用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女的期望 vs 父母的期望
樓主: greentea000
go

子女的期望 vs 父母的期望   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

每個小朋友都一定有一d潛質和優點,加以培養,點都有d小成。好似你大女EQ高、社交好、勤力肯自發讀書,仲有幾靚...至於大志,佢有ga,佢話要考間好的中學,係你唔比而已

Jane1983 發表於 17-5-19 12:14

每個小朋友都一定有一d潛質和優點,加以培養,點都有d小成。好似你大女EQ高、社 ...
考試唔合格, 唔駛啦, 乜都唔駛考啦!

唔合格咁大件事?邊科?

Jane1983 發表於 17-5-19 12:40

唔合格咁大件事?邊科?
中文聆聽!居然係中。文。聆。聽!唔係英文聆聽。我嬲到兩日無同佢講嘢。

Jane1983 發表於 17-5-18 19:12

貴養可以係好愛錫、好呵護,樣樣嘢都唔鬧爆好好講道理,亞媽自己溫文儒雅,個女 ...

但如果個女學父親大人嘅話就……
我係公認嘅“婉約派”嚟ge,但小女講嘢無尾音架!佢啲老師同學見過我全部都 ,甚至 。我有時都慨嘆自己其實係咪生咗個仔 好彩佢昨日同我講話會恨嫁咋,都好,至少佢鍾意嘅係男人,條路無鍾意女人咁難行。

原因呢?佢有無講點解會失手? 聆聽一般佔分較少,比心機追得番。
係陰公,不過嬲完又要努力,頂埋6月考好個試。

回覆 YolandaTam 的帖子

你女幾大? 女仔活潑d,剛强d,即使小小粗鲁,都好過太細過就太鍾意扮靚。時間到,你慌佢唔會變番女仔。
呢幾日落樓送搭校車,見到同座個靚妹,油紅個嘴返學,都好多感想。

Jane1983 發表於 17-5-19 13:14

原因呢?佢有無講點解會失手? 聆聽一般佔分較少,比心機追得番。

聆聽呢項同說話一樣可以好飄忽架。失手原因好多ge: 身體狀態差,環境因素令佢無法集中,又或者題目唔啱佢興趣都有可能。小女上學期中文說話抽中叫佢講賣旗經驗,佢都未做過,結果因時間太短不合格,今學期聆聽練習出李小龍武術哲學,好多人只係聽過李小龍其人,女仔除非本身學武術否則都無興趣,大家都對話語內容不知所云。所以 little yolky 唔好太怪責個女啦,佢咁乖應該已經好傷心,安慰吓佢啦!唔好俾一次挫折打倒,仲有時間追。

little_yolky 發表於 17-5-19 12:43
中文聆聽!居然係中。文。聆。聽!唔係英文聆聽。我嬲到兩日無同佢講嘢。 ...

中文聆聽唔係容易架,可以話難過英文,事已至此,未來兩年出下手,等大女成績保持得好些吧,你出手一定得。

可能細路哥就係咁,大家盡力就係。

Jane1983 發表於 17-5-19 13:20

你女幾大? 女仔活潑d,剛强d,即使小小粗鲁,都好過太細過就太鍾意扮靚。時間到, ...

多謝你安慰呀jm, 小女中一。或者因為俾人排擠欺凌而武裝自己。希望真係如你所言,大啲會回復正常。

中一仲細,女大十八變。

Jane1983 發表於 17-5-19 14:14

中一仲細,女大十八變。

咁又係

Jane1983    發表於 17-5-19 14:28

YolandaTam 發表於 17-5-19 13:08

但如果個女學父親大人嘅話就……
我就厲害喇, 上次家長日, 佢有D同學仔跟埋家長去等, 可能順便食飯, 我坐响問口等無出聲啦。我唔識佢哋架嘛。點知第二日, 阿大D同學仔同佢講:XXX, 你媽咪個樣好惡咁喎。

阿大帝, 我聲都無出過喎。點解話我惡呢? 同埋, 我兩母女都唔似樣, 何解佢哋知我係阿大媽咪呢?

little_yolky 發表於 17-5-19 14:55
我就厲害喇, 上次家長日, 佢有D同學仔跟埋家長去等, 可能順便食飯, 我坐响問口等無出聲啦。我唔識佢哋架嘛 ...

有啲人係不怒而威架,尤其身居管理層嘅,不自覺會發出強勁氣場! 我舅母同小女小學校長都係咁。

Jane1983 發表於 17-5-19 13:14

其實個分一定追得返, 因為佔分太少, 但係張成績表有一項唔合格, 你話仲點考自行!真係疊埋心水等大抽奬了。仲要係中文, 係講廣東話, 有乜理由會唔合格。我唔理咩理由, 只要唔係全班唔係格, 都一定係佢既問題。真係激死我。

Jane1983    發表於 17-5-19 17:29

YolandaTam 發表於 17-5-19 15:00
有啲人係不怒而威架,尤其身居管理層嘅,不自覺會發出強勁氣場! 我舅母同小女小學校長都係咁。
...
強勁氣場 <====  我覺得自己好隨和架。

little_yolky 發表於 17-5-19 15:06
強勁氣場

唔駛太介懷喎,相處落咪知你隨和囉

YolandaTam 發表於 17-5-19 15:00
...
V politically correct

little_yolky 發表於 17-5-19 14:55
我就厲害喇, 上次家長日, 佢有D同學仔跟埋家長去等, 可能順便食飯, 我坐响問口等無出聲啦。我唔識佢哋架嘛 ...
What matters is how ur 面色 is percieved.  我經常都要解釋我太多野要gim 顧所以個樣咁嚴肅
‹ 上一主題|下一主題