用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女的期望 vs 父母的期望
go

子女的期望 vs 父母的期望   [複製鏈接]

想請教如何令小孩有上進心?
睇上文有感而發,唔想騎劫人家post,亦想講得全面D,自己開個post。

30    0    1    0

唔知大家有無睇陸劇,《虎媽貓爸》、《小別離》,我家甚至家族都有8、9成相似內容。《親親我好媽》我未睇,有時間會追下。

今日係莫壽增自行面試日,有兩位親戚仔女參加。一位自己去,父母要返工,無請假陪同。另一位,父放假,母請假,加埋個妹,全家去面試。

我安坐家中整食物,下午兩位考生會黎我屋企玩。

greentea000 發表於 17-3-4 11:05
唔知大家有無睇陸劇,《虎媽貓爸》、《小別離》,我家甚至家族都有8、9成相似內容。《親親我好媽》我未睇, ...

有看你在之前之分亨。明白你的心情,亦不是要為你母親平反。

但有樣野唔知你有無諗過。為何你可以不費吹灰之力激死你母親? 你的行為之所以能夠傷害父母,正因為父母愛你。

父母愛你越深,同一行為對他們的傷害越大。相反,他們越不愛你,就越不會著緊,你反叛你的事。

即係,你利用父母愛你之心來傷害他們。他們越愛你,你越容易成功傷害他們。

始終是一家人⋯

ACE2126  說得好  發表於 17-3-7 17:30
洋蔥頭媽咪  其實有啲人可能從未想過,冇父母照顧冇人愛錫比起有個虎媽慘得多  發表於 17-3-6 19:47
bobbob  很認同你呢番話,希望樓主能早日釋懷  發表於 17-3-5 00:22

回覆 shadeslayer 的帖子

諗過,諗過無數次,直到而家仲時不時諗下。母愛真可怕,「為你好」真係萬用理由,可以唯所欲為。

實在我咩都唔做阿媽都好勞氣架,佢要將自己架係高位,其他人係無辦法。 例如homeuser:我要求佢基本90分, 95分係好, 95以上係令人好開心。95以上homeuser先開心,咁佢係94%機會唔開心;我媽係我考第1先開心,咁我媽係99%唔開心。我考第3阿媽都可以鬧1個鐘,考第3部係hea、唔上進、無鬥心,阿媽咁樣貶低我就唔係傷害我?有一種愛係互相傷害。

小二時同老豆講阿媽成日話好愛我,但係我好驚阿媽啊!阿媽係低過80分打,低過90分鬧。小四時又問老豆母愛點解令我咁痛苦,老豆話 : 阿媽只供應豪華套餐,裏面咩都有,唯獨無選擇,你要俾個好貴既價錢食個全餐。如果你食唔起(能力低成績差)、唔想食咁多(有能力唔想咁搏)、有時想食有時唔想食(選擇性發力),咁你可以同阿媽提議改餐單。小五同老豆反映無得改餐單呀,老豆話:咁呀,試下其他餐廳(老豆主理)囉!

同阿媽和平表達無效果之後,我唯有行動升級。當時鬼主意勁多,實際做既好少。又,分開講,我係幾鍾意老豆既,包括表達父愛既方式。睇在老豆份上我好克制啦,無隨便同阿媽過招。只要阿媽無發癲,我係唔會刺激佢,各自安好。

greentea000 發表於 17-3-4 14:54

諗過,諗過無數次,直到而家仲時不時諗下。母愛真可怕,「為你好」真係萬用理由 ...

其實,你爸爸有冇同你媽媽溝通了解。另外,你是獨女嗎?

「想子女入名校,做名人,發大財,其實跟買六合彩一樣,也是買個希望。問題是,父母的希望,不一定是子女的希望,但卻要由子女去努力達成。個性柔順的子女,為了不使父母失望,會勉強自己迎合父母的期望,失去了自我;個性剛烈的,就會對父母反感,以致家無寧日。歸根究柢,有問題的不是子女,而是把子女當作工具,強逼他們去達成自己願望的父母。」

http://master-insight.com/%E8%B2%B7%E5%80%8B%E5%B8%8C%E6%9C%9B/

香港父母大都眼光狹窄,總以為入讀名校、學術成績好、識英文就叫成功。 認同不少父母只是昔日自己想做到的做不了,昔日羡慕別人的自己擁有不了,就要求自己仔女為自己"報仇"。

越成功的人,大都對仔女越少要求,然而子女會從成功的父母身上學習到成功的素質,離成功亦不會遠。

世界那麼大,人生那麼長,成功機會那麼多,父母總要相自己子女的潛質與能力。

(註: 順豐王衛據資料沒有升讀大學。)

回覆樓主:

同樓主剛相反,父母要求低,小學只升班便可,但不能如愿,估放棄希望咗,好想知樓主中學如何及孩子等?

樓主阿媽本身資優嗎?相信樓主係阿媽心目中是個天份好高既人,仔女考第三返來,正常父母開心都來唔切,又點會鬧呢?有一種本身能力超高既父母,接受唔到仔女無佢地當年咁好成績,只能理解為阿媽本身有一種怪脾氣。

回覆 Vanadium 的帖子

《小別離》裏面有一種「笨鳥不飛,下個蛋替自己飛」型父母 ,真係好多父母有呢個心理,不過亦係向上流動改變家庭階層既主流方法,好難講好唔好。主流價值介定成功標準就係果幾個,到今時今日都唔係好多元化。
當年有兩個男仔追我其中一個表姐,表姐父母就明顯傾向大學畢業係大公司做果個,對另一個中五畢業有自己生意搵多好多錢既睇唔上眼。

諗過,諗過無數次,直到而家仲時不時諗下。母愛真可怕,「為你好」真係萬用理由 ...
有冇同佢睇過醫生,會唔會你媽咪有情緒病?

October. 發表於 17-3-4 23:23
樓主阿媽本身資優嗎?相信樓主係阿媽心目中是個天份好高既人,仔女考第三返來,正常父母開心都來唔切,又點 ...
係啊, 如果我女考第三, 我真係會開心到飛起,一定唔會鬧

homeuser 發表於 17-3-5 01:22
有冇同佢睇過醫生,會唔會你媽咪有情緒病?
問得好!
咁你認為自己有情緒病嗎?有睇醫生嗎?真心唔係串你,淨係EK呢度都有唔少打罵阿媽,唔見有人提佢地係咪需要睇醫生,你係我見到既第1個提出。大家普遍認為教育仔女就係咁勞氣,好似唔勞氣就無盡責任咁。心平氣和點解阿媽就係做唔到,明明老豆就和顏悅色。

小四我當阿媽係精神病,隨時會砍人,盡量唔駁咀刺激佢,阿媽鬧我時我就擔天望地分散自己既注意力減輕恐懼。小五又覺得可能俾阿媽發洩下對佢好D,起碼無咁壓抑,咁有時就特登刺激下佢。小五考左第3自己係放學時拎張成績表問低班同學仔父母有無人要補習,然後有兩個小二既咁岩住我樓下,就搵我補習。有時星期六、日佢地加鐘,佢地父母見到我媽又會讚下我媽教女有方,咁阿媽心情靚短暫有個蜜月期。小六因為同阿媽想報既中學唔同,日子又緊張返。

有種愛是互相傷害,… 好可怕。

ACE2126  性格缺憾可以好得人驚  發表於 17-3-7 17:33
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

greentea000 發表於 17-3-5 02:30
問得好!
咁你認為自己有情緒病嗎?有睇醫生嗎?真心唔係串你,淨係EK呢度都有 ...

你講得都幾啱,有情緒問題嘅家長,就算唔搵心理學家,都可以搵下社工,家庭輔導尋求幫助。
事實現在發癲嘅家長比以前更多,EK都見唔少要求過高嘅家長,例如幼稚園要識心算。。。
遲早香港下一代會有很多心理唔平衡嘅人,因為無一個正常童年,好可怕。
我仔今年小三,上年小二佢讀精英班,佢試過有一次中文95,我返嚟當然讚佢啦,但佢竟然唔高興,佢反問,乜95分好高分咩?因為同學有唔少高分過佢,因為老師話90分才算合格,所以佢覺得佢只係中間。
其實早在小二下學期,我已同老師講,小三要讀返普通班。
我唔想個仔傻咗,所以決定離開,有人會奇怪我哋這個決定,幾多人想爭入去,但係,真係唔好傻啦,小學讀精英班就真係精英咩?小學生考高幾分唔通真係表示個小朋友好叻好有前途?為嗰幾分連關係都賠上,這幾分太貴了。

greentea000  我老豆都認為最後10分付出同回報不成比例,爭果10分好蝕抵!  發表於 17-3-7 22:06

IloveJJ 發表於 17-3-5 10:38

嘩,乜精英班咁勁架?90分都係合格喳!我哋學校無分精英班,而 ...

90分唔係普通,90分係精英班係低分。
高分嘅係98以上

IloveJJ 發表於 17-3-5 10:51
咁你哋係咪淺啲呢?我哋中文只係最高分那一個9字頭

唔淺架,有插班入嚟讀,同插班去了其他學校嘅家長話,其實學校中文算深,但學生同家長真係好癲,老師無叫,但學生自己背晒詞語加造句等等。。。平時做練習唔在講啦!佢哋搵返跟學校題形較類似嘅練習去做。
不過今年小三,明顯平均學生分數下降,今年有9字頭算高分,比上年難高分咗幾多。
上面講嘅分數係小一小二。
‹ 上一主題|下一主題