用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女的期望 vs 父母的期望
樓主: greentea000
go

子女的期望 vs 父母的期望  

勸和既都係好心,想大團圓結局都係人之常情,但係我實在未有呢個感悟。更重要既係我唔想自己既小家庭再同阿媽有咩碰撞,由兩個人波及到三個家庭。老豆再有智慧手都伸唔到咁長,係我更強大之前,暫時偏安住先。

greentea000 發表於 17-3-7 00:41
無錯呀,我感覺而家自由自在、輕鬆愉快呀!
咁樣係咪好奇怪?

你而家覺得輕鬆,其實唔奇怪,最少你已不需要受你媽媽的影響。
我同我媽媽關係都愛中有恨,但同你是一個完全相反,我是在精神上被遺棄的一個,我宜得家人在我細個時稍為對我緊張一下。
到目前,我心裏一直都對我媽有愛,只係愛之中有些遺憾。
我爸爸就不用說了,雖然活在同一個空間,但記憶少之又少。
人不被關注,所帶來的傷害也非淺。
我的小朋友,如果要佢在忽視同負面關注中兩樣作選擇,佢寧願選擇負面關注,起碼都叫做有人理佢。
每個人嘅人生都有佢背後的故事,多謝你真誠的分享,也從中得到不少啟發。

小時候在一個木屋小區長大,親眼看見不少的「不是之父母」。十幾戶人中,一戶人長期兩檯麻雀抽水,家裡經常有三出五嶽的人流連;一戶的戶主是癮君子,其他就不用談了;一戶的戶主有計劃地訓練兒子們成為黑社會中堅,稱霸鄉里;一戶人家,父母經常不在家,到處玩樂,讓孩子自己在家自己照顧自己.......。

相比之下,我的雙親也不是離譜。

但有更不知所謂的人,自己就可以開脫嗎?

eviepa 發表於 17-3-7 00:48
//greentea000  唔喜歡都生,係太太想生嗎? //

太太時常催我生BB。
咁你點說服自己生?定係婚前已經共識會生,只係拖時間?
移民表哥已經生左3朵金花,又係錫女錫到蜜糖咁!

真係應左果句女兒係爸爸的小情人!

我同bf都唔想生,但係有助養兒童。

回覆 greentea000 的帖子

既然太太非常想生孩子,我雖不喜歡孩子,但也順從她了。夫妻相處,妥協互諒是關鍵。

greentea000 發表於 17-3-6 23:58
唔係好明你講咩

樓主是天,自己是地,小學跳級及插班,自己小學留班及踢出校,真係好極端。唔明是正常的,因25歲才會考,詞不達意請包涵。濃縮講親戚不缺錢,佢孩子X成績好好,但比X更好師兄用另類方法入本地大學,再三提醒考dse的路難,佢不聽,為有自己孩子走另類方法,上年結果X入咗副學士,另類方法是非聯招報大學

greentea000  啊,見部分同事同仔女報直私都係因為有IB咋,佢地話比DSE容易,大家輕鬆!   發表於 17-3-7 01:31

greentea000 發表於 17-3-7 01:16
咁你點說服自己生?定係婚前已經共識會生,只係拖時間?
移民表哥已經生左3朵金花,又係錫女錫到蜜糖咁!:i ...
我都係唔鍾意小朋友架, 我拍拖時問過我男友佢要唔要生bb, 佢話一定要, 我都諗左好耐, 又覺得呢個男友值得我付托終生, 所以為佢生bb, 又因為我係一個責任感好重的人, 所以生得佢出, 一定會盡我所能照顧好佢同教好佢, 食得飽穿得暖又有正常娛樂咁羅.  雖然我囝真係教到我斷氣咁滯, 個囡又勁易喊勁痴身, 無時無刻要我玩角色扮演, 但佢兩個對我有好多窩心的時候,
做了母親後的確係有唔同的睇法和感受, 體會的事唔同左, 最諗返都係值得的.

你同bf都有共識咪好羅, 唔會argue麻, 老爺奶奶要唔要你地生??
希望每天開心渡過 ;-)

晚安呢!

eviepa    發表於 17-3-7 01:35

greentea000 發表於 17-3-7 01:01
勸和既都係好心,想大團圓結局都係人之常情,但係我實在未有呢個感悟。更重要既係我唔想自己既小家庭再同阿 ...

樓主估有小朋友?會明白父母,不同的愛,自己父母放縱自己不如是放棄自己更加貼地,25歲才開竅,遲到好過冇到,冇父母堅持一定要會考,可能做佐劏雞工作,冇感流敏,可能買樓未定。。會考成績一般好,入咗中型公司,現是大公司,原來同期同事大部份是名校尖子生,冇父母堅持讀書冇今日的我,不好意思刧持樓主地方,俾自己自吹自擂一番。

greentea000 發表於 17-3-5 02:30
問得好!
咁你認為自己有情緒病嗎?有睇醫生嗎?真心唔係串你,淨係EK呢度都有 ...
我有睇過醫生,健康院refer,  應該係產後抑鬱,斷斷續續睇左幾年, 但睇左都冇咩幫助, 個人好易情緒波動, 睡眠質素差, 依家都係, 所以成日覺得好對唔住個女, 以佢既天賦係可以更好, 但因為我係佢阿媽, 阻礙左佢既發展

回覆 homeuser 的帖子

我阿媽都有少少抑鬱,本身已經屬於緊張大師,一出世佢就開始更加容易情緒波動, 睡眠質素差,我本身慢吞吞成座佛咁,點催我都係一如既往咁慢條斯理,搞到佢更加煩躁。
千其唔好覺得自己係絆腳石。真正的拖累只有兩種,1. 家長睇唔起自己個細路  2. 家長對自己冇信心。你要相信自己,儘管自己未必係呢個世界最好嘅父母,未必擁有最好嘅資源同環境,未必每次嘅決定都係對佢最好,但係都要信自己有能力有機會給予最好,可以同仔女一齊闖世界。畀信心自己,你唔係女兒嘅絆腳石,你係佢呢一生最好最親嘅家人。

我未必能夠完完全全體會產後抑鬱果重「有苦說不出」,但係你要知道,你唔係一個差媽媽,你只係未發掘到自己一套「教女良方」,比其他媽媽需要多少少時間去摸索。如果每次你覺得自己對唔住個女,你可以深呼吸,然後同自己講,唔緊要,前路光明,我有能力有信心做得更好。即使呢句說話可能睇落好普通,但係可以用作強心針,鼓勵一下自己。 你係得嘅

greentea000 發表於 17-3-7 00:31
回覆 planetearth 的帖子

如果父母無供你留學,你仲感恩佢地嗎?或者發生左咩事令你地關係解凍?定係到左 ...

去外國讀書是我要去見識世界的 慾望, 我唔中五去,以我性格,我會 在香港爭取上大學然後自己有能力之後再出去. 父母無畀我去外國讀書我仍然都愛佢哋, 雖然佢哋而家仍然好重男輕女。 父親 是被收養的 , 爺爺 被賣去南洋打工, 記憶中父愛是寄錢返嚟養育佢哋(只夠提供足夠食物, 書都冇得讀)。 但父親講起他發達之前爺爺己過身, 無法享福,而每次都眼红红。我實在無辨法去憎恨父母。 呢個世界啲嘢真多冇得比較 唯有自強不息。 冇必要將精力放在怨恨上。

回覆樓主:

不要俾太大壓力自己及孩子,讀書是人生1小部份,健康快樂成長便足夠,自己孩子特殊教育有講,中文中學中一考全級尾尾,現可上本地大學,Ek是一本教育天書,小學雜談要用2星期,中學篇不用2星期看一次,非常有用。

greentea000 發表於 17-3-7 00:41
無錯呀,我感覺而家自由自在、輕鬆愉快呀!
咁樣係咪好奇怪?

我唔係認為妳應該好痛苦, 好糾結.

妳會自覺輕鬆自在一點也不出奇, 因為妳爭取了一個令自己較舒適的生活模式

我只係想講, 如果有一些陳年往事, 如今講出嚟仍然會牽動妳既情緒, 咁呢一D往事, 其實係妳內心未解決的問題.

問題未解決當然可以繼續如常生活, 只係可能到某年某月某日如果突然被到刺激到之時, 問題可能又會再浮現, 到時既影響可能會更大.

Ahbee02  是的  發表於 17-3-7 14:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

greentea000 發表於 17-3-6 23:15
個過程好長,我會慢慢講,所以先開個post。
我並唔係為左得到認同,而係希望引起思考,互相啟發。
...

你嘅case 確是值得後來家長警醒和反思

greentea000 發表於 17-3-6 20:55
親戚後輩A要考直資中學,A媽有經濟困難反對。有我呢個人版,A要揾錢啦!A通告左家族可以去做清潔鐘點,擔 ...
如果家長擔心經濟問題反對去讀直資學校, 絕對唔係錯!

始終中學一讀6年, 至少也要1X萬吧? 如果日後讀到UGC degree, 4年都要1X萬.

咁係彈藥有限既情況下, 自然要有所取捨. 反正沒有那一間學校係非讀不可.

A自己想去搵錢係好主意, 但亦要考慮, 中一學生只有~12歳, 可以點樣去搵錢? 又可以點樣長期去搵一個定額收入?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 homeuser 的帖子

明白了, 原來係咁, 其實聽你講你個囡已經好乖又叻, 你又點會係阻礙佢發展呢, 你放鬆d , 試下唔好時常將個囡放係重點, 佢每行一步每做一樣野你都注意著佢做得好不好,  可能俾佢自己試下佢會做得更加好, 加油.

回覆樓主:

非聯招其中一種是IB,先决條件英文好,full mark是45分,修6科,每科最高7分,拿齊6x7=42分,另外3分更難拿,考essay還要課外知識要4千字,另一篇二千字關知識論,再上一定時數課外活動,IB以為讀得輕鬆是一個假象,補習費每小時1千,每月要萬多,有朋友要幾萬補習費。不好意思,孩子是中文中學,英文不夠班,冇緣IB.

brother4 發表於 17-3-7 12:01
非聯招其中一種是IB,先决條件英文好,full mark是45分,修6科,每科最高7分,拿齊6x7=42分,另外3分更難拿 ...

非聯招唔只IB一種課程, IB其實唔會俾DSE易考, 而且讀IBDP成本極高

相對較易考而又低成本(因為自修都得)既, 應該係GCE.

回覆樓主:

不錯非聯招,有很多途經 ,如本地自修有考IAL,留學生有考GCE,還有重考dse 生,其它。。。