承認我當初估計錯誤,以為我仔同近似水平嘅同學應該會相處到。

Ahbee02  呵呵...我地作父母都係邊做邊學者。  發表於 17-3-7 14:16

hkpapa852 發表於 17-3-6 15:59
的確, 如果只求"解決"與家人生活上的糾纏, 一刀兩斷是一個方法.

但"解決"了與家人生活上的糾纏, 是否就雨 ...
對!一直放吾下的話,等同一直孭住個沉重的包袱在人生旅途上往前行。但要放下甘大的積怨,估計樓主仲要經歷好多才能有所體會。

Tintin926 發表於 17-3-6 17:52
好多時候家事係解決唔到的,正正因爲有着地位輩分的差別,單方面的改變和包容極大機會只會令另一方變本加厲 ...

其實對住呢種甘強控制欲,唯我獨尊式親人,係吾係無限包容先叫做孝順,叫做放下呢?我吾甘認為。換著此時此刻的我能理解母親對我的期望和愛,但絶不認同佢的種種專制方法。比著我的話,我會尊重佢,內心放下對佢的介懷,但行為上則保持一定距離。當作与母親今生沒什麽緣分。

Ahbee02 發表於 17-3-7 13:58
我覺得樓主係一個好聰明的人。但仲好年輕,需要再多d時間同經歷去體會,才能放下同媽媽的種種衝突矛盾。 ...

就是樓主是非常聰明的人,佢同佢媽媽引發嘅火花就更大,強者遇強越強。這也可給大家一些啟發,如何同勉強的小朋友相處。
樓主已是成人,佢會走佢嘅路,最少佢現在並非憎恨佢媽媽(我個人感覺),只係關係較疏離,時間有時也是修補關係的一種方法,將來未必無轉機。

MNIF 發表於 17-3-7 14:44
論聰明,你比樓主聰明得多。你回我的文中兩個字「放下」已經道盡一切人間煩惱。這世上執迷不悟嘅人太多。
...
哈哈,謝謝讚賞!
“放下”二字人人都識,但真正做到卻很困難。如果無返甘上下經歷同內心反省掙扎,係好難體會到。

Ahbee02 發表於 17-3-7 15:13
哈哈,謝謝讚賞!
“放下”二字人人都識,但真正做到卻很困難。如果無返甘上下經歷同內心反省掙扎,係好難 ...

"放下"二字, 又係一個知易行難既事情

又試吓舉個例, 相信不少家長都有前男/女朋友, 甚至與前男/女朋友愛得很轟烈, 但點知大家是否已完全對前男/女朋友"放下"呢?

我會咁睇, 當你重提當年那些與前男/女朋友刻骨銘心既事情時, 可以淡然面對不再影響自己情緒, 好像在說故事一樣輕鬆, 就算真正的"放下"了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Ahbee02 發表於 17-3-7 15:13
哈哈,謝謝讚賞!
“放下”二字人人都識,但真正做到卻很困難。如果無返甘上下經歷同內心反省掙扎,係好難 ...

對!如果講下就放得低,唔少家長同小朋友的日子就可以輕鬆好多,唔少家長1分也不能少

回覆 greentea000 的帖子

我兩個仔女較大,已經好少入 "小學" 版。今日有空閒時間,游下游下來了這個 topic。真係十分多謝樓主的分享。
其實你媽媽是愛你,可惜用錯方法。你好叻女,又好乖,真的幸好你沒有走歪路。睇到你一家的經歷,橫跨多個年頭,相信大家都痛苦。你爸爸真係好好,好有耐性,要夾在中間,佢都好辛苦。而家你大個女,可以的,就試下原諒媽媽,
父母生兒女,但不一定個個都識如何做好媽媽好爸爸,不幸中大幸,你爸爸真係冇得頂。
其實帶著 "恨" 一直生活下去,是苦了自己,放下,其實也是放過自己。
祝你以後可以幸福地生活。

1998Ruby1998 發表於 17-3-7 05:02
回覆 homeuser 的帖子

我阿媽都有少少抑鬱,本身已經屬於緊張大師,一出世佢就開始更加容易情緒波動, 睡 ...
謝謝你, 我會加油, 你和媽媽關係如何?

miujoey 發表於 17-3-7 10:54

明白了, 原來係咁, 其實聽你講你個囡已經好乖又叻, 你又點會係阻礙佢發展呢, 你放鬆 ...
係啊, 我既眼光就係不停咁圍着她, 應該要有返自己既生活, 分散下注意力

wan_sosin 發表於 17-3-5 12:38 學校唔會咁衰,在活動方面,班班一樣,但普通班好處是功課少一些,例如精英班要抄書,普通班唔洗,精英班有機會被參加比賽,普通班唔洗。
同學之間相處和諧好多,少比較,識欣賞
我既第2間小學衰到無人有,有D課間參觀精英班先有得去,考試精英班唔同試卷(考深D)!

學期尾考試級頭40自動成為下年精英班,暑假精英班有精進補課!

brother4 發表於 17-3-5 13:04
小孩不笨,好懂看父母尾頭眼額,希望得到父母讚許,小學時肯努力讀書,對自己好有要求。另一個朋友孩子年年考全級頭三名內,一次考三名外,玩高中飛人,好彩樓下是花園,只斷手斷腳,所以有要求的孩子不一定是好事。

何止不笨,簡直聰明到逆天,只係唔識/唔想表達,父母又無察覺。

越極端既家長,仔女越早熟,未使出社會已經係屋企打通十八銅人陣。

過份著重成績既家長,仔女亦會以成績衡量自己既價值,一旦成績唔得就感覺人生完了。

homeuser 發表於 17-3-7 21:34
係啊, 我既眼光就係不停咁圍着她, 應該要有返自己既生活, 分散下注意力 ...

過份聚焦反而失焦,距離產生美同樣適用於親子關係!

加油!

wan_sosin 發表於 17-3-7 14:10

我個仔雖然讀到呢D班,但佢性格並唔係嗰種人,佢貪玩唔定性,拼埋佢班同學係格格不入,在班上無乜朋友,連老師都唔多喜歡佢。佢亦唔鍾意班上氣氛,所以其實佢自己都唔想讀這個班。
今年佢多返好多朋友,返學開心過上年,分數同開心,我揀開心多D!
我都要承認我當初估計錯誤,以為我仔同近似水平嘅同學應該會相處到。

我跳級之後都係無朋友,阿媽認為無問題,返學係讀書,玩到就一齊玩,無就自己玩。

開學果兩個月我好似吉祥物咁,其他班老師同同學仔經過都入黎望下我。我本來就細同學幾個月,跳級直接細多1年。班主任叫同學多照顧我,同學話我麻煩,唔理我唔使負責任。

仲好笑係阿媽成日問我今日有咩趣事啊,返學又唔係去遊樂場,邊得黎咁多趣事!

Ahbee02 發表於 17-3-7 14:14
對!一直放吾下的話,等同一直孭住個沉重的包袱在人生旅途上往前行。但要放下甘大的積怨,估計樓主仲要經歷好多才能有所體會。
任重道遠!

我同媽媽關係同好多朋友/同學相比,唔算好好,可能因爲性格同埋年紀差太遠(佢 1960 年代出世,同我相差接近 40 年,相比其他父母,佢同社會脫節得比較多),以前為左讀書真係日日嘈。
不過年紀越大,升上大學,越能夠體諒我媽媽。我阿哥中度自閉症,20 年前佢知道阿哥有呢個病真係求助無門,果陣社會對自閉兒童理解好少,又冇咩協會、資源培訓,所以佢好緊張我成績,佢冇咩興趣愛好,都冇打工,我就係佢生命的寄託。佢咁多年累積好多壓力,所以我有時候扮下低能、傻瓜、講下笑話逗佢開心。

放心啦,你女兒一定明白你苦心,儘管你唔係最叻嘅媽媽,你係佢心目中係永遠最好,無人能及。我媽媽一樣,都唔係最叻最識得教仔女嘅媽媽,但係佢永遠係我心目中最偉大付出最多嘅媽媽。

greentea000  你一人背負三人希望,加油!  發表於 17-3-8 02:40

planetearth 發表於 17-3-5 16:29
得不到母愛(or 父愛) 的小朋友真係好凄凉。父母不應只怪責子女百般不是, 要包容成長過程中的各種過失。 管教得來要讓互相尊重,讓子女心服口服。
選擇去原諒也是一種祝福。 解了心中的结令自己也輕鬆。 沒有對錯,只有願意不願意。

最近思考:隨意既破壞,輕易既原諒,到底有無意義?如果凡事無代價,靠咩約束一個人?

‹ 上一主題|下一主題