用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女的期望 vs 父母的期望
樓主: greentea000
go

子女的期望 vs 父母的期望   [複製鏈接]

回覆樓主:

小學是家長選的,神校/名校要給有準備/資優學生。朋友孩子果間算是90分合格,但佢孩子得8X分,老師要求補習,朋友發功,佢不是住果區,立刻買樓及請姐姐,買樓慳番時間姐姐带佢上補習社。。。

IloveJJ 發表於 17-3-5 11:24
哦!咁小一二又唔同。我哋中文主要考運用,閱讀理解有成三篇,而且分開兩份卷,一份係作文,作文好難9字頭 ...

我哋閱讀理解都係三篇,其他題形有好多唔同種類。
9字頭嘅分係指讀文卷。
作文都係另外一份卷,作文比分超緊,似中學比分方法,8字叫好高分,無人攞到9字

醒目開學勳章

而家D小朋友對自己要求都好高,當然唔排除家長都有影響

我仔小五,今次中文考試有位向来中文成績好的同學,收到九十二分的試卷已眼紅晒,想喊。

回覆樓主:

同上幾位講差不多,很多家長以為入咗好的學校就是目標。入咗好的學校,不是好事,隣居派第一志願,是好的學校,一聽知佢中伏,小一第一個學期,便聽佢家中小朋友大哭,家長發茅不懂教,警察上門。。。何必關係變差,得不償失。

IloveJJ 發表於 17-3-5 10:38

嘩,乜精英班咁勁架?90分都係合格喳!我哋學校無分精英班,而 ...

學校唔會咁衰,在活動方面,班班一樣,但普通班好處是功課少一些,例如精英班要抄書,普通班唔洗,精英班有機會被參加比賽,普通班唔洗。
同學之間相處和諧好多,少比較,識欣賞

回覆樓主:

小孩不笨,好懂看父母尾頭眼額,希望得到父母讚許,小學時肯努力讀書,對自己好有要求。另一個朋友孩子年年考全級頭三名內,一次考三名外,玩高中飛人,好彩樓下是花園,只斷手斷腳,所以有要求的孩子不一定是好事。

bobbob  :

我唔知自己有無釋懷,有時同家中后輩講起,佢地話我好似講緊其他人既事,一D都唔激動。
而家同阿媽係講求和諧相處,有理解、包容,不過唔係原諒、修補,關係破壞左唔係一句我大個左就可以當咩都無發生過。

JJDBB 發表於 17-3-4 15:26
其實,你爸爸有冇同你媽媽溝通了解。另外,你是獨女嗎?
獨女。

父母私下有幾多溝通我唔知,老豆接手之前,阿媽鬧我老豆如果出聲阿媽會鬧埋老豆,話老豆包庇縱容我會害死我。阿媽肯俾老豆接手肯定有條件,不過老豆無講。升中老豆話佢對我既要求係同阿媽商量既結果,我估計老豆話中學成績頭20係阿媽既最低標準,可以任意出街同拍拖肯定唔係阿媽同意既。中學我有同老豆傾好多尖銳既話題,同時亦都係對老豆既考驗,老豆應該都無同阿媽講返,否則阿媽一定爆炸。

brother4 發表於 17-3-5 11:03
小學是家長選的,神校/名校要給有準備/資優學生。朋友孩子果間算是90分合格,但佢孩子得8X分,老師要求補習 ...

邊間?

暗示也可以

brother4 發表於 17-3-4 22:46
同樓主剛相反,父母要求低,小學只升班便可,但不能如愿,估放棄希望咗,好想知樓主中學如何及孩子等?
...
中學阿媽開闢左新戰埸,之後會慢慢講。
未有仔女,bf一直係中四果個。中五阿媽發現拍拖,雖然俾老豆禁住無去搵班主任同男方父母,但係有放學等我地仲講左D好難聽既說話。我媽係我地心中刺,完全唔會考慮見面,老豆就同我地食過幾次飯。

回覆 shadeslayer 的帖子

//有看你在之前之分亨。明白你的心情,亦不是要為你母親平反。

但有樣野唔知你有無諗過。為何你可以不費吹灰之力激死你母親? 你的行為之所以能夠傷害父母,正因為父母愛你。

父母愛你越深,同一行為對他們的傷害越大。相反,他們越不愛你,就越不會著緊,你反叛你的事。//

在這個個案,你從這個角度分析是合理的。

不過,在某些情況下,父母口中的「為你好」實在站不住腳。在我家,父母愛我這個幾代以來的長子嫡孫可以成立。但對我兩位姊姊則怎樣也見不到甚麼愛心、感覺不到甚麼為她們好。基本上她們兩人在家中是半奴隸狀態,還要天天捱罵。跟著臉不紅、心不跳地說:「我對妳們很好!」

greentea000  咱你兩位姊姊而家同父母關係如何?  發表於 17-3-7 22:37
little_yolky  因為你家係上一代既潮洲人,那是女人既原罪嚟。  發表於 17-3-6 10:44

回覆樓主:

得不到母愛(or 父愛) 的小朋友真係好凄凉。父母不應只怪責子女百般不是, 要包容成長過程中的各種過失。 管教得來要讓互相尊重,讓子女心服口服。
選擇去原諒也是一種祝福。 解了心中的结令自己也輕鬆。 沒有對錯,只有願意不願意。

樓主提到佢媽因為佢拍拖,講d難聽說話。我想到前輩朋友個女,中四五時,佢擔心個女拍拖,成日昅實佢,話佢女d出街衫,似足做妓女着的云云。但而家,佢女大學畢業幾年,一直無拖拍,日日宅係屋企,佢又擔心到死...

難聽說話,對老公、對仔女,忍得住都唔好講。

MNIF 發表於 17-3-5 17:31
我想問吓樓主,今天你長大成人,可曾有半點想過感恩父母嘅辛勞。父母辛苦花錢把你養到今天,你還清條數未? ...

唔好意思,今次真係忍唔住!你的話簡直愚見加愚孝,膚淺之極!

你講這些所謂放諸四海皆準的道理就是對的嗎?「百行以孝為先」千百年來做成多少悲劇,難道今時今日我們還要守孝三年才盡孝道嗎?

給你生命就可為所欲為?若是,撇開道德規條,其實亂倫是冇問題的;若不是法律,父母應隨時可以收回你的生命?
是不是計清條數乘番通脹再加筆獎金就可以和父母一刀兩斷?

好明顯樓主母親係一個自我中心,倔強,好勝,專制,「我係你阿媽,我大哂我啱哂」果種父母,仔女人生只是用來滿足她自己的控制欲和成就感,她仍保留強烈封建社會思想,若樓主為所謂孝道而服從,那怕她的婚姻也是「父母之命 媒妁之言」的事。她對女兒的不是愛,只因為這小孩是和自己共血脈,所以共榮辱而已。愛是會感受對方和犧牲自己的。而她們倆母女之間係冇愛的,女兒也是不愛媽媽,但這結果是樓主媽媽疚由自取的。

中小學不説,試問我們當年大學選科時,父母最多只比下意見罷了,仲點逼仔女㗎!

依你角度,孫中山不是國父,他應該是一個喪盡五倫,一個不忠不孝不仁不義的反賊吧!

不過樓主其實是像她媽媽多點的,從她與母親對抗的行為,她也有着自我中心,好勝倔強的性格,只是思想價值觀和母親背道而馳罷了!

Binlojai    發表於 17-4-10 17:44
eviepa    發表於 17-3-5 20:57

我就從來未教過自己女兒要孝順。我所希望的,是付出了無盡的愛而贏回來的尊重、敬愛,而不是女兒本著「百行孝為先」,未經大腦,不得不孝順的行為。

eviepa 發表於 17-3-5 21:03
我就從來未教過自己女兒要孝順。我所希望的,是付出了無盡的愛而贏回來的尊重、敬愛,而不是女兒本著「百行 ...
說得好,孝順父母是回報父母對自己無私的愛,而不是因為他們給你生命和花錢給你飯吃。
若是,生娘永遠比養娘大;農村裏的豬,農夫也是天天給牠們吃和治病,難道農夫對豬的也是愛?

回覆 Tintin926 的帖子

考順應比對無私既愛多一D既,否則任何無私既愛既回應,都可以同考順父母同等乎? 又難道若父母欠缺無私既愛,又不能考順?

骨肉之親,並唔係咁邏輯理性處理。

‹ 上一主題|下一主題